Expertul economic Veaceslav Ioniță declară că anul acesta, Guvernul va plăti, doar pentru dobânda la creditele luate anterior, 3 miliarde de lei. „Așa ceva nu am mai avut. Ca în acel banc, azi e mai bine ca mâine și mâine e mai bine ca poimâne. Mai mult vom plăti doar la anul”, a menționat Ioniță, în cadrul emisiunii Puterea a 4-a de la N4.
„Toți strigă la Banca Națională că trebuia să intervină mai repede pe politica monetară, dar știți unde a lovit cel mai tare înăsprirea politicii monetare a Băncii Naționale? Primul în cine lovește este Guvernul. Anul trecut Guvernul se împrumuta cu 5%, și anul acesta, din cauza înăspririi politicii monetare, Guvernul se împrumută deja cu 17-18%, asta cu o lună în urmă, acum poate a ajuns la 19-20%. Și Guvernul anul acesta declară, pentru prima oară, că nu se mai împrumută pe piața internă. Cum să nu te împrumuți, dacă nu ai de unde? Pe extern nu îți dă nimeni și ești nevoit să te împrumuți de pe intern”, a declarat expertul economic.
Întrebat dacă aceasta explică supărarea Guvernuloui față de BNM, Veaceslav Ioniță a răspuns: „Da. Ei plătesc scump, sute de milioane de lei se duc. Anul acesta noi plătim numai dobânda la creditele luate anterior 3 miliarde de lei. Așa ceva nu am avut”.
„Ca în acel banc, azi e mai bine ca mâine și mâine e mai bine ca poimâne. Mai mult vom plăti doar la anul”, a mai adăugat acesta.
Anterior, și fostul prim-ministru Ion Chicu declara că statul ia împrumuturi la o dobândă de 17%. În luna aprilie, Chicu declara că „Guvernul a împrumutat peste un miliard de lei de la băncile locale la dobânzi de 4,5 ori mai mari ca în septembrie 2021 și de 2 ori mai mari, decât împrumută de la bănci agenții economici”. „Să împrumuți de la bănci la o dobândă de 17%, atunci când agenții economici angajează credite de la aceleași bănci cu 9-10%, este delapidare curată a banilor publici. Pentru acest miliard împrumutat ca să poată achita pensiile, Guvernul va plăti băncilor 170 mln. lei dobândă. Statul este jefuit intenționat”, scria fostul premier.
La sfâșritul lunii mai, deputatul PAS Dumitru Alaiba, președinte al Comisiei economie, buget și finanțe, dădea vina pe Banca Națională că ar fi admis rata înaltă a inflației, ca principala instituție care putea să influențeze acest fenomen. Pe de altă parte, deputatul BCS Petru Burduja, vicepreședinte al aceleiași comisii, declara că și Guvernul poartă o parte din responsabilitate și că ar putea interveni, pentru a ușura povara populației, dar și a agenților economici.
La începutul lunii iunie, și deputatul PAS Radu Marian s-a arătat nemulțumit de comunicarea șefului BNM, Octavian Armașu. „Este un instrument-cheie al guvernatorului unei bănci centrale în lupta cu inflația. Din păcate, folosește acest instrument în detrimentul obiectivului fundamental al BNM de a stabiliza prețurile. Anume la această problemă de comunicare a Guvernatorului s-a referit și doamna Gavrilița”, a declarat Marian.