Agenția Servicii Publice califică declarațiile făcute de fostul prim-ministru al RM, Ion Chicu, privind licitația de blanchete drept false și care nu corespund realității. Reprezentanții ASP reiterează faptul că licitația inițiată în aprilie 2021 de fosta conducere a agenției, în perioada când Ion Chicu era prim-ministru al RM și a avizat respectiva licitație, estimată la circa 500 milioane lei, a fost anulată în urma multiplelor nereguli grave de procedură identificate de Corpul de control al prim-ministrului, inclusiv pentru faptul că permitea companiilor ofertante să includă taxe de royalty. Totodată, aceștia menționează că această licitație nu a avut desemnat un câștigător la momentul anulării.
ASP spune că are un contract activ cu compania „Garsu Pasaulis”(Lituania), semnat încă în 2014 de către fosta conducere a ASP.
„În acest contract figura o taxa de royalty în mărime de 13,6 Euro per fiecare blanchetă de pașaport, pe care Agenția Servicii Publice urma să-l achite unei terțe părți. Din 2014 până în 2021, taxa de royalty a însumat circa 41 de milioane de euro, care au plecat în conturile mai multor companii obscure din Bulgaria, Grecia și Emiratele Arabe. Tocmai pe această taxă de royalty și beneficiarii ei finali, la 22 octombrie 2021, a fost pornită urmărirea penală de către Procuratura Generală. O decizie finală pe acest caz, la moment, nu este pronunțată. Totodată, reiterăm că din august 2021 noua conducere a ASP a refuzat achitarea acestei taxe de royalty unei companii din Bulgaria”, se arată în comunicat.
Aceștia spun că între timp, situația din regiune a generat o creștere semnificativă a numărului de solicitări pentru perfectarea pașaportului cetățeanului Republicii Moldova. Potrivit datelor ASP, în lunile martie și aprilie 2022, numărul solicitărilor de perfectare a pașapoartelor, venite din partea cetățenilor s-a triplat, comparativ cu perioada similară din anul trecut, iar pentru ca procesul de perfectare a pașapoartelor să nu fie sistat, iar cetățenii Republicii Moldova să fie asigurați neîntrerupt cu pașapoarte în condițiile legii, CSE a emis la 23 mai 2022, o dispoziție cu nr.22, potrivit căreia Agenția Servicii Publice, urma să procure în regim de urgență 250 000 blanchete de pașapoarte, laminat holografic securizat pentru acestea, software de personalizare a blanchetelor de pașapoarte, inclusiv servicii de mentenanță a acestuia.
„Agenția Servici Publice a expediat cererea de ofertă agenților economici cu activitate similară în domeniu. Operatorii economici au fost identificați din lista participanților la licitația publică anunțată anterior. Pentru a participa la licitație toți agenții economici trebuie să prezinte un cazier judiciar curat. Dintre cei 4 participanții la licitație, compania UAB „Garsu Pasaulis” (Lituania) a prezentat oferta tehnică completă și cu cel mai mic preț, care corespunde în totalitate cerinţelor şi specificațiilor tehnice. Informația detaliată privind toate ofertele de preț, recepționate de către Agenția Servii Publice, poate fi solicitată oricând la Direcția achiziții și managementul contractelor.
Este important să menționăm că din noul contract, semnat cu „Garsu Pasaulis” (Lituania) pentru furnizarea de 250.000 de pașapoarte, a fost exclusă taxa royalty de 13,6 euro, care figura în contractul anterior, semnat în anul 2014. În rezultatul acestui fapt, costul unui pașaport va fi ieftinit cu circa 200 de lei, începând cu luna iulie a acestui an.
În rezultatul licitației pentru procurarea de pașapoarte pentru următorii trei ani, anunțate de actuala conducere ASP la începutul anului 2022, a fost obținut un preț total de 150 719 369 lei, ceea ce este cu circa 350 mln.de lei mai puțin decât achiziția anunțată în perioada când dl Ion Chicu era premier al Republicii Moldova. Companiile desemnate câștigătoare în urma licitației repetate, Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych S.A. (Polonia) și SELP (Franța), urmează să livreze blanchetele și softul nu mai devreme de luna octombrie 2022”, se arată în comunicatul emis de ASP.
Prim-ministra, Natalia Gavrilița, spune că firma care a semnat recent un nou contract de aproape 33 de milioane de lei, cu Agenția Servicii Publice, este una reputabilă. Reacția vine după ce în presă au apărut informații precum că această companie este cercetată penal pentru achiziții fraudate.
Compania lituaniană UAB „Garsu Pasaulis”, cercetată penal pentru fraudarea achizițiilor publice, a semnat recent un nou contract de aproape 33 de milioane de lei, cu Agenția Servicii Publice. Banii, ce provin din bugetul public, vor merge către compania din Polonia pentru blanchete de pașapoarte. Portalul Revizia.md a cercetat procedura de selectare a firmei, dosarul de achiziție și documentele aferente ale acestei tranzacții.
Directorul Agenției Servicii Publice (ASP). Mircea Eșanu, anunța în noiembrie 2021 că, din toamnă, cetățenii moldoveni vor plăti mai puțin cu 200 de lei pentru pașapoarte. Aceste estimări aveau la bază contractul semnat la un preț foarte avantajos de Agenția Servicii Publice cu Polska Wyrtvornia Papierow Wartosciowych S.A. (PWPW) pentru achiziția de blanchete de acte de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare, inclusiv echipamente și produs program specializat pentru personalizarea acestora pentru perioada anilor 2022 – 2025. Cel mai probabil, aceste speranțe nu se vor materializa atât de curând, pentru că, între timp, ASP a semnat de urgență un nou contract cu UAB „Garsu Pasaulis”, operatorul economic vizat într-un dosar penal inițiat în privința factorilor de decizie din cadrul ASP pentru fraudarea licitațiilor publice.
Contractul cu UAB „Garsu Pasaulis” prevede livrarea unui număr de 250 000 blanchete de pașapoarte, laminat holografic securizat, software inclusiv servicii de mentenanță a acestuia pentru confecționarea și personalizarea blanchetelor de pașapoarte până la data de 30.10.2022. Valoarea contractului este de 1 612 500 EURO fără TVA, ceea ce constituie 32 966 595 MDL, fără TVA, conform cursului valutar al BNM din data de 27.05.2022. Totodată, Agenția Servicii Publice și-a rezervat dreptul de a încheia un acord suplimentar pentru majorarea valorii inițiale a contractului cu 30%, în cazul în care va avea nevoie de o cantitate suplimentară de blanchete de pașapoarte sau laminat holografic securizat. Această necesitate ar putea surveni în cazul în care Polska Wyrtvornia Papierow Wartosciowych S.A. (PWPW) nu-și va putea onora obligațiile de livrare conform condițiilor contractului din 13.05.2022.
Fostul premier Ion Chicu a venit cu o reacție, după ce o companie lituaniană, cercetată penal, a semnat un contract cu Agenția Servicii Publice, pentru blanchete de pașapoarte. Acesta susține că este o „banală hoție”. „A ieșit la suprafață operațiunea „PAȘaport”. Au scos din competiție o companie româno-ungară care oferea un preț cu circa 45 mil. lei mai ieftin decât această firmă”, a menționat Chicu.