Moldovenii vor plăti și mai multe pentru facturile la gaz. Șeful Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a explicat ieri că prețul la gaz a înregistrat o creștere semnificativă spre sfârșitul anului 2021, dar acum ultimele luni prețul a crescut și mai mult, ceea ce urmează să se transfere mai departe în ajustări de tarife.
„A fost o creștere semnificativă spre sfârșitul anului 2021, dar acum ultimele luni prețul la gaz a crescut și mai mult, ceea ce urmează să se transfere mai departe în ajustări de tarife și un impuls suplimentar la procesele inflaționiste”, a declarat Armașu.
„Iată dinamica prețurilor reglementate. Coloanele reprezintă creșterile lunare. În perioada ianuarie 2010 — octombrie 2021, în mediu tarifele au fost ajustate cu 0,3%, aici intră și energia electrică, gaz. Pe parcursul a 11 ani, creșterea medie a constituit 0,3%, asta vorbește despre faptul că multe tarife au fost ținute artificial la nivel foarte jos.
Evident, în momentul când au izbucnit prețurile la produse energetice și la alte imputuri, aceste tarife nu mai sunt sustenabile. Autoritățile sunt puse în situația să majoreze tarifele și iată creșterile. În aprilie a fost cea mai mare — 16,3%. Creșterea e mare, în țările unde aceste ajustări se făceau la timp și treptat, aceste impulsuri nu sunt atât de puternice”, a adăugat acesta.
Ieri, șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, a spus că tariful pentru consumatorul final la gazul natural ar putea crește până la 21 de lei pentru un metru cub, dar pentru perioada caldă a anului. „Conform logicii metodologiei de calcul, noi trebuie să solicităm majorarea tarifului. Acum tariful este de 15,49 de lei, astăzi noi trebuie să avem un tarif pentru consumatorul final de 21 de lei pentru un metru cub”, a declarat Ceban.
Nu s-a închis robinetul către Moldova. Gazprom a confirmat volumele de gaze pentru țara noastră în luna mai.
Curtea de Conturi a demarat auditul conformității în domeniul gazelor naturale, la data de 12 ianuarie. Principala entitatea supusă auditului este SA „Moldovagaz”, dar pe lângă aceasta, controlul se va efectua și în cadrul întreprinderilor înrudite acesteia, care practică activitate de transportare, distribuire a gazelor naturale, precum și alte genuri de activitate.
Ulterior, vicepremierul Andrei Spînu, a anunțat că auditul nu va avea loc până pe 1 mai. În opinia sa, dacă în perioada imediată se selecta compania care să-l efectueze, avea la dispoziție în jur de 2 luni și era clar când urma să fie finalizat. În situația în care auditul s-a amânat guvernare are niște scenarii, printre care „amânarea termenului” pentru circa 10 luni. „Se convine ca 1 mai să fie pe altă dată. Al doilea scenariu — Gazprom decide să nu mai furnizeze gaz și atunci noi vom ieși pe piață și cumpărăm gaz de pe piață ”, a spus Spînu.
Pe 12 aprilie, Moldovagaz a trimis o cerere scrisă către Gazprom prin care cere prelungirea perioadei pentru efectuarea auditului datoriei istorice.