Четверг, 19 мая, 2022
  • Contacte
  • Despre noi
MediaPublic
  • Home
  • News
  • Politic
  • Social
  • Economic
  • Justice
  • Cultura
  • Externe
  • Sport
  • Login
No Result
View All Result
MediaPublic
Home Economic

Cenușa, despre scandalul dintre Guvern și Gazprom: Remarcile populiste nu ajută, mai ales când Moldova trebuie să cerșească lunar prelungirea achitării

nadmin by nadmin
10.02.2022
in Economic, News
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Analistul politic Dionis Cenușa susține că Guvernul trebuie să comunice mai eficient și transparent pe marginea soluționării datoriei vechi față de Gazprom, în contextul acuzațiilor lansate de concernul rus, în adresa Executivului de la Chișinău. „Poziția Chișinăului trebuie să fie principală, dar și responsabilă și profesionistă. Remarcile populiste nu ajută, mai ales când practic lunar Moldova este în situația de a cerși de la Gazprom prelungirea achitării pentru consumul de gaze”, a precizat analistul.


 Cenușa, despre scandalul dintre Guvern și Gazprom: Remarcile populiste nu ajută, mai ales când Moldova trebuie să cerșească lunar prelungirea achitării

Related posts

(doc) Imunitatea nu-i va mai proteja: Deputații ar putea fi arestați și condamnați pentru corupție, abuz și trafic de influență, fără acordul Parlamentului

19.05.2022

Procuratura Generală redeschide dosarul „kuliokului”: Dumitru Robu a dispus pornirea urmăririi penale

19.05.2022

„În continuare consider că Guvernul trebuie să comunice mai eficient și transparent pe marginea soluționării datoriei vechi față de Gazprom. Explic:

— De abia astăzi Guvernul a anunțat că a fost lansat un concurs pentru selectarea unei companii pentru auditarea datoriei vechi pentru gaz. Până acum se vehicula că acest audit va fi efectuat de către Curtea de Conturi. Deci, este nevoie de transparență maximă pe acest subiect, cu prezentarea cronologiei pașilor întreprinși de guvernare, începând cu reînnoirea contractului de la finele lui octombrie 2021.

— Pare ciudat, dar membrii Guvernului acuză pe politicienii găgăuzi că trimit scrisori la Moscova, lucru ce s-ar putea solda cu politizarea subiectului. Totodată, chiar azi ministrul Spînu a făcut declarații legate de Gazprom, ale căror efecte pot duce, de asemenea, la politizare. Poziția Chișinăului trebuie să fie principală, dar și responsabilă și profesionistă. Remarcile populiste nu ajută, mai ales când practic lunar Moldova este în situația de a cerși de la Gazprom prelungirea achitării pentru consumul de gaze. Pur și simplu, nu este logic să tensionezi situația, când te afli într-o situație vulnerabilă. În niciun caz, acest lucru nu înseamnă că trebuie făcute careva concesii.

— Guvernul trebuie să dea explicații detaliate (verbal și în scris) despre modul cum decurg negocierile privind soluționarea problemei datoriei. Au rămas puțin timp la dispoziție, iar discuțiile pe acest subiect în cadrul comisiei interguvernamentale moldo-ruse trebuiau să înceapă încă anul trecut (conform memorandumului atașat la contractul reînnoit). Vorbim despre organizarea acțiunilor și transparență.

Nu există piedici obiective pentru ca Guvernul să nu fie și mai transparent pe subiectul crizei gazelor, mai ales pe timp de situație excepțională în domeniul energetic. Totul depinde de voința politică”, a punctat analistul politic Dionis Cenușa.

Gazprom a acuzat, printr-un comunicat oficial, Guvernul RM de „abordare unilaterală” privind auditul datoriei Moldovagaz. Concernul rus a anunțat că ședința Consiliului de Supraveghere al SA „Moldovagaz”, programată pentru 2 februarie 2022, în care ar fi trebuit să fie coordonate abordărilor de auditare a datoriei „Moldovagaz” pentru gazele naturale furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului către grupul „Gazprom”, nu a avut loc, din cauza absenței reprezentanților Guvernului R. Moldova.
Astăzi, vicepremierul Andrei Spînu a venit cu o reacție oficială. Acesta susține că SAP Gazpom, contrar înțelegerilor, a convocat unilateral o ședință a Consiliului de Observatori pentru aprobarea documentației de organizare a auditului datoriilor.
„Probabil Gazprom își dorește ca acest audit să fie realizat de Moldovagaz, însă în punctul 5 din protocolul care a fost făcut public scrie foarte clar că auditul va fi efectuat de patea moldovenească, adică Guvernul R. Moldova și Agenția Proprietății Publice. Or, atât timp cât noi vorbim despre o situație în care trebuie să înțelegem acea datorie pe care o pretinde Gazprom de la Moldovagaz, nu poate Moldovagaz să-și audieze propria datorie, este nevoie de acel audit independent. Probabil aici este punctul de disensiune, noi vom continua să discutăm, să explicăm și să revenim la discuțiile pe care le-am avut în octombrie, la Sankt Peterburg”, a menționat Andrei Spînu tot astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița.
Și Veaceslav Negruța, membru în Consiliul de administrație al Moldovagaz, a venit cu precizări, după acuzațiile lansate de Gazprom. Negruța a menționat că pentru a evita aprobarea unilaterală de către acționarul majoritar a unor decizii „contrare unor înțelegeri anterioare între acționari, precum și pentru a nu admite contradicții cu cadrul legal și normativ de care se conduce „partea moldovenească” în efectuarea unui audit independent, s-a decis neprezentarea în ședință”.
Agenția Proprietății Publice a pregătit documentația de atribuire aferentă procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului. Anunțul de intenție și caietul de sarcini a fost expediat Agenției de Achiziții Publice pentru a fi publicat în Buletinul de Achiziții Publice și Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Pe 12 ianuarie 2022, Curtea de Conturi a demarat auditul conformității în domeniul gazelor naturale. Principala entitatea supusă auditului este SA „Moldovagaz”, dar pe lângă aceasta, controlul se va efectua și în cadrul întreprinderilor înrudite acesteia, care practică activitate de transportare, distribuire a gazelor naturale, precum și alte genuri de activitate.

În decembrie, Parlamentul a aprobat proiectul de lege potrivit căruia, Curtea de Conturi a Republicii Moldova va efectua un audit public extern în domeniul gazelor naturale. În acest context, se propune ca raportul auditului în domeniul gazelor naturale să fie prezentat de Curtea de Conturi până la 31 octombrie 2022.

La sfârșitul lunii decembrie, Guvernul a aprobat proiectul privind efectuarea auditului independent al datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și OOO «Факторинг-Финанс» (SRL „Factoring Finance”), pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.

Proiectul a fost adoptat de Guvern în pofida faptului că CNA a anunțat că a identificat mai multe ambiguități și carențe în procesul de expertiză anticorupție a hotărârii de Guvern privind auditul datoriei S.A. Moldovagaz față de S.A. Gazprom. Aceste deficiențe pot genera premise de corupție și trebuie înlăturate, se arată în raportul instituției.

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a calificat drept „politică” decizia ca entitatea pe care o conduce să fie supusă auditului de către Curtea de Conturi, întrucât compania nu folosește bani publici, dar a precizat că este gata să execute legea.

Sursa

Previous Post

Ilan Șor, despre cazul Ivanov: Această grupare care a capturat statul este lipsită de simț omenesc

Next Post

Spînu despre 100 mil. euro, oferiți de România: Să nu speculăm cu condiționalități. Anterior au lipsit politici clare de a valorifica acest acord

Next Post

Spînu despre 100 mil. euro, oferiți de România: Să nu speculăm cu condiționalități. Anterior au lipsit politici clare de a valorifica acest acord

Добавить комментарий Отменить ответ

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

RECOMMENDED NEWS

Motivul pentru care Eugenie Bouchard a numit-o "ticăloasă" pe Maria Sharapova: "Cu mine nu i-a mers!"

3 недели ago

Adolescentă de 15 ani, dispărută de două săptămâni; Poliția: „Ar putea fi văzută în compania unui tânăr de 21 de ani”

6 месяцев ago

Cantaragiu exclude riscurile de cancer, din cauza arderii anvelopelor: Daca ar fi așa, ar fi murit oamenii ca muștele în Viena, de exemplu

5 месяцев ago

FOTO // Mai multe hectare de vegetație s-au aprins în apropiere de șoseaua Balcani din capitală

3 месяца ago

Сategorii

  • Auto
  • Cultura
  • Economic
  • Externe
  • Justice
  • News
  • Politic
  • Social
  • Sport
  • Travel

Tag-uri

2018 League Balinese Culture Bali United Budget Travel Champions League Chopper Bike Doctor Terawan Istana Negara Market Stories National Exam Visit Bali

Știri populare

  • Astăzi se împlinesc 97 de ani de la naşterea lui Samson Şleahu

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Detalii noi despre perchezițiile de la PCCOCS: „Procurorii au refuzat să prezinte toate actele și obiectele solicitate”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Reacția Coaliției pentru Incluziune și Nediscriminare la scandalul cu soldatul gay: Ce solicită Guvernului

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • „Arta Conviețuirii” revine pe scena Teatrului Eugene Ionesco: Ce spectacol te mai așteaptă, în acest weekend

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Compania „Teleradio-Moldova” ar putea fi întoarsă sub control parlamentar, iar șefii ar putea fi demiși

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
MediaPublic

RepublacaNews, partenerul oamenilor puternici şi informaţi

Follow us on social media:

Recent News

  • (doc) Imunitatea nu-i va mai proteja: Deputații ar putea fi arestați și condamnați pentru corupție, abuz și trafic de influență, fără acordul Parlamentului
  • Procuratura Generală redeschide dosarul „kuliokului”: Dumitru Robu a dispus pornirea urmăririi penale
  • Zaharova: Acțiunile Moldovei ne obligă să punem la îndoială tendințele spre un statut de țară neutră

Category

  • Auto
  • Cultura
  • Economic
  • Externe
  • Justice
  • News
  • Politic
  • Social
  • Sport
  • Travel

Recent News

(doc) Imunitatea nu-i va mai proteja: Deputații ar putea fi arestați și condamnați pentru corupție, abuz și trafic de influență, fără acordul Parlamentului

19.05.2022

Procuratura Generală redeschide dosarul „kuliokului”: Dumitru Robu a dispus pornirea urmăririi penale

19.05.2022
  • Contacte
  • Despre noi

© 2021 MEDIAPUBLIC

No Result
View All Result
  • Home
  • Politic
  • News
  • Economic
  • Cultura
  • Justice
  • Sport
  • Externe
  • Travel
  • Social

© 2021 MEDIAPUBLIC

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In