Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) anunță că greva transportatorilor continuă, din motiv că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu a promis să le examineze obiectiv cerințele pe care le-au înaintat acestuia.
„Pe parcursul ultimelor zile, transportatorii și APOTA au avut multiple discuții cu reprezentanții Cancelariei de Stat, unde au fost discutate cauzele care au provocat protestele transportatorilor. Deși am obținut unele promisiuni privind examinarea obiectivă a cerințelor noastre, aceste promisiuni întârzie să vină și din partea MIDR, care este subiectul împuternicit conform legii să adopte decizii. Din acest motiv, greva continuă”, se menționează într-un comunicat al APOTA.
„În cadrul ultimelor discuții, transportatorii au afirmat că își vor continua activitatea cu următoarele condiții:
1- examinarea în perioada imediat următoare a posibilității restituirii accizelor (din volumul motorinei consumate) către transportatorii ce efectuează rute regulate, cu posibilitatea aplicării acestui mecanism începând cu luna martie 2022.
2- tarif minim de 80 bani per km pentru categoria inferioară de confort.
3- posibilitatea aplicării tarifului de 80 bani necondiționat, fără necesitatea obținerii unor acte permisive/avize/acorduri/decizii de la consiliile locale.
4- orice implicare a organelor publice locale în decizia de adoptare a tarifului poate avea loc doar pentru tarifele ce depășesc 80 bani per km și doar după modificarea prevederilor legale, care ar permite acest lucru (acum această procedură este ilegală),
5- aprobarea, în perioada imediat următoare, a unui tarif pentru serviciile de autogară, care în medie nu poate să depășească 7%.
6- readucerea activității ANTA în câmpul legal, protejarea transportatorilor legali și adoptarea unor măsuri reale și eficiente contra activității ilegale de transport.
7- excluderea necesitaății deținerii certificatului de clasificare pentru unitățile de transport care activează la categoria inferioară de confort, extinderea termenului valabilității certificatului categoriei de confort superioare până la trei ani.
Toate celelalte probleme acumulate, cum ar fi activitatea autogărilor, statutul unităților de transport reutilate, controalele abuzive etc., urmează a fi discutate și soluționate în prima jumătate a acestui an.
De asemenea accentuăm că dacă restituirea integrală a accizului și cota 0 TVA ar fi fost aplicată transportatorilor începând cu 1 ianuarie 2022, atunci tariful putea fi păstrat în mărimea actuală, cel puțin pentru un an.
APOTA își exprimă speranța că MIDR conștientizează că cerințele noastre sunt rezonabile, mărimea tarifului solicitat la serviciile de transport este cu mult mai joasă decât calculele reale, iar celelalte cerințe constituie obligațiile legale ale ministerului.
Ne așteptăm ca MIDR să facă un pas pentru a depăși criza și a exclude pe viitor protestele transportatorilor.
Transmitem acest mesaj către MIDR pe cale publică, pentru a asigura transparența cerințelor noastre și a exclude eventualele speculații”, se mai precizează în comunicat.
Ieri, mai multe rute de microbuz care circulau de la Chișinău în regiunea transnistreană au fost sistate, total sau parțial, în legătură cu greva anunțată de transportatori. Și pe partea dreaptă a Nistrului, unii călători au avut de așteptat mai mult pentru a ajunge la destinație sau au fost nevoiți să găsească alt transport sau au făcut cale întoarsă, în lipsa microbuzelor, care au anunțat proteste.
Ministerul Infrastructurii a venit cu o reacție la greva inițiată de transportatori. Potrivit unui comunicat emis de instituție, ANTA deține informația că „doar o mică parte din cursele rutiere au fost suspendate, iar majoritatea transportatorilor continuă să furnizeze cu responsabilitate servicii publice către cetățeni”. „Cu această ocazie le mulțumim. Până la moment, nu au fost înregistrate plângeri la minister și la ANTA din partea cetățenilor, precum că ar fi limitați de transportul public”, se arată în comunicat.
Vineri, transportatorii au denunțat amenințări din partea unor primari, care le-ar fi spus că riscă să-și piardă afacerile dacă vor protesta și că s-ar fi implicat și inspectori de patrulare, după ce aceștia au anunțat că pe 7, 8 și 9 februarie toate rutele naționale de microbuze vor fi suspendate.
Reprezentanții Asociației Patronale a Profesioniștilor în Transporturi au anunțat că susțin protestul declarat de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) și se alătură la acesta, prin oprirea deservirii rutelor regulate pentru perioada 7-9 februarie 2022. Astfel, potrivit informației furnizate, circa 95 la sută din rutele naționale vor fi sistate.
La sfârșitul lui ianuarie 2022, APOTA a înaintat un ultimatum MIDR în care îi cere să prezinte, în termeni restrânși, calcule reale ale tarifului la serviciile de transport și a tarifului la serviciile de autogară. Solicitarea a venit după multe altele, inclusiv un șir de proteste la ușa Guvernului, soldate fără vreun rezultat.
Mai mult, ministrul de resort, Andrei Spînu îi acuză pe cei din APOTA de manipulare și susține că nu există calcule reale care să argumenteze o majorare de tarif, îndemnându-i pe transportatori, calificându-i drept „un grup restrâns”, să accepte un dialog ce va soluționa toate problemele.
Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a ieșit în fața presei cu mai multe acuzații la adresa ministrului Andrei Spînu. La rândul său, oficialul a venit cu o reacție.
Piața Marii Adunări Naționale a fost plină de microbuze în dimineața zilei de 20 decembrie. Ei cer ajustarea tarifelor, după scumpirile record a carburanților de la sfârșitul anului trecut și începutul lui 2022.