Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu explicații privind decizia care prevede plata retroactivă pentru gazul consumat în luna ianuarie, criticată dur și contestată în instanță de mai mulți juriști și lideri politici. „Comisia Situației Excepționale a luat deciziile corespunzătoare pentru ca cetățenii Republicii Moldova să nu rămână fără gaze naturale”, a declarat Litvinenco la emisiunea „În centrul Atenției”, de la Publika TV.
„Deciziile privind aprobarea tarifelor nu pot avea un caracter retroactiv, dar trebuie să luăm în calcul faptul că suntem într-o stare de urgență instituită prin hotărârea Parlamentului și că a fost necesară o astfel de decizie a Comisiei Situației Excepționale.
Eu nu spun că este o situație obișnuită sau normală, suntem în stare de urgență. Comisia a luat deciziile corespunzătoare, pentru ca cetățenii Republicii Moldova să nu rămână fără gaze naturale”, a menționat Sergiu Litvinenco.
Totodată, ministrul Justiției spune că nu doar majorarea tarifului se aplică retroactiv.
„Comisia a mai luat încă o decizie, nu știu dacă va fi criticată de data asta, dar și compensațiile se aplică retroactiv, începând cu 1 ianuarie”, a mai declarat Litvinenco.
Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică a aprobat, pe 28 ianuarie 2021, solicitarea Moldovagaz de scumpire a tarifului la gazele naturale. Astfel, gazul natural a urcat la 15,18 lei pentru un m3. Noile tarife vor fi aplicate din 1 ianuarie.
Indiferent de decizia ANRE referitor la solicitarea Moldovagaz, pentru consumatorii casnici, tariful pentru primii 150 de metri cubi consumați, pentru februarie și martie, nu se va schimba, întrucât majorarea va fi compensată în totalitate de Guvern. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița.
Liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor, a criticat într-un video pe rețelele sociale că decizia ANRE de a-i obliga pe oameni să plătească retroactiv pentru gazul consumat în ianuarie a fost luată la indicația premierului Natalia Gavrilița, iar toți cei care au participat la luarea acestei decizii ar trebui să stea la pușcărie.
Cu critici a venit și fostul premier, Ion Chicu care a menționat că este o încălcare grosolană a legislației țării.
„Nici chiar afacerile orientate social nu pot funcționa în pierdere”. Afirmația a fost făcută de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, după ce ANRE a aprobat solicitarea Moldovagaz de scumpire a tarifului la gazele naturale.
Totodată, aplicarea tarifului retroactiv a fost contestată la Curtea de Apel de către juristul Ion Dron, dar și de primarul capitalei Ion Ceban.
Parlamentul a decis instituirea stării de urgență în energetică pentru 60 de zile.
Asta după ce Gazprom a anunțat intenția de sistare a livrării gazelor naturale către R. Moldova, dacă nu va fi achitat integral consumul curent, până la 20 ianuarie.
Situația se repetă lunar, din cauza că MoldovaGaz nu acumulează resurse suficiente pentru a achita avansul către concernul rus.