Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț a venit cu un comentariu privind concursul pentru funcția de Avocat al Poporului. „Nu cred în profesionalimsul lor și nu cred că vor schimba ceva în această instituției pe viitor, fiindcă guvernarea nu dorește persoană independentă și competentă la acest subiect”, a declarat Cârnaț la emisiunea Ora Expertizei de la Jurnal TV.
„Actuala guvernare nu a învățat tema pentru acasă, funcția de Avocat al Poporului trebuie să fie exercitată de o persoană incomodă. Din toți concurenții eu sunt unicul care a scris teză de doctorat la acest capitol și am avut posibilitatea să implementez în practică cunoștinețele. Pentru a alege o persoană în funcție publică nu trebuie să-l scoți din incognito, dar să vezi cum a fost pe parcursul a 30 de ani.
Spuneți-mi vă rog cine sunt ei. ONG-ist ajunge Avocat al Poporului. Eu vorbesc de Avocat al Poporului care are practică de viață, un backgound pentru a fi ales. Tu nu alegi o persoană care să exercite funcția de director la ONG. De aceea, nu cred în profesionalimsul lor și nu cred că vor schimba ceva în această instituției pe viitor, fiindcă guvernarea nu dorește persoană independentă și competentă la acest subiect”, a declarat Cârnaț.
Comisia pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului a ales doi din cei șapte candidați care s-au înscris în cursă și urmează să-i propună Parlamentului. Este vorba despre Ceslav Panico și Alexandru Zubco.
La 25 ianuarie, șapte candidați la funcția de Avocat al Poporului au fost admiși la proba interviului în concursul pentru funcția de Avocat al Poporului. Decizia a fost luată de membrii Comisiei speciale, care s-au întrunit în ședință închisă, desfășurată în regim online. Astfel, la proba interviului au fost admise următoarele persoane: Violeta Gașițoi, Teodor Cârnaț, Ilie Rotaru, Emanoil Ploșnița, Ceslav Panico, Alexandru Zubco și Evghenii Goloșceapov.
Ulterior, s-a vehiculat că Eugen Goloșceapov va fi următorul Avocat al Poporului. Întrebat dacă este adevărată informația, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a evitat să confirme, dar nici nu a infirmat zvonurile.
Noul concurs s-a declanșat după demisia Nataliei Moloșag, după un scandal legat de „asistentul său personal”, un fost condamnat pentru proxenetism, despre care avocata spunea că „are menirea să o facă funcțională în noua postură”.
Natalia Moloșag a fost numită în funcția de Avocat al Poporului, în cadrul ședinței Parlamentului din 23 septembrie, pentru un termen de 7 ani. Candidatura acesteia a fost votată de 57 de deputați PAS.
Natalia Moloșag a recunoscut, fiind întrebată de deputații BCS, că a reprezentat-o anterior, în calitate de avocat, pe președinta țării, Maia Sandu.