Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, cere remanieri „urgente”, după decizia de a majora retroactiv tariful la gazele naturale. Acest susține că „instanța de judecată are toate temeiuri pentru anularea deciziei de ieri a ANRE”.
„Domnule Spînu, cât timp o să vă bateți joc de țara noastră?
Dumneavoastră sunteți responsabilul principal pentru decizia de ieri, mai mult decăt dubioasă, privind aplicarea retroactivă a tarifelor majorate la gaz, agent termic și energia electrică.
Nu am întrebări la Moldova Gaz, care demult acționează ca agent de influență al statului străin. Dar din octombrie anume dumneavoastră îî țineți крыша.
Nu am ce vorbi cu epavele lui Plahotniuc din ANRE, care de dragul păstrării locurilor foarte calde, sunt gata să vopsească și părul în galben, când fug la nareaduri la dumneavoastră.
La finele lunii decembrie dumneavoastră., spre deosebire de marea majoritate a populației, ați știut prețul de achiziție a gazelor în luna ianuarie. Era deja clar pentru toți că Gazprom va face lunar presiunea pe Moldova pentru achitarea plăților în avans, conform prevederilor contractului, care dumneavoastră ați negociat extrem de prost., iar Moldovagaz va avea permanent acest decalaj de casă. Cunoșteați foarte bine că solduri bugetare sunt peste 10 mlrd lei. Deci ați avut toate datele problemei. Ați fi putut modifica tariful la timp și să alocați imediat suplimentar 2 mlrd lei pentru compensații, inclusiv pentru agenți economici.
Acum de ce ați ridicat mingea la fileu opoziției destructive? Oare nu cunoașteți prevederile legii cu privire la actele normative ? Art 56, alin. (1) prevede că actele normative intră în vigoare peste o lună de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova sau la data indicată în textul actului normativ, care nu poate fi anterioară datei publicării.
Intrarea în vigoare a actelor normative poate fi stabilită pentru o altă dată doar în cazul în care se urmăreşte protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, realizarea angajamentelor internaţionale ale Republicii Moldova, conformarea cadrului normativ hotărîrilor Curţii Constituţionale, eliminarea unor lacune din legislație sau contradicţii între actele normative ori dacă există alte circumstanţe obiective (art. 56, alin. (3) din aceeași lege). Deci, instanța de judecată are toate temeiuri pentru anularea deciziei de ieri a ANRE.
Poate afaceri în offshore-uri nu au nevoie de planificare, dar cetățenii și întreprinderile își planifică din timp cheltuieli. Mulți din ei vor avea în zilele următoare un șoc cu facture la gaz majorate cu 38 %, mai ales că așa și nu este clar dacă businessul măcar acum va primi compensații.
În 6 luni de gestionare a sectorului energetic ați demonstrat ambiții nefondate și incompetență crasă. Ați discreditat puternic vectorul european. Apropo, mult mai rapid decât dascălul dumneavoastră Vlad Filat, cu care periodic vă comunicați și în prezent.
Demisia este pedeapsă minimală pentru «aportul» dumneavoastră. în dezamăgirea oamenilor, care au votat partidul pretins proeuropean și antioligarhic. Dar nu are rost să fac apel la dumneavoastră, căci nu aveți nici un gram de responsabilitate. Îndemnul meu este către doamna prim-ministră. Dacă nu solicitați remanieri urgente de cadre, mâine poate fi târziu”, a spus Slusari.
Edilul capitalei, Ion Ceban, a venit cu critici în adresa guvernării, după ce tariful la gaz a fost majorat retroactiv. „Jefuiesc din buzunarul cetățenilor simpli care sunt nevoiți să achite sume cosmice”, spune Ceban și sugerează demnitarilor „să-și dea demisia”.
Și fostul premier, Ion Chicu, a criticat majorarea retroactivă a tarifului la gazele naturale, pe care o consideră „ilegală”. „Este o încălcare grosolană a legislației țării”, susține Chicu.
„Nici chiar afacerile orientate social nu pot funcționa în pierdere”. Afirmația a fost făcută de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, după ce ANRE a aprobat ieri solicitarea Moldovagaz de scumpire a tarifului la gazele naturale.
Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică a aprobat solicitarea Moldovagaz de scumpire a tarifului la gazele naturale. Astfel, gazul natural a urcat la 15,18 lei pentru un m3. Noile tarife vor fi aplicate din 1 ianuarie.
Indiferent de decizia care va fi luată de ANRE referitor la solicitarea Moldovagaz, pentru consumatorii casnici, tariful pentru primii 150 de metri cubi consumați, pentru februarie și martie, nu se va schimba, întrucât majorarea va fi compensată în totalitate de Guvern. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița.
Parlamentul a decis instituirea stării de urgență în energetică pentru 60 de zile. 58 de deputați au votat „pentru” în timp ce 3 — „împotrivă”.
Asta după ce Gazprom a anunțat intenția de sistare a livrării gazelor naturale către R. Moldova, dacă nu va fi achitat integral consumul curent, până la 20 ianuarie.
Situația se repetă lunar, din cauza că MoldovaGaz nu acumulează resurse suficiente pentru a achita avansul către concernul rus.