Asociația Transportatorilor de Pasageri și Bagaje în regim de Taxi a venit cu o reacție după ce zeci de taximetriști au protestat la Guvern în legătură cu creșterea prețului gazului metan. Aceștia spun că urmăresc cu îngrijorare „tulburarea” din rândul acestora și sunt pregătiți să susțină revendicările legitime ale protestatarilor, dar astăzi revendicările acestora nu sunt pe deplin înțelese și formulate.
„Acest lucru se datorează cel mai probabil temerilor întemeiate cu privire la scăderea dramatică a veniturilor și chiar imposibilitatea de a avea un venit cât de mic, deoarece companiile de taxi care lucrează cu aplicații mobile străine neînregistrate pe teritoriul Republicii Moldova stabilesc singure tarifele, iar acest lucru nu se potrivește cu situația reală de acum a șoferilor și transportatorilor.
Astăzi vorbim de faptul că saltul mare de preț la gaz consumă extrem de mult din venitul zilnic al șoferului de taxi, iar tarifele rămân plafonate de către platforma de comenzi și nu reflecta realitatea. ATAT este pregătită să susțină revendicările legitime ale protestatarilor, dar astăzi revendicările acestora nu sunt pe deplin înțelese și formulate”, se arată într-un comunicat emis de Acociație.
PAS a anunțat că va analiza opțiunea de a reglementa prin lege tariful gazului metan după ce prețul la metan a explodat, ajungând la 17, 60 lei. „TransAutoGaz a scumpit prețul fără ca și costul achiziției să crească. După părerea mea, această practică constituie un abuz”, a comentat, deputatul PAS, Radu Marian.
Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, propune deputaților un plan de acțiuni după ce prețul la gazul metan a crescut brusc. Acesta i-a sugerat lui Dumitru Alaiba, președintele comisiei economie, finanțe și buget să iasă din facebook să să convoace a astăzi la prima oră ședinței comisiei, la care să fie invitați și reprezentanți ai Consiliului Concurenței.
Totodată, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu mai multe precizări, după ce prețul la gaz metan s-a majorat brusc. Acesta a făcut referire la datele statistice care arată că din cele peste 1 milion de mașini din Moldova, circa 20 de mii folosesc metanul ca și combustibil, iar jumătate din acestea pot folosi și benzina. Totodată, Ceban atrage atenția asupra structurii vânzărilor pe tip de carburanți și subliniază că, „creșterea prețurilor la metan este obiectivă ca parte a tendinței generale de creștere a prețurilor pentru toate tipurile tradiționale de combustibil”.
Astăzi, taximetriștii au ieșit la protest la Guvern, în legătură cu majorarea bruscă a prețului la gazul metan. Aceștia cer tariful vechi sau cel puțin compensații. „Impozitele au crescut foarte tare, plătim nu știu pentru ce, drumurile sunt stricate, măcar prețul să revină la loc, noi ne alimentăm de 2-3 ori pe zi. Vrem impozitul la 4% să-l plătim, nu taxa fixă, fiindcă noi nu am reușit să legalizăm mașina și deja trebuie să plătim 2500 de lei. De unde să iau banii?”, a spus un protestatar.
Tot astăzi, ANRE a anunțat că va sesiza Consiliul Concurenței, „în vederea investigării acțiunilor „TransAutoGaz” SRL, prin prisma legislației anticoncurențiale”.
După 3 zile de la decizie, TransAutogaz a venit astăzi cu explicații.