Vicepremierul Andrei Spînu a venit cu explicații la decizia pe construcția liniei Vulcănești-Chișinău. Acesta afirmă că în prima etapă 5 companii au fost excluse, inclusiv cea din România, iar motivul este faptul că nu au completat dosarul de participare. „Din august am informat, ministrul Energiei României. Am avut o discuție la subiect și am zis — asta e procedura, acestea sunt reglementările Băncii Mondiale și din păcate pe cazul companiei din România nu se poate de făcut nimic și asta am transmis”, a spus Spînu, la Secretele Puterii de la Jurnal TV.
„Licitația a fost inițiată în toamna anului 2020, este organizată conform manualului operațional a Băncii Mondiale, deci toate procedurile sunt verificate și nu în Moldova — mai întâi sunt verificate de reprezentanți ai Băncii Mondiale, apoi sunt transmise la un nivel superior în structura Băncii Mondiale pentru verificare.
În momentul când am ajuns la minister, prima ce am făcut, pentru că am văzut acele scrisori, am solicitat reevaluarea procesului în care am primit exact toată informația cum a avut loc acest proces. Este adevărat că una dintre întrebări a fost de ce au fost excluse unele companii, la prima etapă au fost excluse din 10, 5 dacă nu greșesc. Și în aceste 5, e adevărat, este și o companie din România.
La acea etapă am verificat motivul — și acum trebuie să spunem care este: motivul este că compania românească nu a prezentat o garanția bancară pentru buna executare a lucrărilor, ei au rezolvat după. Mai departe, ce înseamnă prima etapă? Se deschid plicurile cu oferte, se verifică documentele și dacă sunt ai trecut, iar dacă nu le ai pe toate automat ești exclus fără solicitări suplimentare. Explic de ce, e conform manualului Băncii Mondiale. Pentru că în momentul în care ai deschis toate plicurile comisia care evaluează vede prețul și pentru a se evita orice act de corupție sau manipulare pentru că dacă la etapa asta se permite să se ceară clarificări atunci s-ar putea chiar să dați un preț mai mic pentru că noi am văzut prețul la celelalte. Imediat pentru că nu a fost completat tot dosarul 5 companii au fost excluse.
Din august am informat, ministrul Energiei României. Am avut o discuție la subiect și am zis — asta e procedura, acestea sunt reglementările Băncii Mondiale și din păcate pe cazul companiei din România nu se poate de făcut nimic și asta am transmis”, a spus Spînu.
Totodată, a menționat că ulterior a solicitat să fie reluată de la zero a licitației.
„Am fost extrem de multe speculații până am ajuns la minister și pentru că mi-am dorit să nu fie la acest subiect. Am făcut demers, scrisoarea a fost trimită către Banca Mondială și ne-a spus că nu este posibil. Și în Moldova am solicitat, dar aveam de ales: fie continuăm licitația până la capăt și o închidem, fie se oprește și începem totul de la început. Ceea ce înseamnă că ne trebuia minim 1 an”, a adăugat acesta.
Firma din India care a câștigat licitația de construcție a liniei electrice aeriene de 400 kV de transport a energiei electrice pe direcția Vulcănești – Chișinău, a avut probleme cu construcția unor astfel de obiective de infrastructură, inclusiv în India, afirmă jurnalistul român Mădălin Necșuțu. Acesta spune că la licitația aceea a participat și o firmă românească, care, a fost scoasă din cursă pe un motiv oarecum banal.
Vicepremierul Spînu a anunțat la mijlocul lunii noiembrie că o companie din India a câștigat licitația de construcție a liniei electrice aeriene de 400 kV de transport a energiei electrice pe direcția Vulcănești – Chișinău.
Datele publice arată că firma câştigătoare, KEC International, este un grup indian specializat în Inginerie, Achiziții și Construcții (EPC). Are prezență pe verticalele de transport și distribuție a energiei electrice, căi ferate, civile, infrastructură urbană, solar, infrastructură inteligentă, conducte de petrol și gaze și cabluri.
Compania susţine că execută în prezent proiecte de infrastructură în peste 30 de țări și are o amprentă în peste 105 țări (include EPC, furnizarea de turnuri și cabluri). Este companie emblematică a grupului RPG din India, înființat în 1979, şi cu o cifră de afaceri de 4 miliarde dolari pe an.