Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că politicienii moldoveni, dar și societatea, „știu de unde ies gazele”, dar problema este alta: „să asigurăm securitatea energetică a țării și dacă putem, să facem așa ca gazele să iasă din mai multe locuri sau să le putem stoca undeva, ca atunci când este o situație de criză, să le utilizăm”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Bună Seara, de la Moldova 1.
„Cred că pe parcursul timpului, mai mulți politicieni, dar și noi ca societate am înțeles foarte bine de unde, de fapt, ies gazele. Întrebarea nu este aceasta, ci alta: ce facem ca să asigurăm securitatea energetică a țării noastre și dacă putem, să facem așa ca gazele să iasă din mai multe locuri sau să le putem stoca undeva, ca atunci când este o situație de criză, să putem să le utilizăm”, a declarat Andrei Spînu.
Aluzia se referă la declarația fostei președinte a Parlamentului, Eugenia Ostapciuc, care întrebase, la un moment dat: „Noi ce? Nu știm de unde ies gazele?”
„Dacă mă întrebați de ce nu s-a făcut, este o întrebare pe alocuri simplă, pe alocuri complicată. Nu s-a făcut pentru că nu a fost voință politică suficientă și nu s-a luat securitatea energetică în serios până acum. Or, situația arată în felul următor, atunci când se vrea, se face. Noi deja am început să facem anumiți pași în acest sens și prima acțiune importantă este noua lege a gazelor, care va veni să modifice legea veche, în care noi introducem obligatoriu ca și statul, dar și operatorii, să fie obligați să facă rezerve de gaze în perioada în care prețul este mai mic, mă refer în special la perioada de vară, ca în situații de criză să poată utiliza acest gaz”, a mai precizat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
„Problema energetică deja de o perioadă de timp nu mai este problema unei țări, este o problemă globală, prețul anomalic, exagerat, pe piața internațională a gazelor, afectează toată lumea, nu doar Republica Moldova. Tema de securitate eneregtică și de alimentare cu energie atât termică, cât și eletrică, trebuie să devină o prioritate națională, de nivel zero, în care să facem anumite acțiuni acum, ca în următorii 2-3-4 ani sau în termen mai lung să nu mai fim niciodată într-o situație în care să fim dependenți de o singură sursă”, a conchis Spînu.
În cadrul aceleiași emisiuni, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat că a primit deja factura cu tariful majorat de 11,08 lei pentru un metru cub de gaze. „Mi-au venit 1800 de lei pentru luna noiembrie. Astăzi au fost 10 grade, bine că Dumnezeu ține cu noi în această perioadă mai complicată», a spus Spînu.
Declarația ministrului a fost criticată de politologul Dionis Cenușă. „Consecințele crizei gazelor nu pleacă nicăieri, indiferent de comunicarea excesiv de idealizată a guvernării despre cum a gestionat problema gazelor. Domină însă o anumită doză de incertitudine, deoarece guvernanții mizează pe blândețea „vremii de afară” sau ajutorul lui „Dumnezeu”, când vorbesc despre achitarea facturilor pentru agentul termic. Anume în acești termeni s-a exprimat ministrul Spânu, demonstrând un fel de fatalism și lipsă de control a situației”, a menționat acesta.
Moldovagaz a finalizat procesul de calcul, iar în scurt timp consumatorii vor primi facturile la gaz, după tariful nou, de 11,08 lei pe metru cub. În aceeași factură va fi indicată și suma compensației din bugetul de stat cu mențiunea „Suport din partea Guvernului Republicii Moldova”.
Până în data de 20 decembrie, consumatorii vor primi facturile la gazele naturale, la tariful nou de 11,08 lei, în care va fi indicată și suma compensațiilor oferite de Guvern.
Autoritățile au făcut o demonstrație a facturii de tip nou, iar mențiunea sub cifra compensațiilor „Suport din partea Guvernului Republici Moldova” a stârnit mai multe critici din partea opoziției, dar și a unor internauți.
„Ajutorul acordat de „guvernul galben» tot din banii acestui consumator sunt luați. Sau acești bani sunt plătiți din bugetul PAS-ului, nu tot din impozitele oamenilor? Vopsiți facturile în galben, ipocriților. Credeți poporul de prost și iarna ca vara?”, a comentat fostul prim-ministrul Ion Chicu.