Peste 300 mii de familii defavorizate vor primi compensații pentru perioada rece a anului. Guvernul a aprobat astăzi creșterea numărului beneficiarilor, dar și a compensației. Astfel, dacă până acum numărul mediu al familiilor care au beneficiat de ajutor pentru perioada rece a anului a constituit 214 mii, acum va fi cu circa 86 000 familii mai multe.
„Numărul mediu al familiilor defavorizate care au beneficiat de ajutor pentru perioada rece a anului a constituit 214 mii. Impactul scontat al proiectului vizat ține de acoperirea suplimentară a circa 86 000 familii defavorizate în perioada noiembrie 2021 — martie 2022. Cuantumul ajutorului pentru perioada rece a anului constituie 500 lei/lunar. Implementarea propunerii de a majora multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat, utilizat la stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului de la 2,2 la 2,6 necesită alocarea mijloacelor financiare suplimentare din bugetul de stat în volum de cca 43,4 mil. lei pentru 1 lună și cca 173,6 mil. lei pentru 4 luni (decembrie 2021-martie 2022)”, se arată în proiect.
Printr-un alt proiect votat de Guvern, s-a decis mărirea compensației de la 500 la 700 de lei.
„Proiectul dat prevede: 1) majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului cu 200 lei (actualmente 500 lei după majorare va constitui 700 lei) pentru perioada noiembrie 2021 — martie 2022. Prevederile acestuia se vor pune în aplicare începând cu 1 noiembrie 2021. 2) majorarea pragului eligibilității la calcularea scorului punctajului indicatorilor de bunăstare (proxy) cu 2,82 puncte (actualmente 91,28 puncte, după majorare va constitui 94,10 puncte). Prevederile acestuia se vor pune în aplicare începând cu 1 ianuarie 2022”, se menționează în proiect.
Tariful la gazul natural în facturi pentru consumatorii casnici va fi de 11,08 lei pentru un metru cub și nu 10,26. Motivul este Taxa pe Valoare Adăugată, care nu a fost inclusă în prețul aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2021. Astfel, consumatorii casnici vor plăti 10,26 lei pentru un metru cub, față de 4,3 lei, cât plăteau anterior. Asta, însă, fără Taxa pe Valoare Adăugată.
Proiectul Moldovagaz privind prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2021, a fost votat cu unanimitate de către ANRE, fără nicio modificare.
Directorul Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Ștefan Creangă, susține că tariful la gazul natural propus de Moldovagaz și aprobat de ANRE este unul corect, iar majorarea a fost necesară inclusiv pentru „a nu plăti mai mult în viitor” și a nu acumula alte datorii istorice, pe lângă cele deja existente, în sumă de 700 de milioane de dolari.
Acesta a anunțat, astăzi, că tariful solicitat de Moldovagaz este provizoriu, iar unul exact va fi aprobat până la 30 noiembrie.
Ștefan Creangă a explicat și din ce motiv noul tarif la gaz a fost aprobat cu atâta grabă și de ce a intrat în vigoare începând de la 1 noiembrie.