Numirile de astăzi la CSJ a pornit un schimb de replici între foștii colegi de bloc, Dinu Plîgău și Sergiu Litvinenco. În timp ce ministrul Justiției dă asigurări că toți judecătorii Curții Supreme de Justiție vor fi primii din sistem care vor fi trecuți prin evaluarea externă și extraordinară, fostul deputat al Platformei DA se întreabă „la ce bun au fost numiți dacă foarte curând vor fi evaluați”. „De fapt, s-a produs ceea ce s-a întâmplat cu justiția moldovenească timp de 30 de ani, vii la închinare și ești promovat. Astăzi sistemul a fost curățat de minune”, a comentat Plîngău.
„Ca să fie foarte clar referitor la văicărelile unora care tot plâng că nu pot numi în funcții judecători care să le îndeplinească orbește ordinele lor sau ale unor „filozofi” sau ”prădători de bănci”, ambii fugari temporar. Așa cum s-a întâmplat, de exemplu, la 16 martie 2021 pentru cine nu-și aduce aminte.
1) Evaluarea externă și extraordinară a judecătorilor și procurorilor (așa numitul „vetting”) va avea loc, or aceasta, în viziunea noastră, este unica soluție reală și viabilă pentru a curăți sistemul. Conceptul vizând această reformă este deja elaborat și este în faza consultărilor conform planificărilor stabilite.
2) Judecătorii Curții Supreme de Justiție vor fi primii din sistem care vor fi trecuți prin evaluarea externă și extraordinară. Absolut toți judecătorii.
3) Reforma Curții Supreme de Justiție în sensul transformării ei într-o instituție de casație va avea loc în termenul indicat în Planul de acțiuni al Guvernului.
Mai mult decât atât, vor fi și alte măsuri în vederea curățirii sistemului de justiție. Detalii foarte curând”, a scris Sergiu Litvinenco, într-o postare pe Facebook.
În replică, Dinu Plîngău a întrebat „la ce bun au fost numiți dacă foarte curând vor fi evaluați”, menționând sarcastic că „astăzi sistemul a fost curățat de minune”.
„Să înțeleg că judecătorii de azi care ,,au trecut concursul” și filtrele parlamentare vor fi evaluați. Dacă evaluarea extraordinare va fi în aceeași manieră ca și evaluarea de ieri și azi în Parlament, mă tem că nu mai scapi de judecătorii corupți care vor plânge că au trecut concursul și-s numiți până la plafonul vârstei. Vor invoca Constituția și vor merge la CEDO. La ce bun îi mai numești, dacă foarte curând vrei să-i evaluezi. Cronologic, nu se leagă. Nu-i mai bine să-i evaluezi pe bune și după să-i numești pentru a evita eventuale litigii pe modelul Albaniei? Să înțeleg că Musteață și Plămădeală vor trece ușor de evaluarea extraordinară. Mă rog, înțeleg relațiile în raport cu Musteață, dar nici nu încercați să justificați această mimare ca o reușită. De fapt, s-a produs ceea ce s-a întâmplat cu justiția moldovenească timp de 30 de ani, vii la închinare și ești promovat. Astăzi sistemul a fost curățat de minune”, a scris Plîngău.
Parlamentul a desemnat astăzi 2 noi judecători la CSJ. Candidatura lui Dorel Musteață a fost susținută de 52 de deputați, iar a lui Ghenadie Plămădeală de 55 de parlamentari.
Fostul deputat al Platformei DA, Vasile Năstase, a criticat dur numirea lui Ghenadie Plămădeală la CSJ și a venit cu un apel către președinta țării să nu „promulge bătaia de joc față de justiție”.
În cazul lui Ghenadie Plămădeală, raportul asupra proiectelor de hotărâre nu a întrunit numărul suficient de voturi, iar aprobarea sa a rămas la latitudinea plenului Parlamentului.
Comisia a avizat candidatura lui Dorel Musteață. Pasul a fost criticat de juristul Nicolae Eșanu, fostul deputat al Platformei DA, Dinu Plîngău, fostul procuror al mun. Chișinău Ivan Diacov și de către fostul președinte al CC, Alexandru Tănase.
Urmare a unor critici, președinta Comisiei parlamentare Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate, a venit cu unele explicații.