Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu un comentariu, după negocierile care au avut loc în Rusia în urma cărora a fost semnat un acord cu Gazprom. Acesta a menționat că nu a fost simplu, însă este bucuros că echipa Moldovagaz a dat dovadă de profesionalism. Totodată, i-a mulțumit vicepremierului Andre Spînu pentru flexibilitate, principialitate și o poziție foarte corectă în procesul de negociere.
„Negocieri nu au fost simple, dar mă bucur că echipa Moldovagaz a demonstrat și a dat dovadă, din nou, de profesionalism înalt. Aș vrea să îi mulțumesc personal viceprim-ministrului, domnului Andrei Spînu, pentru flexibilitate, principialitate și o poziție foarte corectă în procesul de negociere.
De asemenea, vreau să mulțumesc colegilor mei de la Moldovagaz și Gazprom pentru reținere, răbdare și conștientizare a întregului complex de probleme și provocări pe care trebuie să le confruntăm. Mai avem mult de lucru! Și așa cum spun cei din domeniul gazelor — vom continua să lucrăm!”, a scris acesta, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Republica Moldova va plăti pentru gaz aproximativ 450 de dolari per mia de m3 în luna noiembrie. Anunțul a fost făcut astăzi de către vicepremierul, Andrei Spînu. Potrivit acestuia, ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. „În condițiile actuale vom avea un preț de 2 ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie”, a menționat Spînu.
Sursele rusești spuneau astăzi că prețul va crește la 500-600 dolari.
Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz va fi prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021.
Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.
Între timp, pe parcursul săptămânii curente, au fost cumpărate volume de gaze din surse alternative.
Președinta Maia Sandu a declarat după ședința CSS că ne aflăm în această situația de criză din cauza guvernărilor din ultimii 30 de ani care nu au făcut nimic pentru a asigura independența energetică a țării.
Comisia Europeană a anunțat despre acordarea sumei de 60 milioane euro pentru a ajuta Republica Moldova în depășirea crizei gazelor.
Republica Moldova a intrat în stare de urgență în contextul crizei energetice pe 22 octombrie pentru o perioadă de 30 de zile. Prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.
Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.