Вторник, 24 мая, 2022
  • Contacte
  • Despre noi
MediaPublic
  • Home
  • News
  • Politic
  • Social
  • Economic
  • Justice
  • Cultura
  • Externe
  • Sport
  • Login
No Result
View All Result
MediaPublic
Home Externe

Colectiv — 65 de morți și niciun vinovat după 6 ani / Cronica unui proces eșuat. „Ne-am agățat, unii cu disperare, de speranța că dreptatea va triumfa”

nadmin by nadmin
30.10.2021
in Externe, News
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Colectiv - 65 de morți și niciun vinovat după 6 ani / Cronica unui proces eșuat. „Ne-am agățat, unii cu disperare, de speranța că dreptatea va triumfa”

Șase ani, astăzi, de la tragedia care a marcat România – Colectiv. 65 de tineri care erau în club la concertul trupei Goodbye to Gravity au murit. Alți peste 150 au fost răniți, iar unii dintre ei au rămas mutilați pe viață și bat și acum drumul spitalelor. Pentru prima dată atunci, după incendiu, în România s-a strigat în stradă „Corupția ucide”. La 6 ani de atunci, nu există niciun vinovat. Procesul se târăște de aproape doi ani la Curtea de Apel, după ce în prima instanță au fost condamnați primarul Cristian Popescu Piedone, cei trei patroni ai clubului Colectiv și câțiva funcționari. „Un simulacru de justiție al cărui scop este acela de a trage, în fel și chip, de timp pentru a amâna pronunțarea unei sentințe, spre a menaja sensibilități politice și de stat” – așa a descris procesul Alexandra Furnea, una dintre supraviețuitoarele incendiului din 30 octombrie 2015, transmite hotnews.ro.

Cronologia unei tragedii

30 octombrie 2015 – Goodbye to Gravity a urcat pe scenă și a început să cânte în fața a sute de tineri.

Ora 22:32:00 – se aprind artificiile montate pe un suport situat lângă stâlpul schelei tehnice ce deserveşte scena. Acestea ard timp de 16 secunde, iar scânteile rezultate în urma arderii sunt orientate direct către stâlpul de susţinere al imobilului, situat în partea stângă în imediata apropiere a scenei.Ora 22:32:16 – imediat după ce artificiile s-au stins, spaţiul dintre stâlpul de susţinere al imobilului şi scenă rămâne în continuare luminat, iar lumina creşte foarte repede în intensitate, acoperind o suprafaţă tot mai mare.Ora 22:32:26 – tavanul situat între stâlpul de susţinere al imobilului şi scenă arde, iar din acesta încep să cadă bucăţi incandescente.Ora 22:32:35 – suprafaţa tavanului care arde creşte foarte repede, flacara devine violentă, iar primele persoane se îndreaptă spre ieşire. Mai departe, suprafaţa tavanului cuprinsă de flăcări creşte extrem de repede, iar în aproximativ un minut de la iniţiere focul ajunge în dreptul camerei de supraveghere nr. 2, care este montată pe stâlpul de susţinere al imobilului situat diametral opus faţă de locul de unde a început incendiul.Ora 22:33:01 – în interiorul clubului se află un număr mare de persoane strânse în jurul spaţiului deschis de unde se face accesul în holul de unde se iese afară din club. Imediat, fumul devine foarte dens, cuprinzând întregul club.31 octombrie 2015 ora 3:40 – Parchetul Tribunalului Bucureşti anunță că anchetează cauzele incendiului de la Clubul Colectiv.31 octombrie 2015 – 27 de tineri au murit arși.31 octombrie 2015 – Primarul Cristian Popescu Piedone spune că nu are ce să-și reproșeze și că din punctul de vedere al primăriei Clubul Colectiv a funcționat legal.1 noiembrie 2015 – Numărul tinerilor decedați a ajuns la 30.

Până în decembrie, numărul celor care au murit în spitale a crescut zilnic. În 14 martie 2016, un tânăr în vârstă de 21 de ani – al 64-lea – a murit la Spitalul Floreasca din Capitală, la aproape 5 luni de la incendiu. Bilanțul tragediei s-a oprit la 65, după ce un alt tânăr victimă a incendiului a murit în iulie 2017.

Colectiv - 65 de morți și niciun vinovat după 6 ani / Cronica unui proces eșuat. „Ne-am agățat, unii cu disperare, de speranța că dreptatea va triumfa”

foto: hotnews.ro

Mulți dintre ei s-au stins din cauza infecțiilor nosocomiale din spitale. „Nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noştri pot gestiona situaţia. Din Franţa şi Germania, din foarte multe părţi, am primit astfel de solicitări. Momentan, noi ne descurcăm foarte bine, iar medicii noştri pot face faţă cu brio oricărei situaţii” – declara, la câtea zile de la tragedie, ministrul de atunci al Sănătății Nicolae Bănicioiu.

Niciun vinovat

În decembrie 2019, la patru ani de la tragedie, Tribunalul București a pronunțat primele condamnări în dosarul Colectiv:

Cristian Popescu-Piedone – fost primar al Sectorului 4 și actual primar al Sectorului 5: 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru Clubul ColectivGeorge Alin Anastasescu – patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncăCostin Mincu – patron Colectiv: 11 ani si 8 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncăPaul-Cătălin Gancea – patron Colectiv: 11 ani si 8 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncăAntonina Radu – pompier ISU: 9 ani si 2 luni de închisoare cu executareGeorge-Petrică Matei – pompier ISU: 9 ani si 2 luni de închisoare cu executareAurelia Iofciu – angajată a Primăriei Sector 4: 8 ani de închisoare cu executareLuminiţa Larisa Ganea – consilier superior la Primăria Sector 4: 7 ani de închisoare cu executareSandra Ramona Moţoc- referent superior la Primăria Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendareDaniela Ioana Niță – patron firmă de artificii: 12 ani si 8 luni de închisoare cu executare (a fost găsită moartă, în august 2021)Cristian Mihai Niţă – patron firmă de artificii: 3 ani si 6 luni de închisoare cu executareZaharia Viorel – pirotehnist: 9 ani si 8 luni de închisoare cu executareMoise Marian – pirotehnist: 10 ani de închisoare cu executareClubul Colectiv SRL: 470 zile amendă, cu o sumă corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 leiGolden Ideas Fireworks Artists SRL: 470 zile amendă, cu o suma corespunzătoare de 5.000 lei pentru ziua de amendăSC Noran Prompt Serv SRL: confiscarea sumei de 147.133 lei

De asemenea, persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sectorului 4 şi cu ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro victimelor incendiului.
Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată de către persoanele condamnate, dar şi de către procurori, iar procesul a ajuns la Curtea de Apel București.

„Ne-am agățat, unii cu disperare, de speranța că dreptatea va triumfa”

Au trecut aproape doi ani de la aceste condamnări și încă nu există o decizie definitivă a instanței, după ce procesul a fost amânat de nenumărate ori și s-a blocat în proceduri.
Procesul ar fi trebuit să se încheie în luna iunie, însă completul de judecată a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte din inculpaţi. Propunerea a dus atunci la dezbateri aprinse între judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache, pe de o parte, şi procurorul DNA şi avocaţii victimelor, care au reclamat că se încearcă tergiversarea procesului şi aplicarea unor pedepse mai mici inculpaţilor.
Cazul a ajuns şi în atenţia CSM, iar Secţia pentru judecători a Consiliului a solicitat revocarea procurorului de şedinţă Melinda Diaconescu, însă şeful DNA, Crin Bologa, a refuzat. Cei doi judecători ai completului, Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, nu au căzut de acord asupra schimbării încadrării juridice a faptelor, astfel încât s-a format un complet de divergenţă, prin includerea unui al treilea magistrat.
Ulttimul termen al procesului a fost în 20 octombrie, iar Curtea de Apel Bucureşti a publicat, pe portalul instanțelor, variantele de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru Cristian Popescu Piedone şi pentru ceilalţi funcţionari condamnați în prima instanță. În total, sunt 29 de variante de schimbare a încadrării juridice.

Colectiv - 65 de morți și niciun vinovat după 6 ani / Cronica unui proces eșuat. „Ne-am agățat, unii cu disperare, de speranța că dreptatea va triumfa”

foto: hotnews.ro

Peste 40 de supraviețuitori și rude ale tinerilor care și-au pierdut viața în incendiul din Colectiv atrăgeau atenția în luna aprilie a acestui an, când s-a pus problema schimbării încadrării juridice a infracțiunilor inculpaților, că astfel aceștia s-ar putea alege cu pedepse mici, nesemnificative, disproporționate față de gravitatea faptelor comise și a consecințelor lor.

„Pentru reprezentanții sistemului judiciar dosarul Colectiv este nimic mai mult decât un caz complicat, cu înrâuriri incomode, a cărui componență politică jenează și influențează deopotrivă. Pentru noi, însă, este tragedia care ne-a distrus viețile, oroarea care ne-a răpit persoanele iubite de lângă noi și supliciul care ne-a mutilat trupurile și sufletele dincolo de recunoaștere, transformându-ne în veșnici pacienți. Pentru părinți, este groaza indescriptibilă care i-a făcut orfani de copii și i-a aruncat într-un doliu perpetuu, imposibil de depășit.An de an, ne-am pus nădejdea în Justiție, sperând ca printr-o înfăptuire corectă a acesteia să izbutim să obținem măcar un crâmpei de alinare. O rezolvare cinstită a cazului, ne-am spus în toată această vreme, ne-ar reda încrederea în România și ar face ca moartea celor dragi să reprezinte mai mult decât 65 de răni nevindecate, arse pe trupul înțesat de tragedii al acestei țări.Ne-am agățat, unii cu disperare, de speranța că dreptatea va triumfa și astfel ne va elibera de o parte din suferința, disperarea și ura pe care le simțim, ajutându-ne să aruncăm, în sfârșit, un pic de țărână peste mormintele celor pierduți și să ne continuăm, atât cât este omenește posibil, viețile”, arătau cei peste 40 de supraviețuitori și rude ale victimelor într-o scrisoare „adresată românilor, sistemului judiciar și presei”.

Alexandra Furnea este unul dintre supraviețuitorii incendiului din 30 octombrie 2015. A suferit arsuri grave, în zona spatelui, a umerilor și a mâinilor și a rămas cu cicatrice de care nu va scăpa toată viața.

Colectiv - 65 de morți și niciun vinovat după 6 ani / Cronica unui proces eșuat. „Ne-am agățat, unii cu disperare, de speranța că dreptatea va triumfa”

foto: hotnews.ro

Related posts

Scumpirea benzinei nu se oprește nici mâine: Cât vor scoate din buzunare șoferii pentru carburanți

24.05.2022

Moldova va primi 800 de milioane de euro din partea guvernului francez pentru Moldelectrica și CFM

24.05.2022

Într-un mesaj postat în 20 octombrie pe Facebook, ea face o radiografie dură a situației în care se află România astăzi, la 6 ani de la tragedie.
Despre lungul proces Colectiv, Alexandra Furnea spune că „s-a transformat într-un simulacru de justiție al cărui scop este acela de a trage, în fel și chip, de timp pentru a amâna pronunțarea unei sentințe, spre a menaja sensibilități politice și de stat”:

„Cum să fiu, într-o țară în care oamenii ard în spitale ca niște torțe însuflețite ce aruncă lumini crude, sfredelitoare, asupra corupției și a delăsării în care ne complacem? Cum să fiu, într-o țară în care autoritățile azvârlă vina dintr-o parte în alta și când nu mai au cui să o paseze, ridică din umeri și merg înainte, fără să le pese de zgomotul de sfărâmare pe care îl scot pașii lor greoi când calcă peste cadavrele acestui neam?Cum să fiu, într-o țară în care sistemul juridic umilește victimele pentru a proteja vinovații, mimând dreptatea cu schimonoseli teatrale, de mare mincinoasă? Cum să fiu când am senzația că procesul Colectiv s-a transformat într-un simulacru de justiție al cărui scop este acela de a trage, în fel și chip, de timp pentru a amâna pronunțarea unei sentințe, spre a menaja sensibilități politice și de stat?Cum să fiu când astăzi, cu 10 zile înainte de comemorarea celor 6 ani trecuți de la incendiu, este programat un nou termen în acest proces și, în loc să simt speranță, mă aștept la tot ce este mai rău din partea unui sistem în care ar trebui să cred?”.
Sursa

Previous Post

România: Doi tineri, de 22 și de 27 de ani, au murit de Covid-19 în ultimele 24 de ore. Ambii erau nevaccinați

Next Post

Juravschi mai vrea un mandat de președinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv: Va concura cu un fost secretar de stat din Guvernul Chicu

Next Post

Juravschi mai vrea un mandat de președinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv: Va concura cu un fost secretar de stat din Guvernul Chicu

Добавить комментарий Отменить ответ

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

RECOMMENDED NEWS

Ucraina avertizează că hackerii pregătesc „atacuri majore” asupra sectorului său de apărare și agențiilor guvernamentale

3 месяца ago

Gazoductul Nord Stream 2, „instrument de şantaj” al Rusiei împotriva Ucrainei şi R. Moldova, susţine premierul polonez

6 месяцев ago

Marina Tauber: Voi reconstrui aeroportul din Bălți și-l voi transforma într-un obiectiv strategic național

7 месяцев ago

Grosu: Dodon e trădător; Ce spune despre gestul ambasadorului rus și o eventuală întâlnire dintre Maia Sandu și Krasnoselski

5 месяцев ago

Сategorii

  • Auto
  • Cultura
  • Economic
  • Externe
  • Justice
  • News
  • Politic
  • Social
  • Sport
  • Travel

Tag-uri

2018 League Balinese Culture Bali United Budget Travel Champions League Chopper Bike Doctor Terawan Istana Negara Market Stories National Exam Visit Bali

Știri populare

  • Astăzi se împlinesc 97 de ani de la naşterea lui Samson Şleahu

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Detalii noi despre perchezițiile de la PCCOCS: „Procurorii au refuzat să prezinte toate actele și obiectele solicitate”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Reacția Coaliției pentru Incluziune și Nediscriminare la scandalul cu soldatul gay: Ce solicită Guvernului

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • „Arta Conviețuirii” revine pe scena Teatrului Eugene Ionesco: Ce spectacol te mai așteaptă, în acest weekend

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Compania „Teleradio-Moldova” ar putea fi întoarsă sub control parlamentar, iar șefii ar putea fi demiși

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
MediaPublic

RepublacaNews, partenerul oamenilor puternici şi informaţi

Follow us on social media:

Recent News

  • Scumpirea benzinei nu se oprește nici mâine: Cât vor scoate din buzunare șoferii pentru carburanți
  • Moldova va primi 800 de milioane de euro din partea guvernului francez pentru Moldelectrica și CFM
  • Sergiu Gaibu, convocat de fracțiunea PAS. Ministrul a dat și explicații despre dezvăluirile lui Plîngău

Category

  • Auto
  • Cultura
  • Economic
  • Externe
  • Justice
  • News
  • Politic
  • Social
  • Sport
  • Travel

Recent News

Scumpirea benzinei nu se oprește nici mâine: Cât vor scoate din buzunare șoferii pentru carburanți

24.05.2022

Moldova va primi 800 de milioane de euro din partea guvernului francez pentru Moldelectrica și CFM

24.05.2022
  • Contacte
  • Despre noi

© 2021 MEDIAPUBLIC

No Result
View All Result
  • Home
  • Politic
  • News
  • Economic
  • Cultura
  • Justice
  • Sport
  • Externe
  • Travel
  • Social

© 2021 MEDIAPUBLIC

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In