Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a comentat reacția clericii și enoriașii Eparhiei de Bălți și Fălești la ratificarea Convenției de la Istanbul. „Atunci când o să avem să ne rugăm, o să ne rugăm în intimitatea noastră”, a declarat Igor Grosu, astăzi, în platoul emisiunii „Cabinetul din umbră”, de la Jurnal TV.
„O să facem ce am făcut și acum. Atunci când o să avem să ne rugăm, o să ne rugăm în intimitatea noastră. Eu consider, atunci când alegi un monet să te rogi pentru apropiații tăi, pentru familia ta, o faci în intimitatea, pentru că aici este esența rugăciunii. Nu o faci cu camera de luat vederi după tine, cu fotograful, asta e feriseizm. În rest, cum să vă zic, o să vă spun în felul următor: îndemnăm toată lumea să se roage pentru sănăntatea victimelor violenței.
În 2021 noi încă să avem femei bătute, femei traumate, copii care văd scenile astea, copii care sunt marcați pe viață… Asta trebuie să facem noi, inclusiv clericii, prin predicile lor — să educăm”, a declarat Grosu.
Partidul Acțiune și Solidaritate a venit cu o reacție după ce astăzi clericii și enoriașii Eparhiei de Bălți și Fălești au spus nu vor să se roage cei care au votat ratificarea Convenției de la Istanbul și președintei țării pentru faptul că a promulgat-o.
Clerul și enoriașii Eparhiei de Bălți și Fălești nu vor să se roage pentru „o astfel de conducere a țării”. Potrivit unei declarații emise astăzi, semnată de mai mulți preoți, aceștia sunt revoltați de ratificarea Convenției de la Istanbul și vin cu unele solicitări către Mitropolie. „În aceste zile, noi tinerii părinți suntem profund indignați față de votarea și promulgarea „Convenției de la Istanbul”, unde actuala guvernare atacă direct morala și sufletele copiilor noștri, risipind ceea ce noi ca părinți adunăm de-a lungul anilor”, se arată în declarație.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat Legea cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Convenția a fost ratificată de către Parlamentul Republicii Moldova, în lectură finală, la 14 octombrie curent.
Mitropolia Moldovei s-a declarat împotriva ratificării Convenției de la Istanbul și făcut un apel către actuala conducere. „Într-o astfel de situație critică, este cu totul inadmisibilă promovarea și adoptarea unor legi ce vin în contradicție cu istoria, credința ortodoxă, cultura și moralitatea, dar și tradițiile bimilenare ale poporului nostru”, se arată într-o declarație a Mitropolitului Vladimir.
Deputații BSC Grigore Novac și Vasile Bolea au depus o sesizare la Curtea Constituțională pentru controlul constituționalității Legii nr. 144 din 14 octombrie curent, cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei, cunoscută și drept Convenția de la Istanbul.
La 14 octombrie, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, în lectură finală, ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Instanbul), cu votul a 54 de deputați PAS.
„Partidul de la guvernare al Maiei Sandu a luat decizia de a ratifica în regim de urgență controversata Convenție de la Istanbul, la care au renunțat mai multe țări, inclusiv țări membre ale UE”, a declarat președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon.
„Pe parcursul mandatului meu de președinte al țării, am blocat ratificarea Convenției de la Istanbul, fiindcă sunt ferm convins că acest document este o amenințare pentru tradițiile spirituale multiseculare ale poporului nostru, bazate pe ortodoxism, pentru moralitatea publică și pentru valorile familiale, pentru educația tinerei generații în spiritul moralității și respectului față de părinți”, a mai adăugat Dodon.
Totodată, fețele bisericești îi cer Maiei Sandu să nu promulge Convenția de la Istanbul. Într-o adresară publică, Arhiepiscopul de Ungheni și Nisporeni a declarat că termenul de „gen”, folosit în Convenție, se referă la „sexul social”, iar „acceptarea acestei definiții din Convenția de la Istanbul presupune negarea existenței diferențelor naturale dintre cele două sexe biologice – bărbat și femeie”.
Pe de altă parte, Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a salutat ratificarea Convenției de la Istanbul, de către Republica Moldova. „Prin această Convenție, cred că femeile și fetele din Moldova vor deveni o parte mai puternică și mai activă a societății”, a declarat acesta.