Mănăstirea Ţipova (mănăstire de călugări). Hram: Adormirea Maicii Domnului. Se află în satul Ţipova raionul Rezina, pe malul drept al râului Nistru la 100 km de capitala Chişinău. Este situată deasupra râului Nistru şi cuprinde trei complexe mănăstireşti săpate în stâncă. Primul ansamblu este alcătuit din câteva chilii şi o biserică cu hramul Înălţarea Sfintei Cruci şi datează din perioada secolelor XI-XII. Biserica Sfântul Nicolae a fost centrul celui de-al doilea complex mănăstiresc, întemeiat în veacul al XIV-lea. Cea mai mare aglomerare de chilii se afla în jurul bisericii Adormirii Maicii Domnului, datată din secolele XVI-XVIII. În perioada sovietică, toţi călugării se împrăştie. Biserica este transformată în depozit de tutun, iar clădirile sunt luate la balanţa colhozului din localitate. În 1994 mănăstirea este reînfiinţată, se restaurează două corpuri de chilii şi biserica Adormirii Maicii Domnului de pe stâncă.
Mănăstirea Saharna(mănăstire de călugări). Hramul: Sfânta Treime. Se află în satul Saharna, raionul Rezina, la 90 km de capitala Chişinău sau la 8 km de oraşul Rezina. Actuala mănăstire a fost întemeiată în anul 1776 de monahul Vartolomeu Ciungul (Krivorucikoi). Biserica mare, cu hramul Sfânta Treime a fost construită între 1818-1821. Biserica cu hramul Nasterea Maicii Domnului (paraclisul de iarnă) a fost construită în 1863. Din anul 1964 biserica a fost folosită ca depozit al spitalului pentru copii handicapaţi şi club. Între anii 1990-1997 întregul complex mănăstiresc este restaurat. În mănăstire se afla moaştele întregi ale Cuviosului Macarie (1888-1964), fost stareţ al mănăstirii. A fost canonizat cu puţini ani în urma. La racla sfântului se fac multe minuni.
Mănăstirea Pripiceni-Curchi (mănăstire de călugăriţe). Hram: Sfântul Mare Mucenic Dumitru. Se află în satul Pripiceni-Curchi raionul Rezina, la 90 km de Chişinău sau la 16 km de oraşul Rezina. Potrivit documentelor de arhivă mănăstirea porneşte din sec. XIX. În 1903 este construită biserica Sfântul Dimitrie Izvoratorul de Mir. În octombrie 1959 schitul Pripiceni-Curchi se desfiinţează prin transferarea călugărilor la mănăstirea Căpriana. În mănăstire se adăposteşte spiatalul TBC, iar în altarul bisericii Adormirea Maicii Domnului se instalează bucătăria cantinei acestui spital. Mănăstirea se reinfiinţează în anul 1994. În biserică se află icoana Maicii Domnului «Bucuria tuturor scârbiţilor», veche de peste 200 de ani.
Mănăstirea Cuizauca (mănăstire de călugăriţe în formare). Hram: Sf. Irh. Vasile cel Mare. La început mănăstirea purta hramul Sfintii Efrem Sirul şi Antim Ivireanul. Se află în satul Cuizăuca raionul Rezina la 63 km de capitala Chişinău. A fost înfiinţată în anul 1999 pe ruinele unei tabere pioniereşti. Conform arhivelor documentare, cu aproximativ 300 de ani în urmă pe acel loc exista o mănăstioară. Se presupune că întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, arhiepiscopul Dimitrie Sulima, succesorul mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, a dus o politică de închidere a mănăstirilor mici care nu aveau subzistenţă economică şi probabil, aşezământul monahal ar fi fost închis. Conform altor versiuni, mănăstirea a dispărut în urma unor invazii tătare sau a vreunei rebeliuni ţărăneşti.
Monument al Naturii Geologic şi Paleontologic ”Amplasament de floră fosilă Ignăţei”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 1 ha, la sud de satul Ignăţei, raionul Rezina.
Monument al Naturii Geologic şi Paleontologic ”Amplasament fosil de dinoteriu”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 1 ha, la sud de satul Ignăţei, raionul Rezina.
Monument al Naturii Geologic şi Paleontologic ”Cariera din Boşerniţa”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 5 ha, la vest de satul Boşerniţa, raionul Rezina.
Monument al Naturii Geologic şi Paleontologic ”Argile etuliene”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 3 ha, la sud de satul Ciorna raionul Rezina.
Monument al Naturii Hidrologic ”Izvoarele Horodişte”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 1,5ha în satul Horodişte raionul Rezina.
Rezervaţia Silvică „Hligeni”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 70 ha la nor-vest de satul Mateuţ, ocolul silvic Hligeni raionul Şoldăneşti.
Rezervaţia Peisajeră ”Saharna”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 674 ha raionul Rezina, în partea de nord-vest a satului Saharna cu 8 km mai la sud de Rezina, pe malul drept stâncos a râului Nistru, ocolul silvic Rezina, Saharna. Peisajul poate fi descris: defileu stâncos cu peşteri, râuleţ şi cascade. Pe versanţi, pădure de stejar pufos.
Rezervaţia Peisajeră ”Ţipova”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 306 ha între satele: Horodişte şi Ţâpova, pe malul drept a râului Nistru, ocolul silvic Pohrebeni, Stânca-Horodişte raionul Rezina. Peisajul poate fi descris: stânci care atârnă deasupra Nistrului, defileu, peşteri, mănăstire în stâncă, cascade pe versanţii abrupţi, pădure din gorun, scumpie, alun şi alte specii.