MediaPublic
Miercuri, 23 August 2017 18:39      RSS RSS
Home Politic Economic Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Legea privind reforma sistemului de pensii, publicată în Monitorul Oficial

Duminică, 01 Ianuarie 2017 07:13
Economic
Legea privind reforma sistemului de pensii, publicată în Monitorul Oficial

 Legea privind reforma sistemului de pensii a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial. Documentul stabilește o nouă formulă de calcul a pensiilor, care va asigura interdependența dintre contribuțiile la asigurările sociale și mărimea pensiei. Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

De asemenea, legea prevede egalarea vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare a femeilor cu cel al bărbaţilor. Astfel, femeile și bărbații vor ieși la pensie la vârsta de 63 de ani, iar stagiul de cotizare va fi egalat și va constitui 34 de ani.

O altă prevedere a legii este includerea în stagiul de cotizare a perioadei necontributive pentru părintele care a îngrijit un copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani, persoană care a fost rezident(ă) în învățământul postuniversitar obligatoriu și persoanele care au activat în funcţia de judecător și procuror de până la 31 decembrie 2005.

La fel, pentru calcularea și stabilirea pensiilor de dizabilitate se va aplica valorizarea venitului asigurat în formula de calcul și modificarea stagiului de cotizare, după cum urmează: 23 de ani – 2 ani, 23-29 ani – 4 ani, 29-33 de ani – 7 ani, 33-37 de ani – 10 ani, 37-41 de ani – 13 ani, peste 41 ani – 15 ani.

Totodată, actul prevede și o nouă modalitate de stabilire a pensiei minime în raport cu venitul lunar minim garantat. Conform noii formule, pensia minimă pentru lucrătorii din agricultură va fi egalată cu cea a cetățenilor angajați în economia națională. În prezent, mărimea minimă a pensiei pentru lucrătorii din agricultură constituie 844,71 lei, iar pentru lucrătorii din economia națională 948,84 lei.

Noua lege mai prevede și reexaminarea pensiilor. Astfel, pensionarii, care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vârstă vor putea solicita reexaminarea pensiei odată la doi ani, cu condiția că pensia calculată este mai mare ca pensia aflată în plată.

Sursa: moldpres.md


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Banca Mondială a revizuit o creștere economică de 2,8 % pentru R. Moldova în 2017 Legea privind reforma sistemului de pensii, publicată în Monitorul Oficial Bugetul Chisinaului pentru 2017 Veniturile provenite din vânzarea serviciilor în sectorul comunicațiilor electronice, în scădere  Victor Bodiu a recunoscut INDICAŢIILE primite de la Filat în privinţa BEM Guvernul propune prelungirea dreptului de a desfăşură comerţul cu amănuntul în baza patentei Licitaţia privind reabilitarea reţelelor de apă din capitală Sefa DNA din România  a comentat ancheta în dosarul fraudei din sistemul bancar din Moldova Preturile la alimente  in aceasta perioada oscileaza


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 21 C°
Bălţi 17 C°
Edineţ 17 C°
Cahul 21 C°

Curs valutar

1 EUR = 21.0099 MDL
1 USD = 17.8746 MDL
1 RUB = 0.3026 MDL
1 RON = 4.5822 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus