MediaPublic
Miercuri, 16 August 2017 16:05      RSS RSS
Home Politic | Economic Social Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Lucruri uimitoare "Do it yourself".

Vineri, 09 Decembrie 2016 09:05
Social
Lucruri uimitoare

Astazi D-I-Y sau Do It Yourself este văzut ca ceva care trece peste limitele unui hobby de tîmplar... A devenit la modă, în special cînd vine vorba despre crearea propriei mobile. Do it Yourself Design este un concept care-și ia zborul, și există chiar un muzeu în Berlin care prezintă trendul.

Un zumzet de activitate în toată încăperea. O dată la două săptămîni, Muzeul Bröhan din Berlin își deschide ușile pentru Duminica Creatorului. E o activitate de 4 ore unde oricine poate veni pentru a-și transforma ideile de design în realitate.

Participanții sunt mai întîi încurajați să-și prezinte ideea: fie pe hîrtie – fie mai puțin tradițional, folosind detalii lego sau mici modele din lemn.

Designerul din Berlin Johannes Kunz merge la acest atelier pentru a-i ajuta pe participanți să-și creeze produsele.
Se pare că oamenii au avut mereu dorința de a crea și de a produce lucruri noi. Începutul secolului 19 a traversat epoca art nouveau – cînd multă lume se plictisise de revoluția industrială și dorea să fie din nou creativă. Mai tîrziu, după cel de-al Doilea Război Mondial, mulți s-au pomenit strîmtoraţi în mijloace – şi atunci a început întreaga mișcare "Do it yourself".

În anii 70, tendința de a crea lucruri a început să aibă un impact din ce în ce mai mare asupra consumerismului – precum acest cărucior de cumpărături devenit scaun. Astăzi mișcarea creatorului este condusă în primul rînd de dorința de a avea ceva unic, a creațiilor personalizate.

Este o expresie a luxului - această întreagă mișcare - nu îmi cumpăr ceva de pe raft, ci produc singur, așa ca să am ceva unic. Există o mulțime de neîncredere în procesul de producție, pentru că acestea au devenit din ce în ce mai puțin transparente prin globalizare. 

Și Internetul a contribuit la trendul "Do it yourself". Cu un set de instrucțiuni online gratuite poți construi orice – precum această caroserie de mașină din plastic.

Siteul "Thingiverse" oferă un catalog gratuit cu diferite produse. Utilizatorii pot descărca file-urile iar apoi pot produce modelele ei înșiși cu un printer 3D.

Dar de ce să stai acasă singur cînd te poți alătura altora? FabLab-ul din Berlin este un studio de fabricație digitală deschis tuturor. Este echipat cu toate lucrurile apreciate de comunitatea de creatori – de la mașini tradiţionale de tăiat la lasere și o mare varietate de alte unelte. Cele mai solicitate aici sunt printerele 3d.

Dar cînd e vorba să-ţi creezi singur obiectele, procesul este cel puțin la fel de important ca și rezultatul final. 


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Gripa se face simtita Barcelona întotdeauna  te atrage Anul 2017, anul cocoşului de foc. Topinamburul, misteriosul cartof care reglează glicemia Cine a acumulat mai multe voturi la scrutinul transnistrean Lucruri uimitoare Din 2017, vârsta de pensionare va fi majorată la bărbați până la 65 de ani, iar la femei - 62 de ani! Pensiile vor fi calculate după o formulă nouă Dosarul produselor alterate Decorat post-mortem cu Ordinul „Ștefan cel Mare”


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 29 C°
Bălţi 28 C°
Edineţ 27 C°
Cahul 28 C°

Curs valutar

1 EUR = 20.9931 MDL
1 USD = 17.8672 MDL
1 RUB = 0.2982 MDL
1 RON = 4.5908 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus