MediaPublic
Miercuri, 16 August 2017 16:11      RSS RSS
Home Politic Economic Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Victor Bodiu a recunoscut INDICAŢIILE primite de la Filat în privinţa BEM

Vineri, 09 Decembrie 2016 11:39
Economic
 Victor Bodiu a recunoscut INDICAŢIILE primite de la Filat în privinţa BEM

 Fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al BEM, Victor Bodiu, a recunoscut în faţa instanţei de judecată că Vlad Filat i-a dat indicaţie să se întâlnească cu reprezentanţii unei bănci ruseşti care erau interesaţi să cumpere activele neperformante ale Băncii de Economii. Declaraţia se regăseşte în dosarul ex-premierului Vlad Filat, în care Bodiu a fost citat în calitate de martor, dar a refuzat să vorbească post-factum în faţa camerelor de luat vederi. Redacţia Deschide.MD a obţinut sentinţa integrală a instanţei de fond - document pe care îl vom publica deocamdată fragmentat, după care vom lansa în spaţiul public toate cele 271 de pagini.

 

Potrivit mărturiilor făcute de Victor Bodiu, Vlad Filat l-a propus preşedinte al Consiliului de administraţie la BEM încă în anul 2012. În februarie, 2013, premierul i-a spus imperativ să se întâlnească cu nişte persoane din FR care sunt interesante să cumpere o parte din acţiunile de la BEM.

Întâlnirea cu aceste persoane a avut loc în clădirea Guvernului. Din cartea de vizită care i-a fost lăsată de afaceristul rus, Bodiu a înţeles că este vorba despre reprezentantul "PetroComerţBank". Persoana în cauză i-a zis că vrea să cumpere o parte din activele neperformante de la BEM, însă discuţiile de mai  departe urmau să fie purtate cu reprezentantul său în Moldova - Ilan Shor şi echipa de la Unibank. 

Puţin mai târziu, au început să fie bătute alarmale despre situaţia de la BEM, iar acţionarii minoritari, au venit cu propunerea de a participa cu majorare de capital şi diminuarea cotei statului. Neavând astfel de împuterniciri, consiliul a trimis solicitarea către Ministerul Finanţelor, al cărui ministru era la acea vreme în concediu. 

La scurt timp a avut loc întrevedere între viceministrul Finanţelor - Victor Barbăneagră, Victor Bodiu şi Vlad Filat. Cel din urmă l-a convins pe Barbăneagră că altă soluţie decât diminuarea pachetului statului la BEM, nu există. 

În continuare, la şedinţele cu ComerţBank au participat Corina Burlacu - preşedintele cârmuirii, secţia juridică şi Victor Bodiu, iar de cealaltă parte era Ilan Shor cu câţiva reprezentanţi de la Unibak. 

Echipa de la Unibank a prezentat propriul model de contract şi  au invocat nişte practici internaţionale potrivit cărora astfel de contracte nu se fac cu compania mamă, ci cu firme speciale, prezentând în acest sens firma - Roseau Alliance LLP. 

Victor Bodiu, mai spune că în vara lui 2013, când a plecat de la BEM, plata iniţială a acestui concret fusese achitată. 

Amintim că, la sfârșitul lunii iunie curent, Judecătoria Buiucani l-a condamnat la nouă ani de închisoare pe Vlad Filat pentru trafic de influență și corupere pasivă și decidea să-i confiște bunurile, pentru că, potrivit rechizitoriului, ar fi primit „personal sau prin intermediari" bunuri și servicii în valoare de aproape 39,6 de milioane de dolari (peste 795 de milioane de lei).

La Curtea de Apel, care a menținut pe 11 noiembrie curent termenele de arest pentru politician, această sumă aproape s-a înjumătățit, ajungând la 23,6 milioane de dolari (peste 472 de milioane de lei).

 

 

 

 

 

sursa deschide.md


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Banca Mondială a revizuit o creștere economică de 2,8 % pentru R. Moldova în 2017 Legea privind reforma sistemului de pensii, publicată în Monitorul Oficial Bugetul Chisinaului pentru 2017 Veniturile provenite din vânzarea serviciilor în sectorul comunicațiilor electronice, în scădere  Victor Bodiu a recunoscut INDICAŢIILE primite de la Filat în privinţa BEM Guvernul propune prelungirea dreptului de a desfăşură comerţul cu amănuntul în baza patentei Licitaţia privind reabilitarea reţelelor de apă din capitală Sefa DNA din România  a comentat ancheta în dosarul fraudei din sistemul bancar din Moldova Preturile la alimente  in aceasta perioada oscileaza


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 29 C°
Bălţi 28 C°
Edineţ 27 C°
Cahul 28 C°

Curs valutar

1 EUR = 20.9931 MDL
1 USD = 17.8672 MDL
1 RUB = 0.2982 MDL
1 RON = 4.5908 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus