MediaPublic
Miercuri, 16 August 2017 16:16      RSS RSS
Home Politic Economic Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Guvernul propune prelungirea dreptului de a desfăşură comerţul cu amănuntul în baza patentei

Luni, 05 Decembrie 2016 10:02
Economic
Guvernul propune prelungirea dreptului de a desfăşură comerţul cu amănuntul în baza patentei

 Cabinetul de miniştri a aprobat, în şedinţa de astăzi, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii cu privire la patenta de întreprinzător. Amendamentele propuse vizează prelungirea termenului de desfăşurare a două genuri de activitate, pentru încă doi ani, adică până la data de 31 decembrie 2018.

 

Mai exact, este vorba de comerţul cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioşcuri, pavilioane şi din autovehicule şi comerţul cu produse alimentare  și mărfuri perisabile autohtone, cu condiţia respectării cerinţelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea şi comercializarea lor.

Inițial, desfăşurarea comerţului cu amănuntul de către titularii de patentă era permisă până la finele anului curent, fiind elaborat un concept privind impozitarea simplificată a persoanelor fizice care practică comerţul şi care nu sunt înregistrate în calitate de întreprinzător. Conceptul respectiv este promovat prin prisma amendamentelor propuse în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2017.

Trecerea la un nou mecanism de impozitare necesită, însă, o perioadă de tranziţie, ce ar permite actualilor posesori de patentă în comerţ, să se informeze despre particularităţile noului regim fiscal şi să conştientizeze oportunităţile mecanismului respectiv. Prin urmare, s-a decis prelungirea dreptului de a desfăşură comerţul cu amănuntul în baza patentei de întreprinzător, pe un termen de doi ani.

Prevederea respectivă se va extinde doar asupra titularilor de patentă ce deţin la data 31 decembrie 2016 patente valabile pentru unul din genurile de activitate menționate.

O altă prevedere ţine de indicarea expresă a locului permis pentru desfăşurarea comerţului, şi anume doar în cadrul pieţelor comerciale a căror funcţionare este reglementată de prevederile Legii cu privire la comerţ interior.

De notat că, majorarea diferenţiată a taxei se propune în funcție de locul desfăşurării activităţii. Proiectul urmează să fie examinat de Parlament.

Author: Igor Liubec

sursa deschide.md


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Banca Mondială a revizuit o creștere economică de 2,8 % pentru R. Moldova în 2017 Legea privind reforma sistemului de pensii, publicată în Monitorul Oficial Bugetul Chisinaului pentru 2017 Veniturile provenite din vânzarea serviciilor în sectorul comunicațiilor electronice, în scădere  Victor Bodiu a recunoscut INDICAŢIILE primite de la Filat în privinţa BEM Guvernul propune prelungirea dreptului de a desfăşură comerţul cu amănuntul în baza patentei Licitaţia privind reabilitarea reţelelor de apă din capitală Sefa DNA din România  a comentat ancheta în dosarul fraudei din sistemul bancar din Moldova Preturile la alimente  in aceasta perioada oscileaza


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 29 C°
Bălţi 28 C°
Edineţ 27 C°
Cahul 28 C°

Curs valutar

1 EUR = 20.9931 MDL
1 USD = 17.8672 MDL
1 RUB = 0.2982 MDL
1 RON = 4.5908 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus