MediaPublic
Joi, 24 August 2017 00:28      RSS RSS
Home Politic Economic | Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Politicile privind controlul tutunului, discutate de Parlament.

Luni, 05 Decembrie 2016 14:35
Politic
 Politicile privind controlul tutunului, discutate de Parlament.

 Implementarea Legii privind controlul tutunului și experiența țărilor din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății  este subiectul discutiilor  Parlamentului Republicii Moldova în perioada 5-6 decembrie curent.

„Sănătatea publică este o prioritate a politicilor de stat, iar acțiunile privind controlul tutunului contribuie la eliminarea celui mai predominant factor de risc al sănătății populației”, a declarat speakerul moldovean Adrian Candu.

Gheorghe Brega Viceprim-ministrul pe probleme sociale a declarat că anual sunt înregistrate circa 5 mii de cazuri de decese din cauza consumului de tutun, adica 12% din numărul total de decese înregistrate. 60% dintre aceste sunt persoane de vârstă aptă de muncă, iar rata bărbaților este de două ori mai mare decât a femeilor.

Reprezentantul OMS în Republica Moldova, Haris Hajrulahovic a  accentuat „Studiile cu privire la impactul economic al legislației ce interzice fumatul în spațiile publice, realizate în diferite țări ale lumii, au demonstrat acest efect pozitiv”.

Președinta Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie Oxana Domenti, moderatoarea a două sesiuni a spus „Din numărul total al populației adulte din țara noastră, fumătorii constituie circa 25%, între aceștia 45% sunt bărbați și 5,6% - femei. Conform unui studiu, o persoană din șase (16,5%) este expusă fumatului pasiv acasă, și o persoană din patru - la locul de muncă (26,2%). Un adolescent din cinci (o adolescentă din zece și un adolescent din trei) a fumat cândva”.

Legea privind controlul tutunului a fost aprobată de Parlament în iunie 2015. Prevederile principale ale acesteia includ:

 • interzicerea fumatului în locurile publice și la locul de muncă, începând cu mai 2016;
 • interzicerea totală a publicității, promovării și sponsorizării produselor de tutun, începând cu ianuarie 2016;avertismente de sănătate pe 65% din aria externă a feței anterioare și celei posterioare ale pachetului, începând cu ianuarie 2018;
 • interzicerea parteneriatului și susținerii industriei tutunului de către stat, începând cu septembrie 2015.

Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Decizii legislative Dodon, despre numirea lui Munteanu la Apărare: Nu schimb hârb pe oală spartă Validarea alegerilor prezedentiale de catre CC Nicolae Nucă, fostul consul al RM in Italia, Bologna  retinut Nemulțumit de Brega și Fusu Politicile privind controlul tutunului, discutate de Parlament. Mult ravnita functie de Procuror- opiniile lui Igor Dodon si Adrian Candu Va renunta la conducerea PSRM Rezultate alegeri 100%! Diferența dintre Igor Dodon și Maia Sandu este de circa 70 de mii de voturi


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 15 C°
Bălţi 14 C°
Edineţ 15 C°
Cahul 16 C°

Curs valutar


Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus