MediaPublic
Marţi, 22 August 2017 23:42      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social Ştiinţă şi Cultură Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Noutati de la Festivalul DOKfilm

Sâmbătă, 26 Noiembrie 2016 12:19
Ştiinţă şi Cultură
 Noutati de la Festivalul DOKfilm

 Festivalul DOKfilm din Leipzig aruncă o privire la lume prin lentilele a 300 de filme, în acest an cu accent pe Turcia.

Festivalul de Film Hof ​​își sărbătorește a 50-a aniversare, dar cu regret față de decesul de la începutul acestui an, a fondatorului Heinz Badewitz.

Profesori universitari și judecători au fost demiși, ziare și edituri închise, iar jurnaliștii și artiști arestați. Ce se întâmplă în Turcia, și încotro se îndreaptă țara? În urma recentei crize, au apărut  o mulțime de subiecte expuse la festivalul de film Dok din Leipzig, pentru a descrie situația din țară.

Din ce în ce mai mult, imaginea Turciei este dominată de o singură față și un singur nume - Recep Tayyip Erdogan. Și, ne e teama că numele se va răspândi.

Festivalul DOK Leipzig dorește să ofere o altă vedere a unei țări care este în centrul atenției lumii în prezent. Festivalul își propune să prezinte istoriile din spatele reportajelor de știri, povestite de cinematografia independentă.

Acest film a fost realizat peste graniță, în mijlocul zonei de război, din Siria. Pe fondul dărâmăturilor orașului Kobane, regizorul kurd a observat femeile care luptă - nu doar împotriva războinicilor, ci împotriva violenței din partea tuturor bărbaților. Este un film scurt despre război - și despre o dragoste de viață.

Cineaștii kurzi, în special, au dezvoltat în ultimii 10 ani subiecte care nu au fost spuse mai înainte.

Cine din Turcia are posibilitatea de a vedea aceste filme?E un decalaj mare dintre cinematografia turcească, incredibil de populară și filmul de autor, care nu are posibilitatea de a ajunge la un public mare.

Realizat în Istanbul, în vara anului 2013, filmul "Resistayol" a fost inițial menit să fie un portret al lui Sevval, un activist politic transsexual. Dar apoi realizatorii s-au concentrat pe demonstrațiile din Gezi Park, cel mai mare protest din istoria mișcării Turciei. A fost un moment important pentru oraș și locuitorii săi. O perioadă scurtă de timp, orice părea posibil.

Doar trei ani mai târziu, spiritul optimist este greu de imaginat.Au fost cu adevărat conștienți de faptul că nu este sigur pentru realizatori, de a-și aduce filmele aici. Ei pot veni aici, dar nu știm care vor fi consecințele după festival?

Filme, cum ar fi "Restistayol" acum par amintiri nostalgice ale acelor zile. Deci, întrebarea este: ce filme pot fi făcute în Turcia astăzi?

O mare problemă este auto-cenzura. Din nou, din cauza situației de incertitudine. Și pentru că realizatorii și artiștii nu știu încotro se îndreapta.

Festivalurile din alte țări oferă o șansă rară de a expune filmul, și de a da voce cuiva, mai ales când este vorba de subiectele despre kurzi.

În orașul Diyarbakir, luptele de stradă sunt manifestări de zi cu zi. Iar în mijloc, există jucători de baschet care triumfă împotriva tuturor problemelor,  devenind eroi naționali în acest proces.

"Baglar" este un film care sfidează opiniile.Oamenii sunt afectați în mod direct de situația politică. În ciuda acestui tablou negativ , o mulțime  au speranță în viitor. Există multe  proiecte bune, o mulțime de idei interesante, o mulțime de filme deosebite prin  sensibilitatea și împotrivirea lor.

Și există o mulțime de susținere internațională, cum ar fi de la festivalul de la Leipzig. Acum mai mult ca oricând, realizatorii filmului au nevoie de sprijin, și nu doar cel din Turcia.


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Savantii in apararea Terrei Show în noaptea dintre ani. Atmosferă de sărbătoare la Orhei și Bălți O adevarata fantezie arhitecturala Arta din carti vechi Bradul regal  Noutati de la Festivalul DOKfilm In ajutor celor in dificultate dupa accidente Despre Iasi ROBERT FICHEUX , omul căruia ROMÂNIA îi datorează graniţele


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău
Bălţi
Edineţ
Cahul

Curs valutar

1 EUR = 21.003 MDL
1 USD = 17.8649 MDL
1 RUB = 0.3029 MDL
1 RON = 4.5769 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus