MediaPublic
Joi, 24 August 2017 00:28      RSS RSS
Home Politic Economic | Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Mult ravnita functie de Procuror- opiniile lui Igor Dodon si Adrian Candu

Sâmbătă, 26 Noiembrie 2016 11:45
Politic
Mult ravnita  functie de Procuror- opiniile lui Igor Dodon si Adrian Candu

 Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a votat unanim  proiectul de modificare a Constituției, prin care   numirea Procurorului general e datoria  președintele țării.  Aceasta func­ție a deve­nită vacan­tă la 1 mar­tie 2016, după  demi­sia lui Cor­ne­liu Gurin.Can­di­dații sunt  Edu­ard Haru­n­jen, pro­cu­ror gene­ral inte­ri­mar, Vio­rel Mora­ri, procurorul-șef al Pro­cur­ta­tu­rii Anti­co­rup­ție și Igor Popa, pro­cu­ro­rul muni­ci­pi­u­lui Chi­și­nău.

 Edu­ard Haru­n­jen a deți­nut func­ția de pro­cu­ror gene­ral inte­ri­mar în ulti­mele șase luni. Acesta locuieste intr-o casa de milioane într-o zonă de eli­tă de la Tele­cen­tru. Haru­n­jen a fost sanctionat dis­ci­pli­nar în legă­tură cu dosa­ru­l penal por­nit pe fap­tul dece­su­lui tână­ru­lui Ion Ţâbu­leac, ca urma­re a eve­ni­men­te­lor din 7 apri­lie 2009.

 

Au depus dosa­re adjunc­ții pro­cu­ro­ru­lui gene­ral inte­ri­mar: Igor Ser­bi­nov și Iurie Gara­ba. Acesta a deți­nut aproa­pe patru ani func­ția de şef al Dire­cţi­ei inves­ti­ga­ţii gene­ra­le și șefia Con­si­li­u­lui Supe­ri­or al Pro­cu­ro­ri­lor.

Igor Ser­bi­nov  din 2004  pana in 2007 a fost șef al Direc­ți­ei judi­ci­a­re a Pro­cu­ra­tu­rii Gene­ra­le, ulterior a deve­nit adjunct al Pro­cu­ro­ru­lui Gene­ral al RM. Si Igor Popa procurorul municipal Cnisinau vrea fotoliul in cauza.Acesta a sem­nat demer­suri pri­vind jude­ca­rea şi reţi­ne­rea tine­ri­lor pro­tes­ta­tari la 7 apri­lie 2009. Popa are un apar­ta­ment de 123 m.p., de peste 1 mili­on de lei, mult pes­te sala­riul său anu­al.Detine o  mași­nă nouă, un Hyun­dai San­ta Fe fabri­cat în 2014, cu 405 mii de lei. Si Vorel Morari vrea sa  ajun­ga la șefia PG. Con­form decla­ra­ţiei cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate pe anul 2014,  decla­ră un sala­riu de 135 mii de lei şi veni­turi de 74 de mii din acti­vi­tăţi didac­tice si ca  părinţii i-au acor­dat un aju­tor mate­rial în sumă de 27,7 mii de lei. Acesta detine două apar­ta­mente, de 49 şi 99 m.p.,  prin con­tract de loca­ţiune, patru auto­mo­bile, obţi­nute prin con­tracte de folo­sinţă: o Sko­da Octa­via, două Land Rover Fre­e­lan­der şi un Vol­vo XC 90. În 2014, a luat două cre­dite, unul în valoa­re de 15 mii de euro şi altul de 15 mii USD, pen­tru 15 ani, cu o rată a dobân­zii de 0%.

Si  Ruslan Cașu, pro­cu­ror în Pro­cu­ra­tu­ra sec­to­ru­lui Cio­ca­na aspira la fotoliul dat.

Vii­to­rul pro­cu­ror gene­ral va fi numit în func­ție pentru 7 ani, fără drep­tul de a fi numit din nou în aceas­tă func­ție. După expi­ra­rea man­da­tu­lui, pro­cu­ro­rul gene­ral își poa­te ale­ge func­ția în care să acti­veze ulte­rior, fiind numit aco­lo fără con­curs.

Președintele ales Igor Dodon afirmă că nici unul dintre  candidați nu e potrivit pentru aceasta functie, sugerand ca să fie organizat un nou concurs.

„Voi insista pe o persoană competentă si care va face reforme. Nimeni nu poate impune preşedintelui să ia stiloul să semneze un decret. Eu cred că trebuie să aşteptăm rezultatele Curții Constituționale, să fiu investit în funcţie si după aceasta să mă expun. Dar eu după cum am menţionat viitorul Procuror General trebuie să fie o persoană care nu a făcut parte din sistem. Din câte ştim toţi au participat direct or indirect. Dacă vă interesează persoana mea, eu cred că trebuie organizat un concurs repetat”, a spus  el.

Președintele Parlamentului Andrian Canduconsidera  că, numirea Procurorului General de către viitorul președinte este mai mult simbolică. 

 

„Numirea or de Parlament, or de președinte este mai mult simbolică. Selectarea o face în baza legii și în ceea ce a fost modificat în constituție, Consiliului Superior al Procurorilor. Este singura instituție care-i selectează și îi înaintează. Președintele poate refuza o singură dată în baza motivelor strict precizate de lege. În cazul în care refuză în mod arbitrar, preşedintele încalcă constituția și activează în mod ilegal. Atrag atenţia președintelui ales Dodon că, în cazul în care va deveni prețedinte, urmează strict în conformitate cu legea să acţioneze. Preşedintele ales, în baza Constituţiei, nu poate în mod arbitrar să dizolve Paramentul, dar Parlamentul în situația în care președintele încalcă legea poate să-l suspende. Să fie atent când face astfel de declarații”, a declarat acesta.

 

 

 


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Decizii legislative Dodon, despre numirea lui Munteanu la Apărare: Nu schimb hârb pe oală spartă Validarea alegerilor prezedentiale de catre CC Nicolae Nucă, fostul consul al RM  in Italia, Bologna   retinut Nemulțumit de  Brega și Fusu  Politicile  privind controlul tutunului,  discutate de Parlament. Mult ravnita  functie de Procuror- opiniile lui Igor Dodon si Adrian Candu Va renunta la conducerea PSRM Rezultate alegeri 100%! Diferența dintre Igor Dodon și Maia Sandu este de circa 70 de mii de voturi


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 15 C°
Bălţi 14 C°
Edineţ 15 C°
Cahul 16 C°

Curs valutar


Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus