MediaPublic
Joi, 24 August 2017 00:24      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie | Interviu Externe Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Turcia ar putea elimina una dintre cele mai importante funcţii din stat.

Joi, 17 Noiembrie 2016 14:42
Externe
Turcia ar putea elimina una dintre cele mai importante funcţii din stat.

 Funcţia de prim-ministru ar urma să fie eliminată în cazul trecerii la sistemul prezidenţial, potrivit propunerilor de modificare a Constituţiei, a declarat Veysek Eroglu, ministrul Pădurilor şi Apelor, informează site-ul postului de televiziune France24.

"În general, există un preşedinte şi alături de el, probabil, un vicepreşedinte, ca în Statele Unite. Am putea să mai avem încă un vicepreşedinte", a declarat Veysek Eroglu.

Erdogan a fost ales preşedinte al Turciei în anul 2014, după ce anterior a fost premier timp de peste un deceniu.

 

Partidul de guvernământ AK are nevoie de 330 de voturi din cele 550 ale Parlamentului de la Ankara pentru a convoca un referendum în cadrul căruia populaţia Turciei ar putea să-şi exprime părerea în legătură cu proiectul de modificare a Constituţiei.

Eroglu a mai indicat că noul sistem ar trebui să facă şi mai clară separaţia între puterea legislativă şi cea executivă.

Oficialul a precizat că preşedintele ar urma să aibă posibilitatea afilierii politice, lucru ce i-ar permite lui Erdogan să reia legăturile cu partidul de guvernământ AK, pe care l-a fondat în urmă cu 15 ani.

Veysek Eroglu a mai declarat că alagerile legisaltive şi prezidenţiale ar urma să aibă loc în anul 2019.

Preşedintele Recep Erdogan va avea posibilitatea de a guverna Turcia până în anul 2029 şi va beneficia de puteri executive extinse, potrivit propunerilor de modificare a Constituţiei formulate de parlamentarii partidului de guvernământ AK, au declarat oficialii turci pentru Reuters.

Erdogan şi susţinătorii săi argumentează că Turcia are nevoie de o conducere puternică asigurată de o preşedinţie executivă, similară sistemului prezidenţial din Statele Unite sau Franţa, pentru a evita coaliţiile guvernamentale fragile care au frânat dezvoltarea ţării.

Pe de altă parte, oponenţii lui Erdogan spun că modificarea Consituţiei ar putea duce la creşterea autoritarismului într-o ţară deja criticată pentru problemele din ce în ce mai mari în ceea ce priveşte respectarea drepturilor şi libertăţilor, în special ca urmare a epurărilor după tentativa de lovitură de stat din luna iulie.

sursa .gandul.info.ro

 


Media Public




Cuvinte cheie:



Din aceeaşi categorie
Autoritățile din Turcia au arestat două persoane suspecte de atacul sângeros petrecut de Revelion într-un club din Istanbul Atac terorist la Istanbul: Cel puţin 39 de oameni au fost ucişi într-un club unde petreceau de Revelion Parlamentarele din Romania Experţii care au decis că şefa DNA nu a plagiat vor INTERZICEREA publicării tezei de doctorat a lui Kovesi Premierul francez Manuel Valls și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale  A murit Fidel Castro . Turcia ar putea elimina una dintre cele mai importante funcţii din stat. Al 45 -lea Presedinte al SUA Hillary: “Voi fi un preşedinte mai bun pentru Israel decât Obama”


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 15 C°
Bălţi 14 C°
Edineţ 15 C°
Cahul 16 C°

Curs valutar


Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus