MediaPublic
Marţi, 22 August 2017 08:17      RSS RSS
Home Politic Economic | Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Rezultate alegeri 100%! Diferența dintre Igor Dodon și Maia Sandu este de circa 70 de mii de voturi

Luni, 14 Noiembrie 2016 11:17
Politic
Rezultate alegeri 100%! Diferența dintre Igor Dodon și Maia Sandu este de circa 70 de mii de voturi

 CEC a procesat 100% din procesele verbale. Astfel, potrivit datelor finale preliminare, diferența între Igor Dodon și Maia Sandu este de 69.750 de voturi.

 

 
 
 

Realitatea.md subliniează că la turul doi al alegerilor prezidențiale s-au prezentat 1.693.809 de alegători, ceea ce reprezintă 53.31% din cetățenii cu drept de vot.

În urma închiderii secțiilor de votare, consiliile electorale de circumscripție au la dispoziție 48 de ore pentru a prezenta Comisiei procesul –verbal cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor pe circumscripție. Anume aceste documente electorale, potrivit Codului electoral, vor constitui temei juridic pentru totalizarea rezultatelor scrutinului prezidențial.

În termen de cinci zile Comisia Electorală Centrală va întocmi un raport de totalizare, iar în termen de trei zile va expedia documentele către CCM. Ulterior Curtea Constituțională are la dispoziţie 10 zile pentru a analiza și declara constituționalitatea scrutinului.

Alegerile au fost organizate şi desfășurate potrivit standardelor internaționale. Concluziile aparțin misiunilor de observare din partea OSCE şi CSI. Experţii străini au constatat că turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, în pofida unor neajunsuri, s-au desfășurat transparent şi corect.

Observatorii au avut posibilitatea să monitorizeze toate etapele alegerilor, iar candidații au avut oportunități egale, în cadrul celui de-al doilea tur, de a-și prezenta viziunile, în special în dezbaterilor televizate. 

Foto: realitatea.md
 

”Pregătirile tehnice pentru cea de-a doua rundă, generalmente, au fost administrate de o maniera profesionistă, iar ziua alegerilor a fost evaluată pozitiv. Reprezentanţii concurenţilor şi observatorii au avut posibilitatea să urmărească toate etapele de votare, inclusiv numărarea și adunarea voturilor, fără niciun fel de restricții”, a declarat Arta Dade, şefa Delegaţiei de Observatori a Adunării Parlamentare a OSCE

”Ieri, ca şi acum două două săptămâni, noi am notat că cetăţenii Republicii Moldova au putut să-şi facă alegerea de-o manieră liberă, iar ziua scrutinului a fost bine orgnizată”, a adăugat Elisabeth Schneider-Schneiter, observator din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Și observatorii din partea Cominităţii Statelor Independente au constatat că al doilea tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat în aceleași condiții ca și primul tur.

Experţii au apreciat decizia Comisiei Electorale Centrale de a majora numărul buletinelor de vot pentru cetăţenii de peste hotare. Potrivit lor, moldovenii au putut să-şi exprime liber dreptul la vot.

”Deşi unele nereguli au fost, acestea nu au avut un caracter care ar fi putut influienţa, în vreun fel, rezultatele alegerilor. Al doilea tur de scrutin prezidenţial s-a desfăşurat conform normelor constituționale şi potrivit codului electoral”, a subliniat Alexei Sergheev, secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI

Cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial a fost urmărit de 4035 de observatori, dintre care, peste 600 au fost internaţionali.

Liderul PSRM, Igor Dodon a declarat că îi respectă pe cei care au votat pentru el, dar și pe cei care au susținut-o pe oponența sa, dar va fi președintele tuturor: „Eu vreau să mulțumesc tuturor cetățenilor Republicii Moldova care mi-au încredințat votul lor și viitorul acestei țări. Eu înțeleg, credeți-mă, foarte bine responsabilitatea ce-mi revine începând cu ziua de astăzi. Înțeleg că nu va fi simplu, dar eu vă promit că voi fi președintele tuturor, și celor care se consideră de dreapta și de stânga, și celor care vor în UE, și celor care vor în Rusia. Vă promit că voi fi un președinte al tuturor”.

sursa realitatea.md


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Decizii legislative Dodon, despre numirea lui Munteanu la Apărare: Nu schimb hârb pe oală spartă Validarea alegerilor prezedentiale de catre CC Nicolae Nucă, fostul consul al RM  in Italia, Bologna   retinut Nemulțumit de  Brega și Fusu  Politicile  privind controlul tutunului,  discutate de Parlament. Mult ravnita  functie de Procuror- opiniile lui Igor Dodon si Adrian Candu Va renunta la conducerea PSRM Rezultate alegeri 100%! Diferența dintre Igor Dodon și Maia Sandu este de circa 70 de mii de voturi


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 17 C°
Bălţi 14 C°
Edineţ 14 C°
Cahul 16 C°

Curs valutar

1 EUR = 21.003 MDL
1 USD = 17.8649 MDL
1 RUB = 0.3029 MDL
1 RON = 4.5769 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus