MediaPublic
Miercuri, 23 August 2017 18:23      RSS RSS
Home Politic | Economic Social Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

O nouă metodă de diagnostic a cancerului limfatic, descoperită de savanţii noştri

Duminică, 06 Noiembrie 2016 10:10
Social
O nouă metodă de diagnostic a cancerului limfatic, descoperită de savanţii noştri

O invenţie a savanţilor din ţara noastră va putea salva mai mulţi bolnavi de cancer limfatic.

Un grup de cercetători a descoperit o modalitate prin care maladia poate fi prevenită sau depistată în stadii incipiente.

Până în prezent, 12 pacienţi au fost diagnosticaţi în baza noii metode. 

 Invenţia a fost realizată de savanţii Valentina Stratan, Ion Mereuţă şi Aliona Nicorici de la Institutul Oncologic. Aceasta permite depistarea în baza investigaţiilor genetice şi imunologice a tumorii non-Hodgkin, care se dezvoltă în limfă.

Anual, 200 de moldoveni sunt diagnosticaţi cu această tumoare. 65 la sută dintre ei au stadii avansate ale bolii, când şansele de supravieţuire sunt mici.

"Perioada asimptomatică, de dezvoltare a acestei maladii poate dura şi mai mult de un an. Sunt afectaţi ganglionii limfatici periferici şi glanda tiroidă şi splina. Deci trebuie intenţionat să căutăm acest pericol şi atunci indicele de depistare precoce se va mări, iar indicele de depistare tardivă se va micşora. Aceasta este scopul nostru", a spus doctorul habilitat în medicină, Ion Mereuţă.

Datorită noi metode de diagnostic, medicii vor putea salva mai mulţi bolnavi de cancer limfatic.

"În stadiul I supravieţuirea de peste cinci ani este mai mult de 80 la sută, iar în stadiul doi - 65 la sută. În stadiul trei şi patru, pe fundal de tratament obţinem remisiune completă de doar 33 - 55 la sută", a spus doctorul Maria Robu.

Această femeie a fost diagnosticată cu tumoarea non-Hodgkin în stadiu avansat acum un an. Din fericire, medicii au reuşit să micşoreze cu 90 la sută mărimea tumorii.

"Am început să mă palpez şi am depistat în zona axilară noduli. Când am depistat prima dată, nodulii nu mă dureau. Am stat acasă. Am crezut că aceasta nu este nimic rău", a spus femeia.

Elaborarea noii metode de diagnostic a fost posibilă datorită Laboratorului imunologic din cadrul Institutului Oncologic, care permite studierea ADN-lui.

Acesta a fost creat anul trecut cu sprijinul Guvernului şi a costat zece milioane de lei.

sursa publika.md


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Gripa se face simtita Barcelona întotdeauna  te atrage Anul 2017, anul cocoşului de foc. Topinamburul, misteriosul cartof care reglează glicemia Cine a acumulat mai multe voturi la scrutinul transnistrean Lucruri uimitoare Din 2017, vârsta de pensionare va fi majorată la bărbați până la 65 de ani, iar la femei - 62 de ani! Pensiile vor fi calculate după o formulă nouă Dosarul produselor alterate Decorat post-mortem cu Ordinul „Ștefan cel Mare”


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 21 C°
Bălţi 17 C°
Edineţ 17 C°
Cahul 21 C°

Curs valutar

1 EUR = 21.0099 MDL
1 USD = 17.8746 MDL
1 RUB = 0.3026 MDL
1 RON = 4.5822 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus