MediaPublic
Miercuri, 23 August 2017 18:25      RSS RSS
Home Politic Economic | Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Solutii pentru o mai bună derulare a celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial

Duminică, 06 Noiembrie 2016 10:58
Politic
Solutii pentru o mai bună derulare a celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial

 Membrii Comisiei Electorale Centrale au avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), în cadrul căreia a fost făcută o retrospectivă a acțiunilor de organizare a alegerilor prezidențiale din 30 octombrie 2016 în străinătate și au fost identificate soluții pentru o mai bună derulare a celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial din 13 noiembrie curent.

Președintele CEC, Alina Russu, a apreciat drept constructivă conlucrarea instituțională între CEC și MAEIE. „Este de datoria noastră să creăm condiții optime și să identificăm mecanisme ce ar facilita accesul la votare, astfel încât mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova aflați în străinătate să-și poată exercita liber și nestingherit dreptul de vot”, a menționat Alina Russu.

La rândul său, secretarul general al MAEIE, Anatol Vangheli, și-a exprimat gratitudinea pentru susținerea CEC în vederea bunei desfășurări a scrutinului prezidențial în secțiile de votare deschise peste hotare și a asigurat că serviciul diplomatic va depune şi în continuare eforturile necesare pentru o activitate reușită și în ziua de 13 noiembrie curent.

În conformitate cu prevederile legislației electorale, turul II de scrutin se organizează și se desfășoară în aceleași condiții ca și turul I de scrutin (cu aceleași consilii și birouri electorale, în baza acelorași liste electorale). Dar, fiind conștienți de faptul că în turul II de scrutin ar putea să se înregistreze o prezență la urne mai înaltă în rândul diasporei decât în ziua de 30 octombrie, în cadrul întrevederii s-a decis majorarea numărului de membri ai birourilor electorale până la plafonul maxim stabilit de lege, pînă la 11 membri.

O altă soluție propusă constă în majorarea tirajului buletinelor de vot destinat secțiilor de votare deschise în străinătate, până la 3000 exemplare, cantitatea maximă stabilită de Codul electoral.

Totodată, CEC și MAEIE au reiterat îndemnul pentru cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova aflați peste hotare în ziua organizării turului II al alegerilor prezidențiale să beneficieze de oportunitățile create pentru a-și exercita dreptul de vot în una din cele 100 secții de votare deschise în străinătate.

 

Realtiatea.md amintește că în cadrul ședinței de astăzi, CEC a decis creșterea tirajului buletinelor, iar majoritatea buletinelor vor merge în diasporă. Totodată, va fi suplinit și numărul de funcționari în birourile electorale.

sursa realitatea.md

Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Decizii legislative Dodon, despre numirea lui Munteanu la Apărare: Nu schimb hârb pe oală spartă Validarea alegerilor prezedentiale de catre CC Nicolae Nucă, fostul consul al RM  in Italia, Bologna   retinut Nemulțumit de  Brega și Fusu  Politicile  privind controlul tutunului,  discutate de Parlament. Mult ravnita  functie de Procuror- opiniile lui Igor Dodon si Adrian Candu Va renunta la conducerea PSRM Rezultate alegeri 100%! Diferența dintre Igor Dodon și Maia Sandu este de circa 70 de mii de voturi


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 21 C°
Bălţi 17 C°
Edineţ 17 C°
Cahul 21 C°

Curs valutar

1 EUR = 21.0099 MDL
1 USD = 17.8746 MDL
1 RUB = 0.3026 MDL
1 RON = 4.5822 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus