MediaPublic
Miercuri, 16 August 2017 16:15      RSS RSS
Home Politic Economic Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

De ce ANRE nu mai plafonează gazul lichefiat

Sâmbătă, 05 Noiembrie 2016 10:30
Economic
De ce ANRE nu mai plafonează gazul lichefiat

 După ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică nu mai are dreptul să plafoneze prețul la gazele naturale comercializate cu amănuntul, acesta s-a majorat cu peste un leu. Deși ANRE menționa că modificările legislative le interzic să plafoneze prețul la gazul lichefiat, Oleg Reidman, vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanațe afirmă că ANRE poate plafona și în continuare gazul lichefiat, doar că informațiile în baza cărora se va plafona acesta să fie schimbate.Potrivit metodologiei, ANRE urma să stabilească la fiecare 14 zile calendaristice, prețurile plafon. Acestea au la bază patru componente principale: cotațiile medii Platts pentru benzină și cotațiile medii ARGUS pentru gazul lichefiat; costurile de tranzacționare aferente operațiunii de import, inclusiv costurile de transport și de asigurare; cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova și marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor și profitul companiilor petroliere.

În urma unor modificări la Legea cu privire la piața petrolieră, ANRE anunța că nu mai are dreptul de a plafona prețul la gazul lichefiat, deși aceste informații au fost negate de către deputatul și vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe, Oleg Reidman.

„ANRE a decis că aceste prețuri stabilite de ARGUS sunt cele mai obiective de pe piaţă. Ele sunt obiective pentru contracte de lungă durată, trei luni, dar nu livrare imediată. ARGUS are punctul Brest, este vorba despre tot gazul rusesc care se livrează în Europa de est, dar există și puncte Argus în Ucraina și Romania. Republica Molodva procura gaz din cele două țări vecine, dar informațiile pentru plafonare sunt cele din punctul Brest. În lege se menționează că prețurile de bază pentru plafonare vor fi cele de la punctele de unde se procură carburanții”, a declarat Reidman.

Astfel acesta a făcut referire la faptul că gazul lichefiat este procurat din puncte precum Ucraina și România, dar pentru plafonarea se lua prețul ARGUS Brest.

„De exemplu, ANRE stabilește că după informațiile ARGUS Brest, gazul trebuie să fie 8 lei, dar cei din Ucraina și România zic: noi nu ne încadrăm. Prețul stabilit de ANRE va fi, dar gaz nu va fi. Noi acest plafon nu l-am atins. Dacă ANRE vrea să plafoneze după ARGUS Brest, deși ei pot plafona după ARGUS Ucraina or Romania, atunci ei ar putea lucra în favoarea cuiva”, a adăugat deputatul.

„Vreți să reglementaţi prețul, baza informațiilor trebuie să fie de la punctele de livrare, fie din Ucraina, fie din Romania, dar nu Brest. Noi am adus aceste reglementări la o situație comercială obișnuită. Aceasta este ordinea internă a pieţei. Este vorba de o concurență corectă în favoarea consumatorului”, a mai menționat Oleg Reidman.

Despre faptul că prețul gazului a crescut atât de mult, acesta afirmă că este un lucru obișnuit, influenţat de anumite elemente sezoniere.

„De obicei acesta are fluctuații de preţ, în special toamna, deoarece o mare parte din rafinării intră în pregătirile de iarnă. La toate astea se mai adaugă și câteva accidente, în Norvegia și Romania. Iată acestea sunt câteva elemente care au influențat prețul. Totodată, în China, gazul lichefiat a început să fie solicitat în cantități enorme. Ucraina din cauza relațiilor cu Rusia a început a consuma mult mai mult gaz lichefiat. În noiembrie prețul pentru gazul lichefiat va scădea”.

Cât despre reglementările ANRE, Reidman spune că acestea le sunt convenabile, în contextul în care pentru fiecare reglementare în parte primesc bani în buget.

„Pentru ei este convenabil, primesc bani. Te apuci să reglementezi apa și primești bani. Aici sunt interese, să aduni cât ai multe obiecte de reglementare.

sursa realitatea.md


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Banca Mondială a revizuit o creștere economică de 2,8 % pentru R. Moldova în 2017 Legea privind reforma sistemului de pensii, publicată în Monitorul Oficial Bugetul Chisinaului pentru 2017 Veniturile provenite din vânzarea serviciilor în sectorul comunicațiilor electronice, în scădere  Victor Bodiu a recunoscut INDICAŢIILE primite de la Filat în privinţa BEM Guvernul propune prelungirea dreptului de a desfăşură comerţul cu amănuntul în baza patentei Licitaţia privind reabilitarea reţelelor de apă din capitală Sefa DNA din România  a comentat ancheta în dosarul fraudei din sistemul bancar din Moldova Preturile la alimente  in aceasta perioada oscileaza


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 29 C°
Bălţi 28 C°
Edineţ 27 C°
Cahul 28 C°

Curs valutar

1 EUR = 20.9931 MDL
1 USD = 17.8672 MDL
1 RUB = 0.2982 MDL
1 RON = 4.5908 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus