MediaPublic
Miercuri, 23 August 2017 18:31      RSS RSS
Home Politic Economic Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

A intrat în vigoare Acordul de comerţ liber dintre Republica Moldova şi Turcia

Marţi, 01 Noiembrie 2016 08:28
Economic
A intrat în vigoare Acordul de comerţ liber dintre Republica Moldova şi Turcia

 Acordul de comerţ liber dintre Republica Moldova şi Turcia, a intrat în vigoare începând cu ziua de 1 noiembrie. Republica Moldova şi Turcia vor elimina 99,5% şi, respectiv, 100% din taxele cu valoare comercială. Acordul va oferi acces nelimitat, fără restricţii tarifare la import pe piaţa Turciei a produselor agricole şi industriale, va duce la eliminarea taxelor vamale şi va permite cumularea pe diagonală (pentru bunurile industriale) în cadrul sistemului PanEuroMed, transmite IPN.

 

Ministrul economiei, Octavian Calmâc, a mai accentuat că semnarea unui acord de comerţ liber cu Turcia a fost o primă experienţă pentru Republica Moldova, în timpul apropiat fiind lansate consultări bilaterale de iniţiere a unor asemenea acorduri cu Egipt şi China.

Se estimează că eliminarea taxelor va permite exportatorilor din Moldova anual să economisească sume importante. Acordul presupune o liberalizare graduală pentru cele mai sensibile sectoare ale economiei, totodată punând la dispoziţie şi un şir de instrumente de protecţie comercială în conformitate cu practicile internaţionale.

Începând cu data de 1 noiembrie 2016, toate taxele vamale de import, precum şi orice taxe cu efect echivalent aplicate produselor industriale vor fi anulate, cu excepţia unor mărfuri industriale originare din Turcia, precum încălţăminte, mobilier, produse din plastic etc., pentru care Republica Moldova a solicitat instituirea unor perioade de tranziţie de la 3 la 5 ani.

Acordul de comerţ liber dintre Republica Moldova şi Turcia a fost semnat la 11 septembrie 2014, la Chişinău.

sursa deschide.md


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Banca Mondială a revizuit o creștere economică de 2,8 % pentru R. Moldova în 2017 Legea privind reforma sistemului de pensii, publicată în Monitorul Oficial Bugetul Chisinaului pentru 2017 Veniturile provenite din vânzarea serviciilor în sectorul comunicațiilor electronice, în scădere  Victor Bodiu a recunoscut INDICAŢIILE primite de la Filat în privinţa BEM Guvernul propune prelungirea dreptului de a desfăşură comerţul cu amănuntul în baza patentei Licitaţia privind reabilitarea reţelelor de apă din capitală Sefa DNA din România  a comentat ancheta în dosarul fraudei din sistemul bancar din Moldova Preturile la alimente  in aceasta perioada oscileaza


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 21 C°
Bălţi 17 C°
Edineţ 17 C°
Cahul 21 C°

Curs valutar

1 EUR = 21.0099 MDL
1 USD = 17.8746 MDL
1 RUB = 0.3026 MDL
1 RON = 4.5822 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus