MediaPublic
Marţi, 22 August 2017 08:15      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Levi Strauss si povestea sa de succes

Luni, 22 August 2016 11:39
Monden
 Levi Strauss si povestea sa de succes

 Blugii – tradițional albaștri, rupți, uzați, clasici sau ocazionali. Ei sunt o prezență obligatorie în dulapurile majorității oamenilor În prezent, puteți găsi blugi în toate culorile, formele și dimensiunile, iar materialul este folosit chiar pentru cămăși, jachete, genți și chiar costume de baie,  inventatorul  fiind  - un german născut american,  cunoscut sub numele de Levi Strauss. 

 

Cei mai renumiți blugi din istorie, prezentați memorabil pe coperta albumului iconic al lui Bruce Springsteen ”Born in the USA” Omul care a inventat blugii albaștri s-a născut în micul oraș Buttenheim, între Bamberg și Forchheim, în Bavaria: 
Levi Strauss, născut Lob Strauss, la 26 februarie, 1829. 

Buttenheim are  o populație de 3600 de oameni; a unei biserici care datează din epoca lui Carol cel Mare; un castel baroc și a unor case pitorești pe jumătate din cherestea. 

Levi’s. În anii 1950, o pereche de ”501s” bătuți, însemna o declarație rebelă. Tinerii au reinventat imaginea blugilor, care au fost inițial purtați de mineri și de cowboy. Blue Jeans au rămas totuși un simbol al libertății și al revoltei de atunci. 
Rolling Stones chiar și le-a pus pe coperta albumului lor ”Sticky Fingers”. Dar istoria ar fi putut ușor uita că, această poveste uluitoare de succes a început în Buttenheim .... 

Familia Strauss era săracă. Tatal lui a fost un vânzător de galanterie care umbla din ușă în ușă. Frații lui mai mari, toți au emigrat în SUA. Tatal său a murit de tuberculoză la vârsta de 66 ani și a fost îngropat în cimitirul evreiesc local, acolo unde mormântul său poate fi văzut și astăzi. 
În 1848, la scurt timp după moartea sa, văduva s-a mutat cu Lob și una dintre surorile sale, în America, t în California, unde goana după aur era în curs de desfășurare, acolo unde și-a schimbat numele din Lob în Levi, și a început să facă haine de lucru pentru mineri, exclusiv din denim. El a patentat primii blugi nituiți în 1873. De fapt, a mai fost un croitor pe nume Jacob Davis, care primul a venit cu ideea de a pune nituri de metal pe punctele de tensiune, cum ar fi colțurile de buzunar și baza butonului. Pantaloni nituiți se vindeau ca pâinea caldă. 

Eticheta a fost adăugat în 1886. Aripile de vultur cusute de pe buzunarele din spate au aărut la scurt timp după. În 1930, o pereche de blugi era prezentată puternic în filmele western din Hollywood. În 1956, James Dean a purtat cu nonșalanță perechea lui de Levis în ”Giants”. 

 Levi Strauss încă e considerat a fi unul dintre cei mai de succes antreprenori americani din toate timpurile. 
Levi Strauss a murit în 1902. Patru ani mai târziu, sediul companiei sale a fost distruse de cutremur, și cu ea multe piese istorice. Dar un fapt rămâne clar, dacă Levi Strauss rămânea în Bavaria, el nu ar fi patentat blugii albaștri nituiți. Și lumea ar fi arătat foarte diferit, într-adevăr. 


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Astăzi este ziua poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu Creează sculpturi din materiale folosite. A pictat  un capitol din istoria artei Un bucatar de  mare talent Leon Löwentraut un nume demn de cunoscut Celebritati la festivalul de la Hof Creatori de thriller-e  in Germania Regizorul Quentin Tarantino plănuieşte să se retragă după încă două filme, pentru a deveni romancier O schimbare reusita


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 17 C°
Bălţi 14 C°
Edineţ 14 C°
Cahul 16 C°

Curs valutar

1 EUR = 21.003 MDL
1 USD = 17.8649 MDL
1 RUB = 0.3029 MDL
1 RON = 4.5769 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus