MediaPublic
Miercuri, 23 August 2017 18:38      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social Ştiinţă şi Cultură Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Inventia lui Frank Bradke

Luni, 22 August 2016 11:32
Ştiinţă şi Cultură
Inventia lui  Frank Bradke

 Un moment de distragere a atenției, și dintr-o dată viața este agățată de un fir. În cazul unei grave leziuni ale coloanei vertebrale, medicina de înaltă tehnologie poate face o diferență. Si trauma va avea consecințe pe toată durata vieții: deteriorarea măduvei spinării nu poate fi vindecată. Dar poate că asta se va schimba. Cum crește o celulă nervoasă? Această întrebare l-a fascinat pe Frank Bradke de când era copil. Era o pură curiozitate care l-a motivat să observe creșterea celulară în interval de timp, pe parcursul mai multor ani. Și apoi a descoperit un mecanism necunoscut anterior, în interiorul celulei, cel care îi permite să crească. 

Până  nu demult, asta a fost imposibil. O radiografie ca aceasta, care arată o gravă leziune a măduvei spinării, înseamnă doar un singur lucru: paraplegie. Este o situație cu care Björn Wagner a învățat să trăiască. El se află într-un scaun cu rotile, după un accident cu motocicleta, în urmă cu mai mult de zece ani. Astăzi, tânărul intern trateaza pacienții paralizați. 

Bradke a decodificat mecanismul central care este responsabil pentru paralizie. Leziunile măduvei spinării pot afecta parțial sau complet căile sale neuronale. Asta înseamnă că legătura dintre nervii din creier și muschi este intreruptă. Un neuron conține o rețea structurală formată în interior din tuburi mici, numite microtubuli. După un traumatism, aceste tuburi se rup. Dar  medicina ar putea ajuta la stabilizarea microtuburilor, permițând nervilor să regenereze. 

Frank Bradke: "Vă puteți imagina asta ca și cu un cort, unde picioarele cortului țin structura în poziție verticală. Dacă vre-un picior se prăbușește, întregul cort de asemenea se va prăbuși. Ceea ce facem este că introducem niște doze foarte mici de un medicament de cancer specific, care afecteaza aceste microtubuli pentru a le stabiliza, astfel încât picioarele cortului să nu cadă." 

De ce doza este necesar, pentru ca medicamentul să fie eficient? Rezultatele pot fi repetate de către alte laboratoare? Aceste întrebări vor trebui să fie cu răspuns înainte ca studiile clinice să poată începe. De asemenea, Frank Bradke avertizează să nu se aștepte la prea multe, prea repede. 

Anume această abordare l-a ajutat pe Frank Bradke să ajungă la descoperirea sa surprinzătoare. Poate într-o zi, cercetarea sa ar putea contribui la îmbunătățirea mobilității la pacienții cu leziuni recente ale maduvei spinării. 


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Savantii in apararea Terrei Show în noaptea dintre ani. Atmosferă de sărbătoare la Orhei și Bălți O adevarata fantezie arhitecturala Arta din carti vechi Bradul regal  Noutati de la Festivalul DOKfilm In ajutor celor in dificultate dupa accidente Despre Iasi ROBERT FICHEUX , omul căruia ROMÂNIA îi datorează graniţele


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 21 C°
Bălţi 17 C°
Edineţ 17 C°
Cahul 21 C°

Curs valutar

1 EUR = 21.0099 MDL
1 USD = 17.8746 MDL
1 RUB = 0.3026 MDL
1 RON = 4.5822 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus