MediaPublic
Miercuri, 16 August 2017 16:12      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social | Ştiinţă şi Cultură Lege şi Justiţie Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Someri si actionari bancari in Moldova

Joi, 16 Iunie 2016 10:55
Lege şi Justiţie
Someri si actionari bancari in Moldova

 Deciziile cheie privind retragerea din sistemul bancar din Moldova în noiembrie 2014 a miliardului de dolari s-au luat la 500 kilometri de Chișinău, în oraşul ucrainean Kakhovka, se arată într-o investigaţie publicată de Newsmaker.md.

"Salvatorii" ucraineni ai sistemului bancar moldovenesc

Anume  la Kahovka, pe 26 noiembrie 2014 s-a desfășurat Adunarea acționarilor Băncii Sociale din Moldova, iar șapte acționari ai instituţiei (care dețineau în total doar 29,16% din acțiunile băncii), de facto, au legalizat furtul miliardului moldovenesc. De altfel, așa-numiții acționari nici nu bănuiau la ce escrocherie au luat parte.

Serghei Andriychuk (deține 4.16% din acțiunile băncii), a fost conform actelor, președintele adunării acționarilor Băncii Sociale din 26 noiembrie 2014, are un aspect neîngrijit şi sărac şi nu arată a "bancher" care a decis soarta miliardului.

 

"Este clar că el nu înțelege despre ce este vorba și care este legătură lui cu miliardul moldovenesc. Se însuflețește doar atunci când este întrebat despre pașaport: dacă l-a pierdut sau l-a transmis cuiva pentru o perioadă de timp? S-a descoperit că, în toamna anului 2014, a fost vizitat de doi bărbați care l-au rugat să le dea pașaportul. „Ajută-ne, trebuie urgent salvată o bancă, își amintește discuția de atunci. - Mi-au promis o mie de hrivne dacă le reușește”. Peste o lună lui Andriciuc i-au întors pașaportul, dar fără să-i fi plătit", potrivit investigaţiei.

O decizie ilegală

În cadrul ședinței acționarilor în Nova Kahovka s-a decis ca președintele din acea perioadă al băncii, Natalia Rahuba, să fie împuternicită să încheie un constract de cesiune cu compania britanică Fortuna United LP. 

Credite au fost eliberate la cinci companii moldovenești în dolari, euro și lei în valoare totală de 13,7 mlrd. de lei (la acel moment circa un miliard de dolari). E vorba despre următoarele companii și sume: Danmira SRL – 3,062 mlrd. de lei, Davema-Com SRL – 3,196 mlrd. de lei, Voximar-Com SRL – 2,470 mlrd. de lei, Contrade SRL – 2,339 mlrd. de lei, Caritas Group SRL – 2,607 mlrd. de lei. În afară de aceasta, credite impunătoare au obținut, potrivit raportului Kroll, încă două companii: Provolirom SRL și Dracard SRL.

BNM suţine că această adunare care a „legalizat” sustragerea miliardului, s-a desfășurat cu încălcarea a numeroase norme legislative. 

„La Banca Națională nu a fost prezentată lista acționarilor, care au dreptul să participe la adunarea generală. În consecință, BNM nu a emis un aviz scris, care să conțină lista de acționari cu drept de participare la adunarea generală a acționarilor din 26.11.2014. În lipsa unei concluzii scrise a BNM, această listă se consideră a fi nevalabilă". potrivit Newsmaker.md.

Potrivit raportului companiei americane Kroll, care a fost angajată de Banca Naţională să caute "miliardul", în aceeași zi - pe 8 mai 2013, cinci ucraineni și doi cetățeni ruși au devenit acționari la Banca Socială din Moldova, achitând câte 650-660.000 de euro fiecare.

Banii necesari au fost  primiţi ca împrumut de la companii off-shore înregistrate în Republica Dominicană, Panama, Belize, Insulele Marshall și Seychelles. Conturile acestor companii au fost deschise în Pasta Banka din Letonia

Cinci dintre cei șapte acționari ai Băncii Sociale sunt locuitori ai orașelor Kakhovka și Nova Kakhovka din Ucraina.

sursa: Mold-Street si deschide.md


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Șeful de la DOS a primit 30 de zile de arest Eduard Rudenco, avocatul lui Veaceslav Platon a fost citat la CNA Procedura de obrtinere a certificatului de moștenitor pentru succesori, simplificată Despre reținerea Consulului General al Republicii Moldova la Istanbul Un sistem judiciar pe care mi-l doresc: modelul austriac 6 candidați la funcția de procuror general.  Urmează să fie ELIBERAT chiar din sala de judecată- spune avocatul Dezvaluiri incendiare in dosarul Filat Someri si actionari bancari in Moldova


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 29 C°
Bălţi 28 C°
Edineţ 27 C°
Cahul 28 C°

Curs valutar

1 EUR = 20.9931 MDL
1 USD = 17.8672 MDL
1 RUB = 0.2982 MDL
1 RON = 4.5908 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus