MediaPublic
Miercuri, 16 August 2017 16:13      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social Ştiinţă şi Cultură Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Fotbalul -o tema pentru filme interesante

Joi, 16 Iunie 2016 11:04
Ştiinţă şi Cultură
Fotbalul -o tema pentru filme interesante

 Fotbalul și cinematografia au mai multe în comun, decât ne închipuim.Actorul și regizorul Detlev Buck intr -un  film, joacă rolul unui antrenor. Filmul este o peliculă satirică care pune în acțiune ceea ce s-a spus despre fotbal ”E război și bărbații se împușcă”.Pelicula  este bazata pe o idee simplă, nebună: după ani de negocieri eşuate, Israel şi Palestina decid să rezolve disputa lor pe terenul de fotbal.

Un singur joc pentru a determina cine rămâne şi cine pleacă, în căutarea unei noi patrii.

Războiul de 90 de minute foloseşte inteligent stilul documentar pentru a crea o satiră politica.Israelienii aleg un german ca antrenor. El încearcă să evite politica meciului.De fapt, este doar politică. Israel şi Palestina, nici măcar nu pot cădea de acord asupra unui arbitru.

Fiecare detaliu absurd al conflictului este jucat pentru un efect comico-tragic. Filmul nu ia partea cuiva. El prezintă pe fiecare în mod egal.

Şi câştigătorul meciului? Filmul a lăsat finalul deschis, la fel ca în viaţa reală.

Filmele despre fotbal au devenit un gen aparte. Popularitatea fotbalului, și cu siguranță este cel mai popular joc din lume, a devenit teren propice pentru regizori de a face filme despre joc și societate.

 Mingea este rotundă şi un joc durează 90 de minute.Atunci când un gol schimbă o naţiune ...

Atunci când geniul este născut pe teren ...

Atunci când visele devin realitate ...

Sau atunci când fetele din Iran luptă pentru dreptul lor de a viziona meciul de fotbal. Dacă te uiţi la filmele de acum 30 de ani, ele aveau scene de amatori care descriu jocuri şi oameni. Nu aveau nici o imaginaţie la ceea ce ar putea fi un film despre fotbal, cum puteau capta acest joc fascinant pe peliculă. Astăzi este o lume complet diferită. Acesta este modul în care marele regizor sârb Emir Kusturica a folosit cinematografia pentru a-l prezenta pe Diego Armando Maradona: probabil, cel mai bun jucător de fotbal din toate timpurile.

A avut două vise -de a juca în Cupa Mondială si să câştige.El le-a făcut pe ambele, câştigând Cupa pentru Argentina. Apoi a renunțat. Kusturica îl prezintă  pe Maradona în privat: relaxat şi amuzant.

Greu de crezut că viaţa lui a fost marcată de abuz de droguri, modificări ale dispoziţiei şi creşterea masivă în greutate.Kusturica îl adoră pe Maradona. Aceasta stabileşte tonul pentru întregul film. Asta-i permite să ne aducă aproape de această vedetă, pentru a ne oferi o perspectiva asupra acestei lumi.

Un  film iranian ia o abordare diferită, folosind fotbalul ca metaforă pentru libertate.

În Iran, femeilor le sunt interzise să se afle la meciurile de fotbal. Câteva fete se îmbracă ca băieţi ca să vadă jocul echipei lor. Sunt prinse şi arestate.

Fotbalul ne oferă o modalitate, ne spune atât de mult despre situaţia din Iran. El leagă două lucruri: pe de o parte, un film despre fotbal şi, pe de altă parte, o critică foarte elegantă și emoţionantă a societăţii iraniene.

În Ofsaid, victoria echipei iraniene de fotbal unifică naţiunea. Realitatea este oarecum diferită. Pentru filmele sale, judecând critic regimul, regizorul Jafar Panahi a fost aruncat în închisoare.

Miracolul din Berna, despre triumful echipei germane de la Cupa Mondială din 1954, marchează începutul poveştii de succes a filmului despre fotbal. Pentru că este un film despre mult mai mult decât doar un joc.

Fotbalul obişnuia a fi un sportul clasei muncitoare şi clasei de mijloc inferioare. Acum a pătruns în întreaga societate. Deci are sens ca realizatorii filmului să ia în calcul acest fenomen. Fotbalul ca ultima mare religie socială, şi să încerce să spună povestea în film.

Orice se întâmplă în Cupa Europei, în următoarele câteva săptămâni va face istorie - şi va oferi materiale pentru o nouă generaţie de eroi de ecran mare.

 Un nou film documentar despre fotbal ne spune despre altă parte  a jocului frumos: este vorba de corupție, fraudă și abuzul drepturilor oamenilor. Filmul se numește clar -  ”Jocuri murdare”.Pe 2 decembrie 2010, Qatar a câştigat licitaţia pentru a găzdui Cupa Mondială din 2022. Anunţul a fost jubilat, dar mulţi au contestat organizarea unui eveniment sportiv în deşert, unde temperaturile ajung la 50 de grade Celsius la umbră.

La doar câţiva ani mai târziu, un avion din Qatar a aterizat pe aeroportul din Kathmandu, Nepal transportând trupul unui om mort. Tatăl lui așteaptă să ia cadavrul. Bahadur Danuwar a lucrat până la moarte pe unul dintre cele mai multe locuri de construcţii în curs de pregătire pentru Cupa Mondială. Cauza exactă a morţii nu a fost cunoscută - oficial, Bahadur Danuwar a murit în somn.

Condiţiile îngrozitoare ale lucrătorilor emigranţi în Qatar sunt un secret murdar. Muncitorii sunt obligaţi să păstreze tăcerea, sau se confruntă cu consecinţe. Directorul Bejamin Best a trebuit să călătorească în Nepal pentru a ajunge mai aproape de adevăr, unde a vorbit cu doi fraţi despre experienţa lor.

Şocante pe deplin, astfel de istorii nu sunt noi în lumea sportului. Dar, jurnalistul şi realizatorul de filme documentare Benjamin Best sapă mai adânc decât spatele faţadei lucioase.

În Brazilia, anumite legi au fost suspendate în perioada premergătoare Cupei Mondiale din 2014 şi Jocurilor Olimpice din 2016. Abuzurile drepturilor omului au fost, pur şi simplu, o parte din afacere.

 Acolo au fost case lângă faimosul stadion Maracana din Rio de Janeiro, până când au fost demolate pentru a face loc unui spațiu de parcare în 2014. Autorităţile locale au dat, pur şi simplu, proprietarii afară.

Eomar Freitas a luptat timp de trei ani, pentru a-și păstra casa, dar în zadar.Parcarea auto nu a fost construită. Astăzi, fostul complex de locuinţe este un deşert utilizat de către persoanele dependente de droguri.

Filmul ”Jocuri murdare” nu doar arată  un deget acuzator - este mai mult un motiv plin de zel pentru fanii sportului. Pentru a nu uita partea murdară a sportului atunci când fluierul de deschidere şuieră.

Cupa Mondială FIFA îşi va da startul în Qatar pe data de 20 noiembrie, 2022. Până atunci, peste 4000 de muncitori migranţi vor muri, potrivit estimărilor actuale. Bahadour Dowanu avea doar 28 de ani când a murit. Pentru fiica sa, această competiţie de fotbal în mijlocul deşertului va fi pentru totdeauna legată de un singur lucru - moartea tatălui ei.


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Savantii in apararea Terrei Show în noaptea dintre ani. Atmosferă de sărbătoare la Orhei și Bălți O adevarata fantezie arhitecturala Arta din carti vechi Bradul regal  Noutati de la Festivalul DOKfilm In ajutor celor in dificultate dupa accidente Despre Iasi ROBERT FICHEUX , omul căruia ROMÂNIA îi datorează graniţele


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 29 C°
Bălţi 28 C°
Edineţ 27 C°
Cahul 28 C°

Curs valutar

1 EUR = 20.9931 MDL
1 USD = 17.8672 MDL
1 RUB = 0.2982 MDL
1 RON = 4.5908 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus