MediaPublic
Miercuri, 16 August 2017 15:56      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Despre scriitorul austriac exilat Stefan Zweig

Luni, 13 Iunie 2016 19:27
Monden
Despre scriitorul austriac exilat Stefan Zweig

 Scriitorul austriac-evreu Stefan Zweig a fugit din Europa pentru a scăpa de persecuții din partea naziștilor. Un nou film biografic explorează viața lui în exil. În 1930, Stefan Zweig a fost unul dintre cei mai populari scriitori în limba germană din lume. În anul 1934, în urma ascensiunii lui Hitler la putere în Germania, Zweig a părăsit Austria pentru Anglia. Mai târziu, s-a mutat la New York, și apoi Brazilia.

Acolo, el a fost considerat un intelectual de frunte evreiesc în exil. Oamenii au așteptat să ia o poziție cu privire la chestiunile politice urgente.

Dar, Zweig a refuzat.El a respins războiul în orice formă, chiar și sub formă de cuvinte. Chiar și împotriva lui Hitler și Germania. A spus că va folosi vocea lui doar în mod constructiv, el va scrie numai în scopuri pozitive.

 

Un film despre un pacifist evreu și estet în exil care ar fi putut cu ușurință să devină melodramatic.Dar, Maria Schrader a evitat capcanele. Ea a adoptat o strategie îndrăzneață. Nu există nici o narațiune continuă sau complot coerent, doar șase episoade din viața lui Zweig.

Filmul începe cu o filmare lungă de 8 minute a unui eveniment. Zweig este invitatul de onoare la un eveniment găzduit de ministrul brazilian de externe.

Camera rămâne statică și la o distanță respectuoasă, documentară, în spatele lui Zweig.Atunci când Schrader a început să lucreze la film, criza refugiaților actuală din Europa nu a început încă. Unele scene par a fi de actualitate.

Când citeşti ceea ce a scris Friderike Zweig, prima soţie a lui Stefan Zweig, trebuie să mulțumeşti stelelor norocoase că trăim acum pe partea dreaptă a Mediteranei. În urmă cu 70 de ani, toată lumea încerca să fugă din Europa. Acum toţi vor să vină aici.

Zweig s-a mutat în Brazilia, cu a doua soție, Lotte Altmann, în 1940. Schrader explorează ceea ce a însemnat pentru el să fie în exil, în viață, dar taie din rădăcinile sale culturale și casa.. El trăia în condiții de siguranță, dar nu era fericit. Nu s-a simțit acasă, atât de departe de casă.Actorul austriac Josef Hader, cel mai bine cunoscut pentru comedie, îl interpretează pe Zweig cu o mare subtilitate.

El nu a putut să nu să se gândească ce se întâmplă pe cealaltă parte a Atlanticului. Am avut în vedere verdeața, frumusețea ce îl înconjura, trebuie să se fi simțit ca într-o închisoare deosebit de crudă.

În februarie 1942 Ștefan și Lotte Zweig s-au sinucis. Au lăsat un bilet de adio.

”Trimit salutări tuturor prietenilor mei: Fie ca ei să trăiască pentru a vedea zorii, după această noapte lungă. Eu, care sunt cel mai nerăbdător, mă duc înaintea lor”.

Ultimele cuvinte cu rezonanţă, care rămân în memorie, așa cum face acest film elegant şi inteligent.


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Astăzi este ziua poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu Creează sculpturi din materiale folosite. A pictat  un capitol din istoria artei Un bucatar de  mare talent Leon Löwentraut un nume demn de cunoscut Celebritati la festivalul de la Hof Creatori de thriller-e  in Germania Regizorul Quentin Tarantino plănuieşte să se retragă după încă două filme, pentru a deveni romancier O schimbare reusita


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 29 C°
Bălţi 28 C°
Edineţ 27 C°
Cahul 28 C°

Curs valutar

1 EUR = 20.9931 MDL
1 USD = 17.8672 MDL
1 RUB = 0.2982 MDL
1 RON = 4.5908 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus