MediaPublic
Marţi, 22 August 2017 08:17      RSS RSS
Home Politic Economic Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Coordonare de nivel înalt pentru piața energetică

Vineri, 03 Iunie 2016 15:55
Economic
Coordonare de nivel înalt pentru piața energetică

 La inițiativa ministerului Economiei, a fost lansat Grupul de coordonare de nivel înalt pentru piața energetică și interconectările sistemelor energetice, care are drept scop susținerea Republicii Moldova în implementarea proiectelor de dezvoltare a sistemului electroenergetic național. Parteneri ai autorităților naționale în acest proiect sunt  Banca Mondială, Comisia Europeană, Comunitatea Energetice, BERD, BEI, USAID, România și Suedia.

Potrivit viceprim-ministrului, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, scopul creării acestui Grup constă în crearea unui organ de coordonare și asistență multidimensională  în procesul de implementare a obiectivelor Strategiei Energetice a Republicii Moldova până în 2030, inclusiv a proiectelor de interconexiune a sistemului energetic național, prin intermediul României, cu cel comunitar.

”Scopul final, care urmează să-l obținem după implementarea obiectivelor strategice este de a asigura securitatea aprovizionării Republicii Moldova cu energie electrică, dezvoltarea piețelor competitive și integrarea lor regională și europeană, precum și asigurarea durabilității sectorului energetic și atenuarea schimbărilor climatice. Dar toate aceste obiective le putem obține doar într-o colaborare multidimensională, reciproc avantajoasă și transparentă cu partenerii de dezvoltare”, a punctat Octavian Calmîc.

Ideea formării și lansării unui asemenea Grup a fost susținută de Alex Kremer, directorul de țară al Băncii Mondiale în Moldova, și șeful reprezentanței BERD la Chișinău Dimitri Gvindadze, care au accentuat că acest organism va putea interveni operativ și eficient în implementarea obiectivelor de realizare atât a Strategiei, în ansamblu, cât și a proiectelor investiționale de interconexiune.

”Consider oportun că la formarea agendei de lucru a Grupului să fie modul comun de abordare a problemelor, respectarea perioadelor de timp de realizare a obiectivelor, precum și viziunea comună a tuturor participanților privind implementarea politicilor de dezvoltare a pieței energetice din Republica Moldova”, a accentuat Alex Kremer.

La prima ședință, membrii Grupului au fost familiarizați cu viziunea strategică de dezvoltare a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova și analiza sistemului de interconectare energetică a țării noastre, realizată de Banca Mondială. În finalul întrevederii, membrii Grupului de coordonare de nivel înalt pentru piața energetică și interconectările sistemelor energetice au stabilit că ședințele vor fi organizate odată la trei luni.

deschide.md


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Banca Mondială a revizuit o creștere economică de 2,8 % pentru R. Moldova în 2017 Legea privind reforma sistemului de pensii, publicată în Monitorul Oficial Bugetul Chisinaului pentru 2017 Veniturile provenite din vânzarea serviciilor în sectorul comunicațiilor electronice, în scădere  Victor Bodiu a recunoscut INDICAŢIILE primite de la Filat în privinţa BEM Guvernul propune prelungirea dreptului de a desfăşură comerţul cu amănuntul în baza patentei Licitaţia privind reabilitarea reţelelor de apă din capitală Sefa DNA din România  a comentat ancheta în dosarul fraudei din sistemul bancar din Moldova Preturile la alimente  in aceasta perioada oscileaza


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 17 C°
Bălţi 14 C°
Edineţ 14 C°
Cahul 16 C°

Curs valutar

1 EUR = 21.003 MDL
1 USD = 17.8649 MDL
1 RUB = 0.3029 MDL
1 RON = 4.5769 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus