MediaPublic
Miercuri, 23 August 2017 18:36      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social Ştiinţă şi Cultură Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

San Sebastián una din capitalele europene ale culturii din acest an.

Miercuri, 25 Mai 2016 10:56
Ştiinţă şi Cultură
San Sebastián una  din capitalele europene ale culturii din acest an.

San Sebastián în Țara Bascilor. Regii spanioli şi-au petrecut cândva verile aici. Dictatorul Francisco Franco a început să urmeze exemplul lor în 1940 - deși a interzis limba și cultura bască.Reacția faţă de represiunea lui Franco a fost înființarea organizației teroriste ETA în 1959. Grupul încă luptă pentru independența bască din Spania. Nicăieri nu a ucis mai mulți oameni ca în San Sebastián. O sculptură comemorează victimele terorismului și violenței. O rezoluţie de încetare a focului a intrat în vigoare în 2011. "Cultura pentru coexistență" este acum motto-ul Capitalei Culturii.

 

Terorismul ETA este subiectul acestui film documentar realizat într-o școală.

Filmul are în rol principal pe Barbara Dührkop, văduva unui politician socialist pe care separatiștii basci l-au împușcat mortal în urmă cu peste 30 de ani.

Născută în Germania, ea a fost cândva învăţătoare și membră a Parlamentului European.

Prima victimă proeminentă a crimelor politice în democrația tânără din Spania a fost soțul ei, Enrique Casas.

În film, Barbara Dührkop vorbește cu elevii despre crimă, trăind pierderea și lupta ei împotriva terorismului. Filmul este unul dintre cele 12 scurtmetraje despre San Sebastián în cadrul proiectului "Kalebegiak". Barbara Dührkop și regizorul doresc să încurajeze tinerii să se gândească la terorism.

Niciodată nu ar trebui să avem ură, teamă și neîncredere şi să divizăm societatea. Multe dintre inițiativele pentru San Sebastián ca şi Capitală a culturii urmăresc să promoveze dialogul - pentru că rănile încă dor.

Filmul va avea premiera la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastián în luna septembrie.

 


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Savantii in apararea Terrei Show în noaptea dintre ani. Atmosferă de sărbătoare la Orhei și Bălți O adevarata fantezie arhitecturala Arta din carti vechi Bradul regal  Noutati de la Festivalul DOKfilm In ajutor celor in dificultate dupa accidente Despre Iasi ROBERT FICHEUX , omul căruia ROMÂNIA îi datorează graniţele


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 21 C°
Bălţi 17 C°
Edineţ 17 C°
Cahul 21 C°

Curs valutar

1 EUR = 21.0099 MDL
1 USD = 17.8746 MDL
1 RUB = 0.3026 MDL
1 RON = 4.5822 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus