MediaPublic
Miercuri, 16 August 2017 16:06      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social Ştiinţă şi Cultură Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Bienala de la Marakesh

Joi, 19 Mai 2016 21:25
Ştiinţă şi Cultură
Bienala de la Marakesh

 Marakesh găzduiește a șasea bienală de artă, care îndrăznește să ia o viziune diferită şi nefamiliară.Aleile orașului vechi sunt labirintice, parfumurile din aer - răpitoare. Sunt atât de multe de văzut ... şi muzica de pe piața principală din Medina Jemaa el-Fnaa este captivantă.

Bienala din Marrakech are loc în acest mediu magic ... şi adună artiști din întreaga lume, dar mai ales din partea sudică - Africa, lumea arabă și diasporă ei, și nu pe cei din țările occidentale.

Ilaria Conti este una dintre curatori. Motto-ul Biennalei din acest an este "Nu este nou acum".

Lucrarea lui El Anatsui pare a exemplifica asta.Artistul ghanez, care trăiește în Nigeria, are destul de mulţi adepți printre colecționarii internaționali. Instalarea lui imensă este formată din mii de topuri de sticle vechi - rămășițele civilizației țesute într-un ornament vast.

Lucrarea este abstractă, dar a fost dezvoltată, gândindu-se la istoria orașului Marrakech ca un loc în care se combină diferite moșteniri culturale și religioase.

Maroc este un creuzet de culturi. Mai întâi au venit berberii, apoi evreii, romanii, arabii, și cu ei, Islamul.

Având în vedere epoca colonială, culturile africane si europene s-au unit aici.Pentru mulți europeni, Marocul este un loc exotic, în timp ce mulți marocani visează la Europa.

Refugiații și migranții sunt în mod constant prezenţi în știri. Și au avut un rol important în activitatea fotografei și artistei Leila Alaoui.În luna ianuarie a murit, după ce a fost împușcată într-un atac terorist de un grup islamist din Ougadaugou, Burkina Faso.

Această Bienala este dedicată ei.Munca ei arată tineri blocați la frontiere - între realitate și visul, adesea iluzoriu, al unei vieți mai bune.

Migrația este, de asemenea, tema abordată de grupul de artiști cunoscuți ca Superflex.

Video lor "Kwassa Kwassa" relatează despre micile bărci fragile, folosite pentru a transporta migranții din Insulele Comore către un teritoriu francez din apropiere.

Lumina însăşi este o artistă în Palatul Bahia, creat în secolul al 19-lea.

Bienala atrage iubitorii de artă și turiștii din întreaga lume, precum și, marocanii.

Unul dintre artiştii afro-americani a cărui activitate este ecranizată este Sam Gilliam.Lucrările  se bazează pe improvizații. Atunci când elaborează ceva, artistul împrumută unele idei. Ca o sursă de inspirație este muzica jazz, al cărui fan este.

Gilliam a început să experimenteze cu "picturi" pe cearşaful chirurgical în anii 1960. Pînzele devin tri-dimensionale.

 Oscar Murillo din Columbia a prezentat o instalatie formată dintr-un material organic care putrezește pe parcursul bienalei.

Lucrările sale gravitează mereu în jurul problemelor legate de muncă, circulația persoanelor, a mărfurilor, migrația și, desigur, efectele timpului colonial și procesului de colonizare. Toate acestea sunt luate în calcul la structurarea bunurilor și economiilor.

Materiale simple, pînze ce le puteți atinge - aceasta este o critică subtilă și senzuală a capitalismului. Lucruri familiare întoarse pe dos.

La faimoasa Moscheea Koutoubia, o instalație video a artistului franco-algerian Kader Attia este prezentată în tuneluri subterane.

Este o colecție de interviuri care alcătuiesc un eseu despre modul în care culturile vestice moderne și tradiționale non-vestice văd bolile mintale - și ideea de reparabil și ireparabil.

O mașină de artă, high-tech-ul prezinta tradiția orientală. Este opera belgianului Eric van Hove.Este o copie exactă a unui motor buldozer, reprodus până la cel mai mic şurub, folosind materiale rafinate şi ajutorul unor meșteri marocani.

Departe de centrul orașului Marrakech, în districtul industrial din Sidi Ghanem, Rocco Orlacchio are galeria lui.

Tinerii artiști și designeri au studiouri în apropiere de fabrica de cușcuș. Este o parte foarte trendy a orașului. Operele de artă sunt produse și expuse aici. Dar cine, de fapt, vine să le cumpere?

Bienala atrage cu siguranță atenția iubitorilor de artă internațională, dar Marocul nu are încă mulți colecționari. Există o mulțime de ziduri în oraș, dar nu prea sunt graffiti. Este, de fapt, interzis. Dar pentru festivalul de artă, celebrilor artiști internaționali de stradă li s-a acordat permisiunea specială de a desena pe ziduri.

Printre ei este Giacomo Buffarini, zis RUN. Unii proprietari au trebuit să fie convinşi să lase în folosinţă proprietățile lor.

Moulé Aziz are un stand de pe o stradă aglomerată, iar acum este literalmente înconjurat de artă contemporană.Colectivul de artiști internaț Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Savantii in apararea Terrei Show în noaptea dintre ani. Atmosferă de sărbătoare la Orhei și Bălți O adevarata fantezie arhitecturala Arta din carti vechi Bradul regal  Noutati de la Festivalul DOKfilm In ajutor celor in dificultate dupa accidente Despre Iasi ROBERT FICHEUX , omul căruia ROMÂNIA îi datorează graniţele


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 29 C°
Bălţi 28 C°
Edineţ 27 C°
Cahul 28 C°

Curs valutar

1 EUR = 20.9931 MDL
1 USD = 17.8672 MDL
1 RUB = 0.2982 MDL
1 RON = 4.5908 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus