MediaPublic
Miercuri, 23 August 2017 18:38      RSS RSS
Home Politic | Economic Social Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Arta ce infrumuseteaza strazile din Italia

Joi, 19 Mai 2016 11:59
Social
Arta ce  infrumuseteaza strazile din Italia

 Paris, Londra și New York au reușit. Acum, o fac și romanii. Se folosește arta străzii pentru a le insufla o viață nouă cartierelor din oraș. O frescă  ambițioasă de 500m lungime a fost inaugurată la Roma joia trecută, o frescă ce demonstrează marile victorii și eșecuri ale orașului. O putem vedea de-a lungul Tibrului și e menită să facă zona mai atractivă, atît pentru romani cît și pentru vizitatorii orașului.

 

Umbrele de pe pereți vin și pleacă – la fel ca evenimentele dintr-un oraș cu o vîrstă de peste 2 mii și jumătate de ani. ”Triumfuri și Lamentări” e titlul unei noi opere murale create de William Kentridge, lângă rîul Tibru în centrul Romei. Un concert a marcat inaugurarea frescei.

Mii de oameni s-au adunat pe malurile rîului care sunt de obicei pustii, pentru a arunca o privire asupra noii opere de artă.

Istoria romană de-a lungul unei fresce de 500 de metri.

Pentru Kirstin Jones, e un vis devenit realitate. Ea a luptat timp de 20 de ani pentru ca această operă de artă să fie creată lîngă Tibru. În 2003 a fondat inițiativa Teverenterno. E un proiect de dezvoltare urbană menit să regenereze zona din jurul rîului Tibru, pentru a o face mai atractivă.

Figurile de 10 metri înălțime reprezintă o gamă largă de imagini din istoria orașului.

Dispun de o procesiune non-cronologică a personajelor celor mai mari tragedii și triumfuri ale Romei- pe Daphne și Apollo, sculptura lui Berlini de la Villa Borghese. Multe din aceste figuri provin direct din resurse istorice.

Încă din timpuri străvechi, pereții orașului erau plini de inscripții și desene. Până și cuvîntul grafitti provine din italiană.

Frescele lui Michelangelo din secolul 16, din Capela Sixtină sunt cele mai faimoase lucrări de artă murală ale Italiei.

În timp ce Roma e bogată în artă clasică, în multe cartiere, deceniul trecut a pus arta de stradă pe locul întîi. Multe din lucrări sunt special comandate, de multe ori chiar de municipalitate.

Anul trecut, această zonă de locuit din Tor Marancia, din Roma sudică a fost decorată de artiștii din întreaga lume. Nu doar pentru a o face mai frumoasă, dar și pentru a reînvia o zonă defavorizată.

 

Proiectul de artă a schimbat viața din Tor Marancia.

Arta murală din Roma a insuflat o viață nouă în zonele sărace, și le-a creat oamenilor senzația de mîndrie pentru propriul oraș.


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Gripa se face simtita Barcelona întotdeauna  te atrage Anul 2017, anul cocoşului de foc. Topinamburul, misteriosul cartof care reglează glicemia Cine a acumulat mai multe voturi la scrutinul transnistrean Lucruri uimitoare Din 2017, vârsta de pensionare va fi majorată la bărbați până la 65 de ani, iar la femei - 62 de ani! Pensiile vor fi calculate după o formulă nouă Dosarul produselor alterate Decorat post-mortem cu Ordinul „Ștefan cel Mare”


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 21 C°
Bălţi 17 C°
Edineţ 17 C°
Cahul 21 C°

Curs valutar

1 EUR = 21.0099 MDL
1 USD = 17.8746 MDL
1 RUB = 0.3026 MDL
1 RON = 4.5822 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus