MediaPublic
Marţi, 22 August 2017 08:19      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social Ştiinţă şi Cultură Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Berlinul prezentat in filme

Joi, 19 Mai 2016 10:31
Ştiinţă şi Cultură
Berlinul prezentat in filme

 Perioada de aur a anilor 20, timpul nazist, Războiul Rece, Zidul și reunificarea si  Berlinul de  astăzi. Nici un  alt oras  din lume nu a cunoscut atât de multe schimbări și  fiecare epocă a inspirat  cineastii. Top zece  ale celor mai bune filme germane  e o  călătorie prin istoria plină de evenimente a capitalei germane vechi și noi.

 Oamenii Duminica, regia: Robert Siodmak, 1930,

"1A" - marca din Berlin, cand   mașinile ca  și metropola erau  la fel de tinere. Anume atunci incepe  această declarație de dragoste: 24 de ore din viața Berlinului: De sâmbătă seara până duminică.
Nimeni altul  decât Billy Wilder nu a reusit sa  scrie scenariul  atat de reusit , prezentand orașul în sine.
Un document elocvent de  la sfârșitul anilor douăzeci. Vara înainte de   prăbușirea economiei  mondiale  si  prima criză.

 

Cinci tineri merg  la  Wannsee  ca sa înoate, se îndragostesc  - și se pierd din vedere. Cinci dintre cele patru milioane de berlinezi!
CABARET, regizor, Bob Fosse, 1972

Anul 1931: Berlin - un loc al moravurilor neobisnuite și  al unei  mari libertati. Dansul infam pe scena arata ca un  vulcan.
CABARETUl  este onorat cu opt premii Oscar.

Un scriitor englez vine în oraș și o întâlnește pe  cântăreața Sally Bowles.
Berlinul, ca centru de atractie pentru oamenii din întreaga lume, în cazul în care toată lumea poate fi așa cum vrea el.

Dar, tricourile si camasele in maro sunt deja  mobilizate . Există,o alta atmosfera   la Berlin - cu puțin timp înainte de venirea la  putere a  naziștilor: începe un  episod  sangeros, cuprins de  întuneric.
 Ucigașii  sunt printre noi, în regia lui Wolfgang Staudte ,1946


Al 2-lea război mondial a lasat  Berlinul în ruine. Situatia e la fel  și în cinema. Un supraviețuitor se întoarce dintr-un lagăr de concentrare.În apartamentul sau trăiește un fost militar intors din război si  plin de resentimente.Un oraș traumatizat. Fețe trase. Nu numai  victimele războiului se vor întoarce aici, dar  chiar și autorii: ucigașii, vinovații.Lucrurile se învîrtesc in jurul: crimei și pedepsei -  legii și justiției.


 Billy Wilder vine  la  Berlin in 1961 , orașul său sa filmeze o comedie politică despre Berlinul divizat. O farsă stridenta la adresa războiului rece _Unul, doi, trei productia anului 1961.
Coca-Cola vrea sa cucereasca  estul, lumea din spatele Cortinei de Fier.Pentru a-i vrăji pe ruși, toate mijloacele sunt justificate.Dar, chiar si in timpul filmarilor, RDG e ridicat   un zid  în  mijlocul Berlinului.Războiul rece a ajuns la apogeu. Se întîmplă tragedii . Nimănui nu-i  arde  de glume. Berlinul, ca un loc de  comedie , nu mai e acceptabil Unu doi trei este un  film nepotrivit la momentul nepotrivit.Mult mai târziu, devine unul de  "cult".

Anul 2015: Steven Spielberg  e la Berlin: tema propusă: Războiul Rece. Bridg of Spiers apare in acest an.
Un avocat american vine la  Berlin,  cu misiunea: de a organiza schimbul de spioni cu Uniunea Sovietică și RDG-ul
Prin urmare,  anturajul gri și rece al  orașului de frontieră, devine loc de  escaladare politică.

Filmul despre   spioni  al lui Spielberg e bazat pe fapte istorice. Berlinul devine un hub pentru spioni.

 Mai mult de 25 de ani un zid urât de beton a separat  Berlinul. Sistemele politice si  oamenii. Nenumărate destine  au fost legate de acest zid. Și,după căderea sa ,în cele din urmă , a luat sfîrşit  şi Războiul Rece, care a pus  începutul unor noi istorii elucidate în  film .

Berlinul  e în  Germania, în regia lui  Hannes Stöhr,o producţie a anului  2001 descrie starea  unui prizonier care a ratat căderea Zidului în închisoare - și  se simte  ca  într-o lume ciudata. Guvernul său nu mai există. Orașul său are o altă față.

 Vara  la Berlin, în regia lui Andreas Dresen prezinta istoria a două femei și prieteniei care le leaga. Refugiul lor : balconul dintr-un apartament din Berlin -emoţiile  și duritatea: acestea caracterizează exact starea de spirit  de la  mijlocul acestei epoci. Situația este fără speranță, dar nu gravă.
Regizorul Jan Ole Gerster  descrie viata la berlin, intr-o productie a anului 2012
: Un pierde vară  modern  merge  prin viață și –şi face asa numitele   "cunoștințe":OH BOY: un  nou portret al Berlinului , premiat: la fel de amuzant ca și melancolic. Un poem despre maretul  oraș și atmosfera sa.
De sase premii  s-a invrednicit  pelicula VICTORIA in  regia Sebastian Schipper, 2015
Un locuitor al Berlinului  întâlnește o spaniola  într-un club. Dar marea aventură iese desub control. După un jaf bancar,ambii  sunt fugari. Modul în care orașul  iti taie  răsuflarea , se simte uneori,  astăzi: sălbatic și haotic.

 Există puține filme care, deși au fost realizate într-o anumită perioadă de timp, ne  fascineaza mereu  prin povestea lor atemporala. Wim Wenders a reusit sa faca acest lucru. El a inaltat  un memorial Berlinului și a făcut  din oras un loc de îngeri. Cerul de asupra Berlinului apare in 1987, dar e un hit si pana astazi.

Îngerii vizitează orașul, urmarind de sus viata cotidiana, nevazuti  de nimeni
.

Multă sărăcie și pustietate - predomină  in Berlinul  anilor  optzeci, care mai e si  divizat  de un zid. Decenii  la rand predomina o stare de urgență.

Filmul  explorează sufletul  Berlinului - cu mult patos și poezie. Și astfel,    devine un simbol al Berlinului, în care umbrele trecutului  ne urmaresc pretutindeni.
Berlinul - a fost și este o locație ideală pentru filme, ale cărui povești  inca mai trebuie spuse, desigur...


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Savantii in apararea Terrei Show în noaptea dintre ani. Atmosferă de sărbătoare la Orhei și Bălți O adevarata fantezie arhitecturala Arta din carti vechi Bradul regal  Noutati de la Festivalul DOKfilm In ajutor celor in dificultate dupa accidente Despre Iasi ROBERT FICHEUX , omul căruia ROMÂNIA îi datorează graniţele


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 17 C°
Bălţi 14 C°
Edineţ 14 C°
Cahul 16 C°

Curs valutar

1 EUR = 21.003 MDL
1 USD = 17.8649 MDL
1 RUB = 0.3029 MDL
1 RON = 4.5769 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus