MediaPublic
Miercuri, 16 August 2017 16:05      RSS RSS
Home Politic | Economic Social Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Nesiguranta dicteaza preturile la ofertele de vacanta in unele tari

Miercuri, 20 Aprilie 2016 11:19
Social
Nesiguranta dicteaza preturile la ofertele de vacanta in unele tari

Cea mai mare companie turistică din lume a fost nevoită să creeze un centru permanent, cu linie directă cu Ministerul German al Afacerilor Externe.

Sousse, Tunisia, iunie 2015. Un om înarmat a atacat un hotel și a început să tragă în oaspeți. 39 de oameni au fost omorîți. 2 dintre ei au făcut rezervări prin agenția turistică germană TUI.

În timpuri ca acestea, echipa de management al crizelor se adună în câteva minute la sediul companiei la Hanovra. Trebuie să acționeze rapid. Dar, mai întîi, trebuie să afle exact ce s-a întîmplat și cîți oameni au fost afecctati. Echipa se află în contact direct cu Ministerul german al Afacerilor Externe. Alertele de securitate și recomandările de călătorie sunt conectate direct la sistemul de date al companiei. În cazul unui atac, cum a fost cel de la Tunisia, echipa poate să vadă cîți oaspeți stau la orice hotel și cum să ajungă la ei.

După atacurile din Sousse, turiștii au evitat destinația. Majoritatea hotelurilor de aici s-au închis, bazinele sunt goale. Nimeni nu știe cînd – sau dacă – situația se va schimba. Localnicii ce trăiau din turism și-au văzut viața distrusă. În Egipt e la fel. Puțini turiști mai merg acolo.

În loc, oamenii se îndreaptă spre destinații precum Spania. În vara aceasta, s-ar putea ca plajele de acolo să fie destul de aglomerate.

Turiștii evită destinațiile percepute drept ”periculoase”. Call-center-ul TUI primește sute de apeluri de la clienți care vor să rezerve, să modifice sau să anuleze o călătorie. În timpuri de criză, e primul loc unde sună.

Anul acesta, turiștii germani optează pentru destinații diferite. În Spania, TUI a rezervat paturi de hotel pentru o valoare suplimentară de 30 milioane de euro – într-o singură zi. Doar agențiile majore de călătorii pot face față unei asemenea cereri. Însă rezervările pentru Turcia sunt pe un punct mort – chiar dacă prețurile au scăzut semnificativ.

În aceste timpuri nesigure, revin în forță agențiile de turism convenționale. Mulți se bucură să primească sfaturi profesioniste atunci cînd își planifică vacanța.

Germanilor le place să călătorească, și o fac deseori. Și în pofida amenințării de terorism, majoritatea nu planifică să-și schimbe modul de a colinda lumea.

 Tilman Brack, directorul organizației non profit Centrul de Securitate și Dezvoltare Internațională, mentioneaza ”cred că riscul de terorism e supraestimat de majoritatea oamenilor. Reacționăm foarte puternic la imagini, emoții și știri pe această temă. Acest lucru afectează profund comportamentul oamenilor. Deci, nu e vorba doar de atacuri, ci și de atitudinea noastră față de aceste atacuri, care la rândul ei ne afectează alegerile, inclusiv cele de consum. Cînd mergi în vacanță, nu vrei problemei: vrei doar să te odihnești și, în consecință, alegerea destinației e influențată de atentate.”

”Nu am avut atentate la scară mare în Germania, ceea ce e bine. Poate că serviciile noastre de securitate sunt deosebit de eficiente, poate că am integrat mai bine minoritățile musulmane, sau poate că am fost pur și simplu norocoși. Nu aș spune că e improbabil ca Germania să fie vredată atacată, dimpotrivă, mă tem că și Germania va fi odată și odată, însă, după cum am spus mai devreme, pentru un individ izolat, riscul de a fi victima unui atentat e extrem de scăzut. În Germania e mai probabil să fii ucis de fulger decît într-un atentat terorist, spune acesta.

Israelienii au o politică specială care spune că ”nu trebuie să le permitem teroriștilor să ne dicteze știrile sau emoțiile”. De aceea, dacă are loc un atentat într-un autobuz în Israel, serviciile de securitate curăță locul cît mai repede posibil. Astfel, peste cîteva ore, nici nu se observă că a avut loc un atac în acel loc. Prin această metodă, se reduce impactul terorismului asupra societății.

Cum combate Turcia efectele terorismului? E o destinație favorită pentru germani. Iar industria turismului constituie un procentaj considerabil din economia Turciei.

De obicei, portul Antalia e mult mai aglomerat în această perioadă a anului. Căpitanii bărcilor de excursie se plîng că afacerile au scăzut cu 50-70%.

Prețul unei excursii de 2 ore e de circa 10 euro.

Garsek Gaal, care s-a mutat în Turcia din Germania, crede că sezonul poate încă fi salvat,”sezonul turistic abia începe aici, în Antalya. Și dacă terorismul ne cruță – dacă nu vom mai avea atentate cu bombă – încă putem spera că vom recupera din iunie pînă în septembrie. Sunt lunile ce generează cele mai mari  profituri. Mai bine mai tîrziu decît de loc, știți cum se spune.”

Ieșirea din afaceri nu e o opțiune pentru Fettah Tamince. A investit jumătate de miliard de euro în construcția unui hotel de lux și un parc de distracții cu tobogane cu apă lîngă Belek, în apropiere de Antalya. El speră să-și recupereze investițiile în 10 ani. Tamince a construit și deține rețeaua de hoteluri Rixos, cu 32 de proprietăți în Europa și Orientul Mijlociu.

Parcul de distracții, numit ”Tărîmul Legendelor”, se va deschide în mai. Hotelul s-a deschis în februarie. Parcul așteaptă zilnic între 20 și 30 de mii de vizitatori, de 2 ori mai mulți decît Disneyland-ul din Paris. Dar această cifră nu e nici pe departe realistă atîta timp cît plajele sunt goale.

La moment, hotelurile abia dacă au câțiva oaspeți. Cei care se află aici nu prea ies nicăieri. E periculos în Antalya? Mulți dintre oaspeți au auzit deja această întrebare de la rudele și prietenii îngrijorați.

La moment, lumea e terorizată, deci oamenii sunt cu siguranță speriați. Acesta e probabil motiv pentru care renunță să meargă în locuri precum Turcia. Deoarece e foarte aproape de Siria.

Problema nu e atât pericolul, cât frica. Rezervările pentru sezonul de vârf au scăzut deja dramatic.

Între timp, costurile de securitate sunt în creștere.De-a lungul ultimelor decenii, tursimul din Antalya a crescut imens, iar hotelurile au apărut ca ciupercile după ploaie. Circa 12 milioane de turiști vin aici anual.

Nimeni nu poate garanta faptul că Turcia e absolut sigură. Dar acesta nu e un motiv pentru care anul care vine nu va stabili un nou record pentru turismul din Riviera Turcă.

 


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Gripa se face simtita Barcelona întotdeauna  te atrage Anul 2017, anul cocoşului de foc. Topinamburul, misteriosul cartof care reglează glicemia Cine a acumulat mai multe voturi la scrutinul transnistrean Lucruri uimitoare Din 2017, vârsta de pensionare va fi majorată la bărbați până la 65 de ani, iar la femei - 62 de ani! Pensiile vor fi calculate după o formulă nouă Dosarul produselor alterate Decorat post-mortem cu Ordinul „Ștefan cel Mare”


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 29 C°
Bălţi 28 C°
Edineţ 27 C°
Cahul 28 C°

Curs valutar

1 EUR = 20.9931 MDL
1 USD = 17.8672 MDL
1 RUB = 0.2982 MDL
1 RON = 4.5908 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus