MediaPublic
Miercuri, 16 August 2017 16:14      RSS RSS
Home Politic Economic Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

O scurgere de date creează o frenezie mass-media, o explozie de informații secrete ce se propagă pe coridoarele puterii în toată lumea.

Luni, 18 Aprilie 2016 09:24
Economic
O scurgere de date creează o frenezie mass-media, o explozie de informații secrete ce se propagă pe coridoarele puterii în toată lumea.

 E greu de estimat cîte firme sunt înregistrate în Panama. Dar, dacă alegeți una la întîmplare, există șanse bune că va fi o companie inactivă... o entitate care nu face nici o operațiune, dar permite realizarea tranzacțiilor comerciale. Companii inactive offshore sunt folosite pentru evaziuni fiscale, sau spălare de bani.Mossack Fonseca e o firmă din Panama ce administrează un număr imens de companii offshore secrete din toată lumea. O scurgere a 11 milioane de documente confidențiale ale firmei a făcut publice secretele mulor dintre aceste companii.

Panama Papers a expus o dimensiune complet nouă a evaziunii fiscale și a pus într-o situație extrem de jenantă compania corporativă de avocatură Mossack Fonseca. Se pare că firma administra peste 200.000 de companii inactive – pe care mulți dintre clienții săi le-ar fi folosit pentru a ascunde mari cantități de bunuri și a scăpa astfel de impozitele din țara lor de origine.

La suprafață au apărut nume importante din scena politică și celebrități. Pe listă se află prim ministrul islandez Sigmundur dadh Gunnlaugsson, care și-a dat deja demisia, Regele Salman al Arabiei Saudite, starul argentinian de fotbal Lionel Messi. De asemenea, persoane apropiate președintelui rus Vladimir Putin, precum și nume importante din Germania.

Ascunderea banilor în afară nu e un ceva nou, dar nu și la această scară. Băncile și firmele de avocatură ajută indivizii particulari și corporațiile să fondeze companii offshore în paradisuri fiscale – țări cu impozite mici sau inexistente – o strategie care aduce comisioane de peste jumătate de milion de euro.

Unul din cele peste 80 de paradisuri fiscale din lume e Panama. Taxele de aici sunt foarte mici. Companiile pot fi fondate repede și ușor, totul fiind perfect legal. Problemele apar atunci cînd o companie inactivă canalizează banii spre un trust, fundație sau chiar altă companie, astfel că adevărații proprietari și beneficiari rămîn necunoscuți, permițându-le să scape de impozitele din țările lor de origine. Ceea ce e ilegal.

Guvernul Panamei încearcă să se poziționeze ca centru legitim de finanțare. Conform Indicelui de opacitate financiară al Rețelei pentru Justiție Fiscală, evazioniștilor le e mai ușor să-și ascundă bunurile în Elveția sau Hong Kong decît în Panama, care e pe locul 13.

Dar situația se poate schimba. Tot mai multe țări fac spălarea banilor tot mai dificilă. Și în Panama, apare tot mai multă presiune pentru transparența evaziunii fiscale.

Analistul Markus Meinzer de la Rețeaua pentru Justiție Fiscală din Germania spune ”am fost impresionat de volumul de informații și proporțiile de energie criminală dezvăluite datorită aceastei scurgeri de date. Scara e pur și simplu scandaloasă, e ceva ce nu am mai văzut niciodată.În Scurgerea Offshore din 2013, am văzut cazuri similare, deci acum e timpul să le aducem politicienilor mesajul că trebuie să asculte mult mai atent de societatea civilă, și să nu mai pretindă că sunt la curent și și lucrează asupra problemei, deoarece nu e adevărat.”

E nevoie de registre publice ale adevăraților proprietari ai companiilor, corporațiilor și trusturilor și ca acestea să fie declarate informație de interes public în toata lumea. Uniunea Europeană a pășit deja pe această cale, printr-o directivă împotriva spălării banilor ce va intra în vigoare în Germania anul viitor. Pericolul este însă că o măsură financiară e prea puțin pentru asigurarea unei transparențe publice vitale, aceasta fiind limitată la #interesele legitime#, un termen foarte nesigur – accesul publicului la aceste date devenind astfel foarte dificil.”

Deja exista un registru declarat public în Marea Britanie și Olanda. Olanda a efectuat un studiu de fezabilitate și costuri ale unui registru public în comparație cu unul privat, și s-a determinat că e mult mai ieftin și cu mult mai puțin birocratic că faci publice aceste date, în loc să reglementezi și să definești legislativ ”interesele legitime” - care e un termen foarte lunecos – de aceea concluzia a fost că e mai ușor, mai bine și mai eficient ca datele să fie publice.”

Markus Meinzer declara,”cred că interesele implicate sunt puternice, și există o rezistență serioasă împotriva noțiunii de transparență publică inclusiv în Germania. Avem încă o percepție despre statul german ... moștenită de la cel prusac, în care guvernul e o entitate semi-divină în trebuie să crezi, și nu suntem prea obișnuiți, cel puțin în chestiunile financiare și fiscale să permitem publicului să știe ce se întâmplă.”

Există foarte multă implicare a firmelor de avocatură, a industriei finanțelor și a companiilor de consiliere fiscală în procesul legislativ. Putem spune că legile fiscale sunt scrise anume de acești lobbyiști, exact la fel ca în statele cele mai implicate în industria offshore. Iată de ce Germania nu e prea diferită astăzi de cei la care arătăm cu degetul: Panama și Insulele Virgine Britanice.

E nevoie de curaj pentru a te confrunta cu interese puternice. Lumea financiară elvețiană îl consideră un dușman pe  fostul bancher Rudolf Elmer.

Acesta a declarat ca ”daunele aduse societății nu afectează doar cîteva persoane, ci întreaga societate civilă. Și afectează și generația copiilor mei. Personal, cred că e important să avem curajul să luptăm pentru ceea ce e corect.”

Elmer a fost și el parte a acestui sistem în calitate de angajat al băncii elvețiene Julius Baer. Mai întîi la Zurich, apoi în insulele Cayman – un paradis fiscal binecunoscut. Aflîndu-se pe insulele Cayman, a realizat faptul că banca își ajută clienții să scape de impozite și să spele bani la o scară masivă.

Trebuia să prezinte confirmări că achizițiile și vînzările s-au efectuat în insulele Cayman, cînd ele fuseseră deja aranjate la Zurich. Nu era corect. În plus, unii dintre clienții erau criminali în afara legii. De exemplu Arturo Acosta Chapparo, un ofițer de poliție mexican arestat pentru spălare de bani și omor.Elmer a fost concediat cînd a început să pună întrebări. El a divulgat informația autorităților elvețiene, și, în 2008, platformei de dezvăluiri Wikileaks. În 2011, a avut o apariție publică alături de fondatorul Wikileaks Julian Assange în 2011.

 Rudolf Elmer, Whistleblower  a marturisit ”problema a devenit cunoscută în lumea întreagă atunci cînd Wikileaks a publicat-o”

De un deceniu, Elmer își poartă propria bătălie contra unui sistem extrem de puternic.

E fericit să stea de vorbă cu jurnaliștii deoarece presiunea publică e singura sa armă. În pofida dezvăluirilor sale, în Elveția nu se schimbă nimic. Ce s-ar întîmpla cu Elveția dacă ar începe un litigiu împotriva Julius Baer, Credit Suisse sau UBS? Întreaga comunitate financiară ar fi pusă în pericol”

Dar presiunea a venit de peste hotare, în special din SUA. Dezvăluirile despre companii offshore dubioase au pus capăt legendarului secret financiar al băncilor Elvețiene.

Elmer a plătit scump pentru că a expus secretelele murdare ale băncii sale. A petrecut 220 de zile după gratii, iar procurorii au cerut ca să treacă expertiza psihologică. Fiica sa a fost și ea traumatizată de această situație. Ce speră să obțină?

Elmer  accentuaza, ”ar fi nemaipomenit dacă societatea ar realiza faptul că cei care comit evaziune și fraudă fiscală sunt niște hoți. Aceasta ar fi probabil singura pedeapsă eficientă pe viitor – închisoare pentru fraudarea statului și a interesului public.”

Rudolf Elmer spune că mulți din acești delincvenți sunt angajați de băncile din toată lumea. Dezvăluirile fiind meseria sa, el încearcă să aducă transparență în lumea secretă a tranzacțiilor bancare. Numai așa speră că sistemul se va schimba.


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Banca Mondială a revizuit o creștere economică de 2,8 % pentru R. Moldova în 2017 Legea privind reforma sistemului de pensii, publicată în Monitorul Oficial Bugetul Chisinaului pentru 2017 Veniturile provenite din vânzarea serviciilor în sectorul comunicațiilor electronice, în scădere  Victor Bodiu a recunoscut INDICAŢIILE primite de la Filat în privinţa BEM Guvernul propune prelungirea dreptului de a desfăşură comerţul cu amănuntul în baza patentei Licitaţia privind reabilitarea reţelelor de apă din capitală Sefa DNA din România  a comentat ancheta în dosarul fraudei din sistemul bancar din Moldova Preturile la alimente  in aceasta perioada oscileaza


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 29 C°
Bălţi 28 C°
Edineţ 27 C°
Cahul 28 C°

Curs valutar

1 EUR = 20.9931 MDL
1 USD = 17.8672 MDL
1 RUB = 0.2982 MDL
1 RON = 4.5908 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus