MediaPublic
Miercuri, 16 August 2017 15:57      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Imre Kertész. Câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură din 2002, scriitorul maghiar a murit la 86 de ani.

Luni, 11 Aprilie 2016 12:03
Monden
Imre Kertész. Câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură din 2002, scriitorul maghiar a murit la 86 de ani.

 "Nu am mers la școală astăzi." Aceasta este propoziția de deschidere a romanului "Fără destin" de Imre Kertész: un început înșelător pentru o istorie care caută să exprime inexprimabilul. Este povestea Holocaustului, spusă prin ochii unui băiat evreu în vârstă de 14 ani. Kertész a fost cândva acel băiat. El s-a născut la Budapesta în 1929. La 14 ani a fost deportat la Auschwitz.

El a supraviețuit și a fost eliberat de trupele aliate în 1945. Holocaustul a devenit subiectul multor lucrări.

Aceasta este experiența traumatică care stă la baza literaturii sale. Este acolo, în fundal. Dar ceea ce a scris nu este creat în funcțiune a memoriei. Și nu este o chestiune politică, sau una morală sau etică. Este literatură.

Această literatură a devenit moștenirea lui. Cartea ”Fără destin” a fost publicată în Ungaria în 1975. A fost tradusă în limba engleză în 1992 și lansată în limba germană în 1996. Romanul i-a adus renume internațional. Mai târziu a fost transformată într-un film. Kertész a scris scenariul însuși.

A ajutat să explice ceva și să facă ceva ușor de înțeles, care părea prea monstruos să reprezinte sau să descrie. În carte sau film, fie că este romanul unui individ din ”Fără destin” sau despre lichidări. Prin cărțile sale vă împărtășește experiențe, și spune povești că nu au fost forțați să le experimenteze. Dar, în felul în care el se spune, devine o parte din voi, și rămâne acolo.

 După război, Kertész și-a câștigat traiul ca traducător în Ungaria comunistă, încă o dată prins într-un sistem totalitar.
Fiind adult, a experimentat sistemul stalinist, revolta din Ungaria și procesul ulterior teribil care a fost numit "Gulagul comunismului" în Occident. Și asta a fost într-adevăr teribil, poate chiar mai periculos, decât o dictatură brutală.

Cartea a fost urmată de mai multe romane despre Holocaust și repercusiunile pe termen lung. În anul 2002, el a primit premiul suprem: Premiul Nobel pentru Literatură.

Atunci, Kertész locuia la Berlin. El a primit numeroase premii, inclusiv o invitație de a vorbi în fața Bundestag-ului german la aniversarea eliberării de la Auschwitz. În 2012 s-a întors la Budapesta, după ce a fost diagnosticat cu boala Parkinson.

El a dat arhiva sa Academiei de Arte din Berlin. Aceasta include manuscrise originale, ... jurnale

... și Crucea Federală de Merit din Germania.

Ingo Schulze s-a întâlnit frecvent cu Kertész la Berlin.

 

Imre Kertész a emanat întotdeauna un sentiment de bunătate și deschidere, și un interes real în alte persoane. Aceeași calitate, care a definit scrisul său și întâlnirile personale. El nu te presa. Cândva mi-a spus: "Știi, mi-a frică să recunosc, dar sunt fericit. Am un sentiment de confort și consolare".


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Astăzi este ziua poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu Creează sculpturi din materiale folosite. A pictat  un capitol din istoria artei Un bucatar de  mare talent Leon Löwentraut un nume demn de cunoscut Celebritati la festivalul de la Hof Creatori de thriller-e  in Germania Regizorul Quentin Tarantino plănuieşte să se retragă după încă două filme, pentru a deveni romancier O schimbare reusita


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 29 C°
Bălţi 28 C°
Edineţ 27 C°
Cahul 28 C°

Curs valutar

1 EUR = 20.9931 MDL
1 USD = 17.8672 MDL
1 RUB = 0.2982 MDL
1 RON = 4.5908 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus