MediaPublic
Miercuri, 23 August 2017 18:30      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Omul care face ca piatra sa prinda grai

Miercuri, 02 Martie 2016 18:13
Monden
Omul care face ca piatra sa prinda grai

 Ce este o clădire? Pentru Peter Zumthor este un depozit din trecut, o reconstrucție emoțională. La început este o imagine, una neclară. Aceasta poate dura ani de zile, chiar și un deceniu, până când datorită unei proiectări devine centrul atenției.

 

Îndoiala este o parte a procesului. Dar nu face parte din rezultat.Kunsthaus în Bregenz, Austria s-a deschis în 1997. Birourile și cafeneaua sunt într-o clădire separată, mai mică. A fost un nou tip de muzeu. Clădirea principală este dedicată în întregime prezentării de artă. Lumina care trece pe Lacul Constance este refractată de fațada zonei de sticlă gravată înainte de a intra în interior. Este vorba despre un simț de spațiu. Și, probabil, un simț pentru materiale și pentru alchimia diverselor materiale care sunt adunate.

Zumthor s-a născut în Basel în 1943. El s-a format ca un realizator de carcasă, ca și tatăl său, înainte de a merge la o școală de arte aplicate și apoi a studiat arhitectura. El a lucrat la conservare arhitecturală înainte de a-și deschide propriul birou.

El spune: De mic copil am făcut totul cu mâinile mele. Și n-am putut desena deloc. Dar apoi am vrut să studiez arta și designul. Și au zis, vino și arată directorului desenele tale. O, Doamne! Nu aveam nici o lucrare. Nu puteam desena. Dar apoi am avut noroc. Un prieten de la liceu era excelent la desen. Am luat o parte din desenele lui, am șters numele lui, l-am scris pe al meu și cu aceste desene am fost acceptat. Și apoi am învățat să desenez. Nu știu dacă acest lucru va funcționa în zilele noastre. Sper.

O uimitoare capelă în câmp, dedicată lui Brother Klaus  a proiectat-o gratuit. Betonul exterior a fost aplicat cu mâna la un wigwam de 112 trunchiuri de pin. Apoi, lemnul a fost ars încet, lăsând un interior carbonizat texturat. Interlocutor Nu este ceva existențial. Sunt protejate aici, mai jos, dar există o deschidere spre cer. Spre deosebire de Pantheon, care este mai important ca această capelă mică. Și plouă în interior.

Capela catolică a fost finalizată în 2007 - acum este considerată una dintre cele mai faimoase cladiri religioase din lume. În Koln, Zumthor a construit noul Muzeu eparhial în jurul ruinelor Bisericii Sf. Kolumba. Lacunele în zidărie lasă lumina și aerul să ajungă la ruine.  El a câștigat competiția pentru o construcția unei clădiri de expoziție și centru de documentare la Berlin despre persecuția și teroarea nazistă numită Topografia Terorii. Aceasta urma să fie construită pe locul fostului sediu al Gestapo și SS. Designul a fost controversat - și, în cele din urmă, prea scump. În anul 2004 părțile deja construite au fost distruse.

 Isi aminteste:A fost teribil. Am plâns. Doi dintre copiii mei și cu mine, am urmărit cum au fost distruse turnurile. Am avut lacrimi în ochii noștri. Stăteam pe acoperișul clădirii de alături. Nu am putut să cred. Îngrijitorul care ne-a lăsat să ne suim pe acoperiș a văzut că plângeam și a întrebat ... nu există un alt mod de a rezolva problema?  

 

Yherme, hotelul și centrul spa al lui Zumthor, la sfârșitul unei văi de munte, în Vals, Elveția, are o prezență puternică. I-a cimentat reputația la nivel mondial. Therme este construit în întregime din piatră dintr-o carieră locală. A descoperit dragostea care leagă apa și piatra. A constatat că această relație este atât de puternică încât tot de ce are nevoie a fost apa, piatra, lumina și umbra.

Zumthor a câștigat mari premii - Premiul Imperial din Japonia și Premiul Pritzker. Dar el încă mai are atelierul mic în satul Haldenstein, în apropiere de Chur. Una dintre cele mai recente opere este Casa Bregenzerwald în Austria. Este un showroom pentru meseriile și meșteșugarii regiunii. Și membrii săi au construit-o împreună cu Zumthor. Este o clădire modestă, sobră și frumoasă. 


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Astăzi este ziua poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu Creează sculpturi din materiale folosite. A pictat  un capitol din istoria artei Un bucatar de  mare talent Leon Löwentraut un nume demn de cunoscut Celebritati la festivalul de la Hof Creatori de thriller-e  in Germania Regizorul Quentin Tarantino plănuieşte să se retragă după încă două filme, pentru a deveni romancier O schimbare reusita


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 21 C°
Bălţi 17 C°
Edineţ 17 C°
Cahul 21 C°

Curs valutar

1 EUR = 21.0099 MDL
1 USD = 17.8746 MDL
1 RUB = 0.3026 MDL
1 RON = 4.5822 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus