MediaPublic
Joi, 24 August 2017 00:26      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie Interviu Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Houellbeqc are o pozitie clara

Luni, 04 Ianuarie 2016 10:58
Interviu
Houellbeqc are o pozitie clara

Anul 2015 a fost unul dramatic, un an pivot, un an care ne-a lăsat cu sentimentul, că Europa s-a schimbat pentru totdeauna. Totul se reflectă în clasamentul renumit "cuvintele anului", selectate anual de către societatea de limba germană.Refugiații   sunt  numărul 1 pe listă: provocarea istorică a Europei.Nr.2 este Jesuischarlie - simbol al solidarității și curajului în fața unei izbucniri brutale de teroare fundamentaliste islamice în Paris și în alte regiuni.Migrație, Religie, Teroare: Spiritul European al 2015- trei romane au un sentiment perfect de bună sincronizare sau presimțire. 

"Supunere" de Michel Houellebecq – un roman despre o republică islamică în Franța din anul 2022 a fost publicat în aceeași zi în care militanții islamiști au atacat birourile editoriale ale revistei satirice "Charlie Hebdo", provocând o baie de sânge. Revista tocmai a publicat o revizuire a cărții. A existat o legătură? Cât de departe îi este permisă literaturii să meargă?

Houellbeqc a făcut poziția sa clară într-un interviu TV.

Interlocutor

Libertatea este adesea provocatoare. Nu există libertate fără o doză de provocare. Nu se poate spune, ”OK: ești liber!”, trebuie să te comporți responsabil. Nu există limite ale libertății de exprimare. Absolut nici o limită.

Reporter

Și, desigur, "Supunere" este o provocare literară. Houellbecq ridiculizează Europa agonizantă în relațiile sale cu islamul, și se confruntă cu cel mai rău coșmar, declinul civilizației occidentale.

Protagonistul lui, Francois, este un profesor de literatură la Sorbona din Paris. E melancolic și cinic, având în permanență relații amoroase cu studenții săi și, în general, nu-i pasă ce gândesc alții.

Reporter

Dar apoi se întâmplă: înainte de alegerile naționale, partidele de centru doresc să prevină învingerea partidului de dreapta populist Marine Le Pen. Deci, sunt de acord la un compromis cu un candidat moderat de la un partid musulman.

Reporter

Ce se întâmplă atunci, devine povestea unei națiuni în supunere.

"Liberté, Egalité, Fraternité," se înlocuiesc cu ”Dumnezeu, Familia și Patria”.

Reporter

Fustele scurte sunt interzise, ​​iar femeilor nu li se mai permite a lucra, se presupune pentru a le scuti de problema șomajului. Protagonistului romanului i se promit trei neveste dacă se convertește la Islam. Este o ofertă pe care Francois o acceptă cu nerăbdare.

Este aceasta o carte islamofobică?

Interlocutor

Cartea mea nu este islamofobică. Asta ar trebui să fie clar pentru cititorii, chiar și mai neatenți. Am auzit de la musulmani care spun: "Nu, nu suntem șocați de carte. De ce ar trebui să fim?”

 


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Promotor al oamenilor creativi Un medic cu litera mare Cum sa tii pasul cu timpul si sa -ti faci o cariera Fotograf din indemnul inimii Universul lui Wolfgang Becker Houellbeqc are o pozitie clara Filosoful care regândește istoria Africii Luptă impotriva schimbarilor climatice


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 15 C°
Bălţi 14 C°
Edineţ 15 C°
Cahul 16 C°

Curs valutar


Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus