MediaPublic
Joi, 24 August 2017 00:28      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie Interviu Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Filosoful care regândește istoria Africii

Marţi, 29 Decembrie 2015 01:11
Interviu
Filosoful care regândește istoria Africii

 Achille Mbembe spune că viitorul aparține Africii. Lucrările sale au reconfigurat istoria capitalismului și a globalizării. Unul dintre cei mai respectați intelectuali din Africa.vrea să schimbe modul în care Occidentul vede Africa. Născut în Camerun, el a predat la universități majore din SUA, inclusiv Yale și Columbia. Acum, este profesor în Johannesburg. El este una dintre cele mai importante voci din Africa de azi. Un continent, care se confruntă cu trecutul și invenția vestică a termenului de rasă.

 

A.M

Doar în a doua jumătate a secolului XVII, categorizarea albilor și negrilor începe să predomine. Se face printr-o serie întreagă de legi. A fost nevoie de o lungă perioadă de timp pentru ca acele distincții să persiste. Rasa albă și neagră sunt termeni fabricați.

intrebare

Lucrările recente ale dumneavoastra  au fost scrise și în limba germană. "Critica rațiunii negre" este un manifest perceptiv și provocator. 

A.M

Oamenii de origine africană au fost transformați în mărfuri și obiecte care pot fi cumpărate și vândute. Acest impuls structurat al sistemului capitalist de a transforma orice formă de viață într-un obiect care poate cumpărat și vândut.

intrebare

Cartea a fost distinsă cu renumitul premiu "Geschwister Scholl" în acest an . Ati scris ca principiile iluminismului - idealurile de egalitate și fraternitate - au fost întotdeauna limitate de rasă. Și acest rasism a jefuit Africa de identitatea sa.

A.M

Există o serie întreagă de ficțiuni despre cine sunt persoanele de culoare. Există o întreagă arhivă de fantasme, ficțiuni și legende, care sunt apoi - și acesta este al doilea pas - interiorizate de oamenii de culoare înșiși și ei încep să creadă în poveștile spuse de alte persoane despre ei.

 intrebare

 Proiectul de eliberare a Africii și refacerea identității africane presupune interogarea și aruncarea acestor ficțiuni și minciuni create de oamenii din vest?

A.M
O serie de gânditori și activiști încep a sorta ceea ce este sincer și ceea ce este mitic cu scopul de a crea o nouă identitate, care este parte a umanității în general.
Idolul  meu este Nelson Mandela - atât pentru activismul său politic de transformare, cât și  eforturile sale de reconciliere a societății din Africa de Sud.Lui Nelson Mandela, îi datorăm atât de mult. El este un fel de față umană care ne propulsează pe noi toți pentru a deschide ușile, distruge zidurile și de a deschide granițele. El vorbește despre o idee de umanitate în care indiferența nu mai este regulă.

intrebare

Cartea  premiată este un studiu complex și extrem de teoretic. Dar, pe alocuri, se citește ca poezie. Există un motiv pentru asta?

A.M

Scrierea trebuie să vorbească, nu numai pentru un motiv, dar și să expună cu toată complexitatea domeniului de înțelegere și senzații. Toate simțurile umane sunt trezite.

intrebare

 Considerati că Europa, în special, trebuie să adopte o nouă înțelegere de sine. Ce aveti in vedere?

A.M

Europa s-a obișnuit să fie centrul lumii. Aceasta nu mai are loc, lumea este acum multipolară. Deci, Europa trebuie să învețe cum să fie un centru printre multe altele. Dar Europa, mi se pare, a luat o cale greșită. Încearcă să se întoarcă de la lume. Și se va bloca într-o lume fără alții.În următorii 50-100 de ani vor exista mult mai multe persoane care vor locui în Africa, decât oriunde altundeva în lume. Cei mai mulți oameni de pe pământ vor fi de culoare.

intrebare

Pledati pentru  regândirea  lumii. Dar, oare, această schimbare este posibilă?

A.M

Dacă s-a întâmplat o dată, se poate întâmpla din nou. Sunt absolut optimist. Cred în puterea luptelor umane.

sursa DW.de


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Promotor al oamenilor creativi Un medic cu litera mare Cum sa tii pasul cu timpul si sa -ti faci o cariera Fotograf din indemnul inimii Universul lui Wolfgang Becker Houellbeqc are o pozitie clara Filosoful care regândește istoria Africii Luptă impotriva schimbarilor climatice


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 15 C°
Bălţi 14 C°
Edineţ 15 C°
Cahul 16 C°

Curs valutar


Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus