MediaPublic
Miercuri, 23 August 2017 18:44      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie Interviu Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Luptă impotriva schimbarilor climatice

Miercuri, 25 Noiembrie 2015 11:22
Interviu
Luptă impotriva schimbarilor climatice

 Primele nouă luni ale lui 2015 au fost considerate cea mai caldă perioada pe pământ, de acum un secol --- conform Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA. An după an, temperatura aerului creste. Cercetatorul Mojib Latif explica influienta nefasta a consecințelor cresterii temperaturii . Recent i-a fost acordat cel mai prestigios premiu de mediu din Germania.Mojib Latif este lucrează la Centrul de cercetare stiintifica  din Kiel. 

Reporter: 
Ce se va întâmpla cu oceanele, dacă schimbările climatice continuă necontrolat? 
Latif: 
Oceanele absorb o mare parte a căldurii generate de schimbările climatice, ceea ce provoacă în mod natural modificări ale ecosistemului.
 Reporter: 
Afectează asta vietatile marine? 
Latif
"Peștii si alte animale marine sunt  parte din acest ecosistem gigant, și vor fi afectați într-un fel sau altul ,deoarece alimentele pe care le mănâncă - care trebuie să fie acolo la o anumită oră - s-ar putea să nu mai fie în acel moment al anului. Vetuitoarele marine  deja se confruntă cu  probleme, precum schimbarea pH-ului de la absorbția de CO2 - care provoaca nu numai încălzirea globală, dar  și acidificarea apelor. Apoi, mai sunt și deșeurile de plastic și alte tipuri de poluare." 
Reporter: 
Care sunt următorii pași - având în vedere viitoarea Conferință climaterică de la Paris? 
 Latif: 
"Până în prezent, conferințele despre schimbările climatice  au eșuat spectaculos, îmi pare rău să spun. Deoarece  suntem la cea de la 21-a Conferință privind schimbările climatice, dar multe lucruri au ramas doar pe hartie. Emisiile de CO2 au crescut cu 60 la suta, ceea ce în mod clar este un rechizitoriu condamnabil. Cu toate acestea, cred că putem privi spre viitor cu optimism. Soarele nu costă nimic, nici energia eoliană sau geotermală. De unde de altundeva poți găsi asta?  materii prime gratuite. Mai devreme sau mai târziu, ziua lor va veni."
 Reporter: 
Credeți că într-adevăr economia de una singură îi va face pe oameni mai rezonabili? 
 Latif: 
"Da, trăim într-o lume care este bazată pe economie. Eu nu sunt un visător. Știu că lucrurile trebuie să se răscumpere din  punct de vedere economic.
Reporter: 
Consecințele schimbărilor climatice  nu va sperie 
 Latif: 
"Nu. E un lux pe care nu mi-l pot permite. E ca relația dintre medic și pacient. Dacă te implici emoțional, nu mai poți gândi rațional.Este important să se clarifice o secțiune largă a populației despre ce e vorba, pentru că nu ne putem baza doar pe politicieni să facă asta. Cel puțin în experiența mea, trebuie să exercit o presiune de jos, și asta  e bine prin sursele media. 
Reporter: 
Sunteti la o varsta onorabila , de ce interesează soarta generațiilor viitoare atât de mult? 
Latif: 
"Am avut o viață destul de minunată pe această planetă, care ne ofera tot ce ai putea dori vreodată. Și pur și simplu doresc ca generațiile viitoare să fie la fel de norocoase cum am fost și eu.

Premiul German de mediu constituie 490 de mii de euro. În acest an, Latif îl împarte cu cercetătorul suedez Johan Rockström. 


sursa DW


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Promotor al oamenilor creativi Un medic cu litera mare Cum sa tii pasul cu timpul si sa -ti faci o cariera Fotograf din indemnul inimii Universul lui Wolfgang Becker Houellbeqc are o pozitie clara Filosoful care regândește istoria Africii Luptă impotriva schimbarilor climatice


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 21 C°
Bălţi 17 C°
Edineţ 17 C°
Cahul 21 C°

Curs valutar

1 EUR = 21.0099 MDL
1 USD = 17.8746 MDL
1 RUB = 0.3026 MDL
1 RON = 4.5822 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus