MediaPublic
Miercuri, 16 August 2017 16:17      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social | Ştiinţă şi Cultură Lege şi Justiţie Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Ce e cu „proiectul ambulanțe” din contabilitate dublă a lui Vlad Filat

Joi, 05 Noiembrie 2015 11:27
Lege şi Justiţie
Ce e cu „proiectul ambulanțe” din contabilitate dublă a lui Vlad Filat

 Un alt scandal în sănătate legat de procurarea unui lot de 32 de ambulanțe pentru Serviciul de Urgență. Jurau că o fac pentru binele pacienților care mor cu sutele până la venirea Salvării, dar se pare că totul se ascundea, din nou, în interesul de a obține mai mulți bani. Jurnaliștii de la e-santate.md au investigat un capitol din știrea Deschide.MDdespre contabilitatea dublă a lui Vlad Filat, pe care o ducea nașul său, Ion Rusu. Este vorba despre licitația cu ambulanțe, în urma căreia urmau să fie obținute 100 de mii de euro, bani negri. Potrivit sursei citate, într-adevăr a existat un proiect privind procurarea ambulanțelor, în care Ministerul Sănătății a anunțat că ar fi cheltuit 51 de milioane de lei, în timp ce Agenția de Achiziții Publice indică pe site-ul său o altă valoare totală – peste 90 de milioane.

La începutul anului 2014 ministrul Sănătății adunase presa ca să se laude cu câteva zeci de ambulanțe procurate din bani publici. Atunci Ministerul Sănătății invocase că în Moldova Serviciul de Urgență este slab dotat, iar, din cauza mașinilor prea puține și prea vechi, oamenii mor fie până la venirea salvării, fie pe drum spre spital.

Astfel, în martie 2014, Ministerul anunță cea mai mare procurare de autovehicule pentru Urgență din 2005 încoace. Fuseseră cumpărate 32 de mașini, marca Citroen. O ambulanță simplă a ajuns să coste, conform datelor Ministerului Sănătății, 1,6 milioane de lei, iar una dotată complex – 1,9 milioane. În total a fost vorba despre 51 de milioane de lei, în timp ce licitația prevedea procurarea mai multor autovehicule la preț de aproape 100 de milioane de lei.

 

Conform datelor Agenției de Achiziții Publice pe 27 decembrie 2013, Ministerul Sănătății anunță, în aceeași zi, 24 de licitații publice pentru procurarea unor „unități de transport". Interesant este că la cele 24 de licitații figurează aceeași câștigători – Eyecon Medical SRL și Daac Autosport, care face parte din concernul Daac Hermes. Cel mai mare contract pentru o licitație este 17 milioane de lei, iar cele mai mari sume au ajuns la Eyecon SRL, al cărui administrator este Răzvan Ioan Cârtocea, din România. Dinte acestea, 15 contracte (ce-i drept, cu sume mai mici) îi revin companiei Daac Autosport.

Oamenii legii însă au suspectat că ceva nu este în regulă cu aceste licitații și au avut dreptate – comisia care a examinat ofertele a încălcat legea de mai multe ori, astfel încât tenderul să fie câștigat de anumite companii.

Ca urmare, ofițerii CNA au dispus începerea unei urmări penale, iar deocamdată se cunoaște că membrii grupului de lucru pentru achiziții de la Ministerul Sănătății au schimbat aproape în ultimul moment specificațiile tehnice și au adăugat cerințe care excludeau din start restul participanților. De exemplu, una dintre cerințe era ca agentul economic câștigător să dețină propriile stații de deservire tehnică pe teritoriul Republicii Moldova – la Sud, Nord și Centru. Mai mult, în specificațiile tehnice s-ar fi indicat și marca exactă a mașinilor, ceea ce contravine legislației. Într-un final, a fost aleasă una dintre ofertele cu cel mai mare preț. Astfel, din bani publici, dar și din contul CNAM, s-au irosit aproximativ 14 milioane de lei. Cu acești bani s-ar fi procurat încă cel puțin șapte automobile. Amintim că șoferii ambulanțelor s-au plâns că acestea sunt prea joase și prea „firave" pentru drumurile din Moldova, lucru confirmat de altfel și de șefii stațiilor zonale. 

 

„Noi avem drumuri extrem de proaste, încât nici aceste ambulanțe, nici cele mai vechi nu fac față gropilor de la noi. Cred că avem nevoie de tractoare. Nu e vina în ambulanțe", a spus Irina Blându, fost șefă a Stației Zonale Nord. Acesta dă asigurări însă că niciuna dintre mașini nu staționează.

Dosarul penal a fost declanșat în baza articolului 328, alineat 3, litera d), ce prevede depășirea atribuțiilor de serviciu, soldate cu urmări grave, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. Nu am reușit să discutăm cu responsabilii de la Ministerul Sănătății. Andrei Usatîi nu mai comunică cu presa, iar Mihai Ciocanu, pe atunci responsabil de asistența medicală prespitalicească nu se află în țară.

sursa Deschide.md

Jurnaliștii au cerut și opinia companiilor implicate. Gheorghe Boișteanu, șef al serviciului de securitate la Daac Hermes a spus că firma nu știe despre existența unui dosar penal și de aceea nu poate comenta cazul. În schimb, la reprezentanța Eyecon în Moldova s-a închis receptorul imediat după ce s-a anunțat despre subiectul ambulanțelor.


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Șeful de la DOS a primit 30 de zile de arest Eduard Rudenco, avocatul lui Veaceslav Platon a fost citat la CNA Procedura de obrtinere a certificatului de moștenitor pentru succesori, simplificată Despre reținerea Consulului General al Republicii Moldova la Istanbul Un sistem judiciar pe care mi-l doresc: modelul austriac 6 candidați la funcția de procuror general.  Urmează să fie ELIBERAT chiar din sala de judecată- spune avocatul Dezvaluiri incendiare in dosarul Filat Someri si actionari bancari in Moldova


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 29 C°
Bălţi 28 C°
Edineţ 27 C°
Cahul 28 C°

Curs valutar

1 EUR = 20.9931 MDL
1 USD = 17.8672 MDL
1 RUB = 0.2982 MDL
1 RON = 4.5908 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus