MediaPublic
Marţi, 22 August 2017 08:20      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social | Ştiinţă şi Cultură Lege şi Justiţie Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Șef FISC Căușeni, vizat într-un DOSAR DE EVAZIUNE FISCALĂ de 1 mln lei

Duminică, 20 Septembrie 2015 08:34
Lege şi Justiţie
Șef FISC Căușeni, vizat într-un DOSAR DE EVAZIUNE FISCALĂ de 1 mln lei

umirea în funcții a persoane cu reputația pătată nu mai poate uimi pe nimeni în Republica Moldova. Promovarea unui fost director, dar și fondator al unei întreprinderi care ar figura într-o cauză penală inițiată tocmai pentru evaziune fiscală și insolvabilitate intenționată ca șef al unui birou teritorial al Inspectoratului Fiscal de Stat (IFS) a avut totuși darul de a ne surprinde. Mai ales că, în conformitate cu rezultatele unui control fiscal, întreprinderea în cauză ar datora Bugetului de stat suma de 1 106 419 lei.

Este vorba despre noul șef al IFS Căușeni, Anatolie Nițelea, numit la doar câteva zile după ce fostul șef,  Mihail Iliev, a fost demis din funcție prin ordinul lui Ion Prisăcaru, șef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat de pe lângă Ministerul Finanțelor.

Cu atât mai suspectă pare, în acest context, concedierea unu Iliev, care a fost sancționat disciplinar prin două ordine emise în aceeași zi - prin unul cu mustrare astră și altul cu destituirea din funcție, ambele semnate pe 27 iulie 2015.

După demiterea acestuia nu a fost organizat niciun concurs pentru ocuparea funcției rămase vacante, numirea lui Nițelea fiind făcută prin transfer.

Mai mult ca atât, despre concedierea lui Iliev și numirea în funcție a lui Anatolie Nițelea s-a anunțat la data de 12 august, printr-un comunicat de presă publicat pe pagina web al FISC-lui, cu privire la participarea lui Ion Prisăcaru la o ședință de lucru la IFS Căușeni. Ion Prisăcaru l-a prezentat colectivului pe noul șef al IFS Căușeni, Anatolie Nițelea, urându-i acestuia activitate prodigioasă în noua sa calitate.

Potrivit aceluiași comunicat, Nițelea a activat în diferite funcții de răspundere, cum ar fi cea de șef-adjunct al IFS Tighina, șef al Gărzii Financiare din județ sau șef al Secției revizii financiare din cadrul Direcției generale teritoriale a fostului Centru pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției.

Acesta a fost transferat ca șef la IFS Căușen după ce, la data de 4 august, i-a fost atribuit mandatul de consilier raional în Căușeni, din partea Blocului electoral „ platforma Populară Europeană din Moldova - Iurie leancă”.

 

 

Neanunțat a rămas doar faptul că Nițelea figurează ca fondator și conducător a unei societăți comerciale, vizată într-o sesizare a IFS Ștefan-Vodă către Procuratura raionului Ștefan- Vodă și Procuratura Generală, după ce în cadrul unui control fiscal au fost depistate mai multe încălcări ale legislației în activitatea acestei întreprinderi.

 

 

Redacția Deschide.md a intrat în posesia scrisorii care a fost adresată instituțiilor de drept, la data de 23 aprilie 2015, din numele șefului IFS Ștefan-Vodă, Nicolae Damian.

Conform actului atașat mai jos, SC „La Cucoana și Co” SNC a înaintat cererea de intentare a procedurii de insolvabilitate, admisă spre examinare de Curtea de Apel Chișinău pe 16 septembrie 2014. Instanța a dispus, la data de 30 octombrie 2014, inițierea procedurii simplificate a falimentului  și dizolvarea întreprinderii, dosarul fiind înregistrat cu nr.2i-396/2014, iar administrator al procedurii a devenit Î.I. „Ion Popa”. Creanțele întreprinderii față de Bugetul de Stat, validate de Curtea de Apel, au fost evaluate la  1 106 419,54 lei, inclusiv plăți de bază - 711 306,37 lei.

Inspectoratul Fiscal de Stat pe raionul Ștefan Vodă i-a prezentat lui Petru Tofan, șeful Procuraturii Ștefan-Vodă, materialele acumulate în rezultatul unui control fiscal privind respectarea legislației fiscale, corectitudinea calculării și transferării oportune a impozitelor și altor plăți aferente Bugetului Public Național. Controlul a fost inițiat la data de 31 octombrie 2014, în acea perioadă oficial asociați ai întreprinderii fiind înregistrați Anatolie Nițelea, ca persoană fizică cu o cotă de participare de  de 1 921 324 lei, care constituia 50% din capitalul statutar al SC „La Cucoana și Co”, și Î.I. „Milena Railean”.

În urma controlului s-a stabilit diminuarea TVA cu 437 890 lei, prin reflectarea incorectă a datelor calculate, precum și impozite sau taxe în proporții destul de mari, care nu au fost achitate în Bugetul public național.

Anatol Nițelea a depus ce-i drept o contestație, care a fost satisfăcută parțial, suma TVA fiind recalculată prin diminuare cu 212 888 lei.

Angajații Inspectoratul Fiscal de Stat din Ștefan-Vodă au stabilit că ar fi vorba despre două infracțiuni pasibile de pedeapsă în baza articolului 244 alin.2.(evaziune fiscală a întreprinderilor, instituțiilor și organizațiilor) și articolului 252 (insolvabilitate intenționată) din Codul Penal. Drept urmare, organele de anchetă au fost solicitate să inițieze o investigație și să intenteze o cauză penală pentru a stabili persoanele implicate în diminuarea impozitelor în proporții deosebit de mari, în sumă de 1 106 419,54 lei, recuperarea acestei sume în folosul Bugetului de Stat, precum și constatarea insolvabilității intenționate a întreprinderii „La Cucoana & CO”.

Deschide.md a încercat să afle detalii ale acestui caz și dacă a fost  Procuratura Ștefan-Vodă a inițiat sau nu, în final, un dosar penal.

Solicitat telefonic, Petru Tofan, șeful Procuraturii Ștefan-Vodă, ne-a declarat că știe cazul, doar că toate materialele ar fi fost expediate spre examinare Inspectoratului de Poliție Ștefan-Vodă. El ne-a redirecționat la șeful Secției Urmărire Penală din cadrul IP Ștefan-Vodă, Oleg Topor, dar nici de la acesta nu am putut obține nimic altceva decât o confirmare a faptului că o asemenea cauză penală, instrumentată de angajații subdiviziunii pe care o conduce, există.

„În legătură cu întreprinderea „La Cucoana & Co” a fost pornit o cauză penală, în baza art. 244, pentru  evaziune fiscală, în care sunt vizați factorii de decizie a întreprinderii. În baza cauzei penale pornite în luna iunie curent, urmează să stabilim cine a fost responsabil de deciziile luate și cine este vinovat. Toate părțile implicate în anchetă au fost sesizate. Doar că, să înțelegeți, eu nu vă pot oferi mai multe detalii, acestea ținând de secretul anchetei. După ce va fi finalizată, toate materialele vor fi transmise procuraturii pentru a putea înainta învinuirea”, a precizat Oleg Topor.

Pe de altă parte, potrivit lui Nicolae Damian, șeful Inspectoratului Fiscal de Stat Ștefan-Vodă, controlul fiscal a vizat în special perioada 2010-2014, când deciziile erau luate de Anatolie Nițelea, el fiind conducătorul întreprinderii, și soția sa, Ana Nițelea, în calitate de  contabil.

„În luna decembrie a fost inițiată procedura de insolvabilitate, ceea ce a trezit un șir de suspiciuni specialiștilor din cadrul IFS. În urma verificărilor fiscale s-a stabilit că au fost făcute încălcări în procesul de administrare a instituției, iar insolvabilitatea a fost intenționată. Specialiștii noștri colaborează cu organul de anchetă, pentru a stabili toate componentele infracțiunii, dar deja urmează să stabilească organul de anchetă, susține Damian.

Întrebat ce statut ar avea Nițelea în acest dosar, Damian ne-a declarat că o asemenea încadrare ține exclusiv de competența instituțiilor de drept. Cert este că verificările care confirmă încălcarea legii sunt valabile pentru perioada în care Nițelea era conducătorul întreprinderii.

S-ar părea că șeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, nu ar fi știut despre faptul că Nițelea este vizat într-o cauză penală pentru evaziune fiscală sau, cel puțin, așa susține acesta.

„Domnul Nițelea a fost numit în funcția de șef al IFS Căușeni, fiind transferat din funcția de consilier raional. Nu am știut că are probleme cu legea, când a fost numit a fost verificat de Serviciul de Securitatea al IFPS, dar nu s-a găsit nimic și nici el nu mi-a comunicat că ar avea probleme. Dacă este vinovat, în acest caz va trebuie să se expună organele de anchetă sau instanțelor de drept, după care s-ar putea discuta despre demiterea acestuia”, a declarat Prisăcaru la telefon cu reporterului Deschide.md.

Nițelea susține însă contrariul. El spune că i-ar fi zis lui Prisăcaru că întreprinderea pe care a condus-o a fost vizată de unele controale fiscale și neagă că ar fi implicat în vreo cauză penală.

„Există cererea de inițiere a lichidării întreprinderii, aceasta fiind acum în proces de insolvabilitate. Eu nu am nici o vină, este dosar penal pornit pe fapt și nu pe persoană. Eu l-am anunțat pe domnul Prisăcaru despre cazul cu întreprinderea, iar numirea mea în funcție la IFS nu văd cu ce ar putea împiedica mersul anchetei. Dacă instanța mă vă declara vinovat, nu-mi rămâne decât să-mi dau demisia”, susține Nițelea.

Ceva mai târziu, acesta a revenit cu un apel telefonic, pentru a face unele precizări, dar și insinuând că redacția noastră ar avea un oarecare interes în acest caz. De această dată el a negat că l-a anunțat pe Prisăcaru despre cazul cu întreprinderea „La Cucoana & CO”.

„Dvs. dacă aveți altă candidatură pe care să o puneți în locul meu nu aveți decât, oricum adevărul va ieși la suprafață... Oricum aveți un interes la mijloc, dacă ați început a mă întreba toate detaliile. Cauza penală care a fost inițiată nu este chiar atât de gravă precum credeți dvs.”, ne-a  apostrofat, vădit deranjat, Anatolie Nițelea.

Este de precizat că Nițelea figurează ca fondator și conducător a încă trei întreprinderi înregistrate pe teritoriul raioanelor Căușeni și Ștefan-Vodă. Nițelea susține că acestea nu activează în prezent, iar ceea ce i-a rămas de la „La Cucoana & Co” și celelalte acțiuni le va trece pe numele feciorilor, după ce aceștia se vor întoarce în țară.

P.S. La final, vom adăuga că noul șef al IFS Căușeni este protagonistul unei alte istorii, cu mult mai interesantă decât ar putea părea la prima vedere, cu detaliile căreia vom reveni într-un alt material.

sursa Deschise.md


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Șeful de la DOS a primit 30 de zile de arest Eduard Rudenco, avocatul lui Veaceslav Platon a fost citat la CNA Procedura de obrtinere a certificatului de moștenitor pentru succesori, simplificată Despre reținerea Consulului General al Republicii Moldova la Istanbul Un sistem judiciar pe care mi-l doresc: modelul austriac 6 candidați la funcția de procuror general.  Urmează să fie ELIBERAT chiar din sala de judecată- spune avocatul Dezvaluiri incendiare in dosarul Filat Someri si actionari bancari in Moldova


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 17 C°
Bălţi 14 C°
Edineţ 14 C°
Cahul 16 C°

Curs valutar

1 EUR = 21.003 MDL
1 USD = 17.8649 MDL
1 RUB = 0.3029 MDL
1 RON = 4.5769 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus