MediaPublic
Miercuri, 23 August 2017 18:33      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social | Ştiinţă şi Cultură Lege şi Justiţie Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Despăgubirea în caz de reintegrare a salariatului concediat nelegal

Vineri, 19 Iunie 2015 10:25
Lege şi Justiţie
Despăgubirea în caz de reintegrare a salariatului concediat nelegal

 Potrivit art. 80 alin. (1) C. muncii, in cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul. Doctrina si jurisprudenta au nuantat continutul textului, cu referire la sporurile pentru conditii deosebite de munca si diversele categorii de prime.

Redam mai jos cateva adnotari.

Despagubirea care se cuvine salariatului in temeiul art. 80 C. muncii nu include sporurile pentru conditii deosebite de munca, salariatul fiind indreptatit la aceste sporuri numai daca lucreaza efectiv in conditii deosebite de munca. (Ion Traian Stefanescu, Tratat teoretic si practic de drept al muncii, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010, pag. 444)

Angajatorul va trebui sa plateasca si primele de care salariatul ar fi beneficiat potrivit contractului individual sau colectiv de munca, cum ar fi prima de Craciun sau de Pasti, al treisprezecelea salariu etc. (Al. Athanasiu, M. Volonciu, L. Dima, O. Cazan, Codul muncii: comentariu pe articole, vol. I, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2007, p. 413, Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucuresti, 2005, p. 161, Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Regimul juridic al raporturilor de munca in reglementarea noului cod al muncii – Partea a IV-a -, in Pandectele romane nr. 6/2003, p. 241)

Contestatorul are dreptul la acordarea primei de aterizare si a primei de receptie celula motor, ca urmare a anularii ca nelegala a deciziei de concediere. Nu poate fi retinuta apararea angajatorului in sensul ca acordarea acestor prime s-ar justifica numai daca salariatul in cauza ar fi lucrat efectiv in conditii deosebite, avand in vedere, pe de o parte, faptul ca anularea deciziei de concediere are ca efect repunerea partilor in situatia anterioara, ceea ce inseamna ca salariatul ar fi incasat aceste prime daca nu ar fi fost concediat nelegal, iar pe de alta parte împrejurarea ca angajatorul nu poate sa isi invoce propria culpa in aparare. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 639/R din 4 februarie 2010, Selectie si prelucrare de judecator Petrica Arbanas, in Revista romana de dreptul muncii nr. 2/2010)

* Adnotarile prezentate sunt extrase din Codul muncii PRO  www.CodulMuncii.ro – un serviciu profesional pentru specialisti. 

** Semnalare realizata de Marinela CIOROABA, coordonator Codul muncii PRO

sursa Juridice.ro


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Șeful de la DOS a primit 30 de zile de arest Eduard Rudenco, avocatul lui Veaceslav Platon a fost citat la CNA Procedura de obrtinere a certificatului de moștenitor pentru succesori, simplificată Despre reținerea Consulului General al Republicii Moldova la Istanbul Un sistem judiciar pe care mi-l doresc: modelul austriac 6 candidați la funcția de procuror general.  Urmează să fie ELIBERAT chiar din sala de judecată- spune avocatul Dezvaluiri incendiare in dosarul Filat Someri si actionari bancari in Moldova


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 21 C°
Bălţi 17 C°
Edineţ 17 C°
Cahul 21 C°

Curs valutar

1 EUR = 21.0099 MDL
1 USD = 17.8746 MDL
1 RUB = 0.3026 MDL
1 RON = 4.5822 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus